Home / Politic / Dumitrița Gliga (PSD), despre scumpirea energiei: ”Dacă Guvernul este incapabil, venim cu soluții în Parlament”

Dumitrița Gliga (PSD), despre scumpirea energiei: ”Dacă Guvernul este incapabil, venim cu soluții în Parlament”

Distribuie

Dacă Guvernul este incapabil, venim cu soluții în Parlament: plafonăm temporar prețurile la electricitate și gaze naturale și subvenționăm 50% din scumpirea rezultată în facturile populației.

Am ascultat cu atenție îngrijorările cetățenilor cu privire la scumpirile din domeniul energiei. Din nefericire, asistăm cu toții la o criză fără precedent, generată în mare parte de o guvernare haotică și distructibilă. Pentru că nu vom permite ca românii să fie nevoiți să aleagă între a-și plăti facturile la energie și a-și achiziționa cele necesare vieții de zi cu zi, PSD a hotărât să inițieze un proiect de lege care să compenseze iresponsabilitatea Guvernului.

Consider că este de datoria noastră, ca reprezentanți ai românilor, să identificăm și să promovăm soluții eficiente, care ne vor ajuta să evităm eventuale crize economice semnificative, ale căror efecte se vor răsfrânge tot asupra cetățeanului de rând.

Compensarea facturilor simultan cu plafonarea prețurilor

În acest context, proiectul de lege inițiat de noi vizează, în primul rând, plafonarea temporară a preţurilor la gaze naturale şi energie electrică. Această limitare se va face în funcție de un cost mediu al energiei, calculat în raport cu media din ultimele șase luni. Multe ţări europene au anunţat deja că pregătesc demersuri legislative similare (Letonia, Croaţia, Franţa, Italia) sau că au legiferat deja plafonări ale preţurilor (Spania).

În al doilea rând, pe lângă plafonarea temporară a tarifelor, proiectul de lege inițiat de PSD prevede crearea, în cadrul Ministerului Energiei, a unui fond special destinat subvenționării a 50% din scumpirea rezultată în facturile populației.

Soluții pentru reducerea dependenței de importuri

Pentru a ne asigura că o astfel de provocare nu va mai reveni prea curând, vom promova o politică de creștere a capacităților de producție interne, pentru a reduce dependența de importuri, prin redeschiderea termocentralei de la Mintia și sprijinirea celorlalte centrale să funcționeze la întreaga capacitate, astfel încât să nu mai importăm energie scumpă. România trebuie să urmeze modelul Angliei și Germaniei, care se orientează spre creșterea capacităților de producție, inclusiv prin generarea de energie electrică prin utilizarea cărbunelui.

 De asemenea, vom milita, pentru adoptarea unei Hotărâri de Guvern, prin care să se dea posibilitatea consiliilor de administrație de la Nuclearelectrica și Hidroelectrica să limiteze marja de profit a acestor companii de stat, astfel încât prețul final la energia produsă de ele să scadă și și să forțeze astfel scăderea celorlalte prețuri pe piață. De asemenea, vom contribui la accelerarea absorbției fondurilor europene din Fondul de Modernizare, unde România dispune de 10 miliarde de euro pentru investiții în sectorul energetic.

Politica înseamnă, înainte de toate, grija pentru cetățeni

Pentru că prețul energiei a explodat nejustificat, refuz să asist pasivă la imaginea creionată de presa economică, în care mulți pensionari vor fi condamnați să înghețe în locuințe neîncălzite, iar mulți copii vor ajunge să fie hrăniți neadecvat din cauza sacrificiilor pe care părinții lor vor fi nevoiți să le facă pentru a-și achita la timp și conștiincios uriașele facturi la utilități.

Deși un astfel de scenariu apocaliptic pare rupt de realitate, el nu este departe de adevăr, dacă nu se vor lua măsuri drastice. Suntem la mijlocul lunii septembrie și iarna bate la uşă. De aceea, noi, parlamentarii PSD, nu putem sta indiferenți, asemenea Guvernului. Dacă partidele de la putere se prefac că nu văd catastrofa socială care se apropie cu paşi repezi, noi o vedem limpede şi reacţionăm ca atare.

Chiar dacă înţelegem suficient de bine preocuparea colegilor din PNL cu „festivalul de democraţie” generat de campania lor internă pentru alegerea noii conduceri a partidului, considerăm că lipsa de interes pentru o bună guvernare îi face direct responsabili de degradarea accelerată a nivelului de trai al tuturor românilor.

De aceea, consider că inițiativa propusă de noi trebuie votată imediat, fără prea multe încercări de sabotaj. Mă aștept ca măcar acum, în ultimul ceas, iresponsabilitatea partidelor de la putere să nu meargă atât de departe încât să transforme lupta politică într-un atentat la supraviețuirea a milioane de români!

Deputat Dumitrița Gliga

Președinte interimar PSD Mureș


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Mureș: Caravană cu servicii gratuite din 10 specialități medicale

Distribuie Direcția de Asistență Sighișoara Sighișoara a demarat, în data de 18 martie 2024, o …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.