Programul Noua Casă 2021, activ dar fără fonduri Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 348 Vizualizări

Programul Noua Casă 2021, activ dar fără fonduri

Programul guvernamental Prima Casă s-a transformat în Programul Noua Casă şi, pe lângă noile facilități, îşi păstrează principalele avantaje majore, față de orice alt credit ipotecar: avansul cel mai mic, dobânda imbatabilă și garanția de stat. În acest an, programul a fost foarte apreciat de români, plafonul de 1,5 miliarde de lei alocat pentru Noua Casă fiind epuizat în doar patru luni. Cel mai probabil, programul va fi inclus în Bugetul de Stat pe 2022 și va continua în decursul anului viitor.

Potrivit informațiilor oficiale prezentatet în Ghidul programului, document disponibil pe pagina web a Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici și Mijlocii, www.fngcimm.ro, Noua Casă 2021 se acordă în lei, pentru achiziția unei singure locuințe, iar valoarea maximă a creditului care poate fi accesat este de 66.500 de euro pentru locuințe al căror preț este de maxim 70.000 de euro, avansul solicitat fiind de 5%, respectiv 119.000 de euro pentru locuințe al căror preț este de maxim 140.000 de euro, în acest caz avansul solicitat fiind de 15%. Programul permite şi achiziționarea unor proprietăți cu valori ce depăşesc 70.000/ 140.000 de euro cu condiția achitării diferenței din surse propria.

În ceea ce privește dobânda, aceasta este variabilă, calculată în funcție de Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) la care se adaugă o marjă fixă de maxim 2%, iar garanțiile constă în: ipoteca de rang I în favoarea băncii şi a statului român asupra imobilului achiziționat prin credit, ipotecă mobiliară asupra soldurilor creditoare ale tuturor conturilor deschise la banca finanțatoare, depozit colateral constituit în favoarea băncii şi valabil pe întreaga durată a finanțării, reprezentând contravaloarea primelor trei rate de dobândă.

Cine poate aplica

Dacă doriți să aplicați pentru un credit Noua Casă, trebuie să vă încadrați în una dintre cele două situații:

– Fie nu dețineți în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul/soția nicio locuință, indiferent de modul în care a fost dobândită;

– Fie dețineți în proprietate cel mult o locuință, cu o suprafață utilă mai mică de 50 de metri pătrați, dar care nu a fost achiziționată prin programul Prima Casă.

În acest sens va trebui să dați o declarație pe propria răspundere.

Accesând programul, veți avea calitatea de împrumutat în raport cu finanțatorul şi va trebui să dispuneți de avansul minim obligatoriu pentru locuința pe care o doriți şi de o sumă ce va fi blocată într-un depozit colateral, constituit ca garanție pentru acordarea creditului, blocat până la rambursarea integrală a creditului şi nepurtător de dobândă. Suma va reprezenta echivalentul a trei rate de dobândă.

Programul nu are limită de vârstă şi poate fi accesat fie singur, fie împreună cu partenerul de viață, dacă îndepliniți amândoi criteriile de eligibilitate ale programului.

Dacă unul dintre soți este sau a fost beneficiar al programului, cu consultanță din partea băncii, există posibilitatea de a accesa creditul Noua Casă doar soțul care îndeplineşte condiția legată de accesarea unei singure locuințe în cadrul programului şi care va avea calitatea de împrumutat, celălalt având doar calitatea de garant/ coplatitor.

Garantul, persoana fizică, soț/soție al/a beneficiarului, este parte semnatară a contractului de garantare, are calitatea de co/proprietar al locuinței achiziționate în cadrul programului, îşi asumă toate obligațiile şi beneficiază de aceleaşi drepturi ca şi beneficiarul.

Beneficiarii programului vor trebui să îndeplinească în plus şi condițiile de eligibilitate cerute de banca cu care au decis să lucreze.

Costuri

Pentru a afla costurile exacte ale unui credit Noua Casă este necesar să soliciți informații băncii dar trebuie să fii pregătit financiar pentru a acoperi următoarele:

Avansul minim obligatoriu– 5% dacă locuința nu depășește 70.000 de euro sau 15% dacă are un preț cuprins între 70.001 – 140.000 de euro, calculat în lei la cursul valutar din ziua analizei.

Depozitul collateral – reprezentând contravaloarea a trei rate de dobândă, constituit pentru garantarea dobânzii.

Dobânda – IRCC plus maxim 2% (IRCC = Indice de Referință pentru Creditele Consumatorilor).

Comisionul anual de garantare către FNGCIMM – 0,3% – stabilit anual de MFP şi calculat la sold. Pentru locuințele de până în 70.000 euro, comisionul se aplică la 50% din soldul creditului, iar pentru cele ce trec de 70.000 euro, comisionul se aplică la 60% din soldul creditului.

Alte costuri: prima de asigurare a imobilului, taxele notariale pentru cumpărarea locuinței.

Bănci partenere: Alpha Bank, Banca Românească, Banca Transilvania, BCR, BRD GSG, CEC Bank, First Bank, Garanti Bank, ING Bank, Intesa Sanpaolo Bank, OTP Bank, Raiffeisen Bank, Unicredit Bank, Vistta Bank.

(Redacția)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE