Conferința Națională ”Războiul în memoria culturală”, la Muzeul de Etnografie și Artă Populară Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 265 Vizualizări

Conferința Națională ”Războiul în memoria culturală”, la Muzeul de Etnografie și Artă Populară

Secția de Etnografie și Artă Populară din cadrul Muzeul Județean Mureș organizează în zilele de 12-13 noiembrie 2021, în format online, datorită evoluției pandemice, Conferința Națională ”Războiul în memoria culturală”. Vor participa specialiști, conferențiari afiliați diferitelor instituții din țară, reprezentând muzee, universități, institute de cercetare, arhive, centre culturale- care vor prezenta comunicări științifice ce se vor încadra în următoarea arie tematică generoasă, legată de Marele Război și diferitele perspective ale acestuia de abordare:

1. Marele Război – cercetare si reprezentare muzeologică.

2. Lumea satului și războiul. Etnologia războiului. Folclorul de tabără: cântece de cătănie; scrisori versificate, jurnale și memorii.

3. De la cultul sacral, tradițional al morților la cultul oficial al eroilor, de la cinstire la desacralizare, laicizare, politizare.

4. Cultura războiului și războiul culturilor din perspectiva antropologiei.

5. Primul Război Mondial în imagini. Fotografia cu subiect istoric militar, etnografic, artistic. Propaganda de război în imagini. Antropologia vizuală a războiului.

6. Arhitectura monumentelor eroilor Primului Război Mondial. Arta monumentală între expresia onoarei,  cinstirii, comemorării jertfirii și marcării  simbolice, ceremoniale a spațiului public.

7. Războiul în educația (pedagogia) muzeală.  Forme de activități educative cu publicul.

 „Această manifestare științifică o propunem ca o continuare a proiectului nostru, multidisciplianar și multianual intitulat ”Mureșeni în tranșeele Marelui Război”, proiect  de cercetare derulat în anii anteriori, dedicat Centenarului Primului Război Mondial, Marii Uniri, și încoronării suveranilor români; finalizat cu realizarea unei expoziției tematice complexe, inedite, abordând în reprezentare perspectivele arheologică, istorică, etnologică, antropologică și desigur, muzeologică; parcurgând cronologic etapele de la izbucnirea Primului Război Mondial până la momentul încoronării din 1922. Răspunzând acestor deziderate, tot în cadrul manifestării științifice anunțate, va fi cuprinsă și secțiunea intitulată ”Marele Război – cercetare și reprezentare muzeologică”, cu   o prezentare online a expoziției amintite, ”Mureșeni în tranșeele Marelui Război”, fiind  transmis un tur ghidat al acesteia”, a precizat dr. Dorel Marc, Cercetător științific al Secției de Etnografie și Artă Populară a Muzeului Județean Mureș.

Potrivit acestuia, în cadrul evenimentului va avea loc și o prezentare de carte cu lucrări recente editate sub egida  Muzeului Județean Mureș, legate de contribuția mureșenilor la Primul Război Mondial.

Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE