Home / Agricultura / Ziua Porumbului Dafcochim 2021. Fertilizare inovatoare cu produsele Azomureș

Ziua Porumbului Dafcochim 2021. Fertilizare inovatoare cu produsele Azomureș

Distribuie

Tradiționala locație din incinta fermei Kodagro, aflată în Seuca, sat aparținător comunei mureșene Gănești, a găzduit joi, 9 septembrie, o nouă ediție a ZILEI PORUMBULUI.

Sărbătoarea porumbului a bifat cea de-a doua ediție, după cea de la Iernut din anul 2019, organizată de compania DAFCOCHIM Agro Târgu Mureș, distribuitor autorizat al celor mai mari producători de produse de uz fitosanitar din lume, și a prilejuit unui număr de 21 de companii naționale și multinaționale testarea unei game variate de produse din domeniul inputurilor pentru agricultură și protecției plantelor: Adama, Azomureș, BASF, Bayer CropScience, Belchim Crop Protection, Corteva Agriscience, Donau Saat, FMC Agro România, Holland Farming Agro, KWS, Lidea, Limagrain, MAS Seeds, Marton Genetics, Nufarm, Saaten Union, Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Turda, Sumit Agro, Syngenta, Timac Agro și UPL.

Azomureș, cel mai mare și mai important producător autohton de fertilizanți a asigurat și de această dată fertilizarea loturilor demonstrative de la ferma Kodagro de la Seuca. Schema de fertilizare aplicată a fost 300 de kilograme de NPK 20:20:0 + zinc la semănat și 150 de kilograme de uree la prășit, stadiul 4-6 frunze.

“După cum vedeți rezultatele sunt chiar foarte bune. Noi începem să promovăm produse inovative. Pentru aceste completări cu complexe, mai ales complexe îmbogățite urmează să avem rezultatele pe al doilea an în toamna aceasta sau în 2022, dar deja sunt foarte promițătoare. Aș vrea să vă recomand să încercați și să testați și complexele NPK pentru fertilizare de bază sau în cazul în care rămâneți cu tehnologia consacrată, ar fi de interes să începeți să aplicați la fertilizarea fazială, la prima fazială, un complex pe post de completare cu azot. În special pentru porumb am dezvoltat produsul NPK, îmbogățit cu zinc, cu sulf și cu bor și cu zinc, care conține 23% azot și 9:9 fosfor și potasiu. S-au dovedit foarte eficiente și interesante, mai ales în condițiile mai neprielnice pentru cultură, nu vorbesc numai de porumb”, a fost mesajul reprezentantului Azomureș, Vass Lajos, care a susținut prezentarea tehnică din partea companiei.

Reprezentanții AZO le-au înmânat fermierilor participanți la Ziua Porumbului de la Seuca, un eveniment powered by DAFCOCHIM Agro, și un ghid de buzunar cu informații utile despre fertilizarea culturii de porumb, cu exemple de scheme de fertilizare care cuprind sortimente Azomureș și cu sortimente recomandate pentru fertilizarea porumbului pentru a avea culturi sănătoase și a obține recolte bogate și producții de calitate.

Dacă ne oprim asupra schemelor de fertilizare, au fost prezentate două scheme standard și două îmbunătățite. Astfel a fost prezentată o schemă standard pentru terenurile bine aprovizionate cu potasiu, cu pH ușor acid spre neutru. Schema standard înseamnă aplicarea de 200 de kilograme/hectar de NPK 20:20:20 ca fertilizare de bază, 200 de kilograme de NPK 20:20:20 + zinc la fertilizarea cu semănatul, 250 de kilograme de nitrocalcar granulat în fertilizarea fazială 1 și 250 de kilograme de azotat de amoniu la fertilizarea fazială 2. O schemă standard se aplică și atunci când terenurile au o aprovizionare slabă cu potasiu, fiind pretabilă la orice pH al solului. Această schemă presupune: 250 de kilograme de NPK 16:16:16 – fertilizarea de bază, 200 de kilograme de NPK 20:20:0 + zinc – fertilizare cu semănatul și 200 de kilograme de uree – fertilizare fazială 1.

Cele două scheme îmbunătățite presupun aport de bor și zinc. Prima schemă îmbunătățită cu bor și zinc, aplicată la semănat, destinată terenurilor cu o bună aprovizionare de potasiu presupune aplicarea de 300 kg NPK 16:16:16 ca fertilizare de bază, 250 de kilograme de NPK 23:9:9 +1MgO + 0,05 B+0,05 Zn – fertilizare cu semănatul și 200 de kilograme de azotat de amoniu – fertilizare fazială 1.

A doua schemă de fertilizare îmbunătățită, însemnând fertilizare completă cu toate elementele nutritive, cu aport de bor și zinc aplicate la prima fertilizare fazială, este următoarea: 250 de kilograme de NPK 16:16:16 – fertilizare de bază, 200 de kilograme de NPK 27:13,5:0 – fertilizare cu semănatul, 200 de kilograme de NPK 23:9:9+1MgO + 0,05 B+0,05 Zn – fertilizare fazială 1.

Ligia VORO


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   
Loading RSS Feed

De asemenea, verificati

Premiul I pentru Școala Gimnazială Ioan Vlăduțiu din Luduș

Distribuie Trupa de teatru a Școlii Gimnaziale Ioan Vlăduțiu, “Les amis de la scène”, coordonată …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.