Despre ”Polimetru” Politic
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 383 Vizualizări

Despre ”Polimetru”

Evoluția democratică a societății dă posibilitatea cetățenilor ca, periodic, să-i aleagă prin vot pe cei care doresc să-și asume demnitățile care au sarcina de a conduce societatea la nivel național, regional sau local, respectiv pe cei care compun structurile de conducere ale acestor niveluri.

Votul acordat pentru cei menționați mai sus are la bază gradul de încredere față de persoanele în cauză, aflate de regulă sub culorile unui partid politic, precum și față de programele propuse de aceștia și partidele care-i susțin. Programele electorale prevăd măsuri și acțiuni care au carcater de promisiuni electorale.

Odată aleși în funcție și intrați în procesul de exercitare a atribuțiunilor legale măsura în care își respectă promisiunile electorale este, de cele mai multe ori, sub nivelul angajat. Implicit rezultatele activității acestora nu satisfac integral așteptările cetățenilor. Gradul de satisfacție pe termen scurt și mediu ale comunităților este greu de cunoscut până la următorul ciclu electoral când votul confirmă sau infirmă prestațiile celor în cauză.      

Odată cu dezvoltarea fără precedent a mijloacelor de comunicare și a accesului la Internet a apărut în câteva țări: SUA, Canada, Franța, o inițiativă de natură civică care încearcă să asigure un control al cetățenilor asupra gradului de îndeplinire a promisiunilor electorale de catre candidații la funcțiile cele mai importante din statele respective: președinte respectiv prim-miniștri. Aceasta se referă la folosirea unui ”instrument” de tip mediatic cu o largă accesibilitate numit denumit generic ”Polimetru”. Este vorba de un site activ care conține o evidență detaliată, la zi, a promisiunilor electorale făcute, cele îndeplinite, cele parțial materializate, cele în curs de materializare si cele neîndeplinite. Realizarea acestor polimetre se datorează activității unor grupuri din universități, centre sau institute de politici publice, respectiv ONG-uri.

Pentru exemplificare voi prezenta site-urile în cauză. În SUA așa numitul ”Obameter”pe site-ul: https://www.politifact.com/truth-o-meter/promises/obameter/?ruling=true evidențiază datele specifice pentru președintele Barack Obama. În Canada site-ul  https://www.polimeter.org/en conțin datele pentru prim-minstru țării dar și pentru cei care conduc provinciile componente. În Franța site-ul https://www.luipresident.fr/ prezintă așa numitul ”Macronomètre ce face o analiză specifică pentru președintele Emmanuel Macron.

Se afirmă că acest instrument mediatic, care este ”Polimetrul”, are o dublă funcțiune. Pe de o parte el oferă informații clare și obiective privind rezultatele concrete ale activității celui expus monitorizării prin nivelul de indeplinire a promisiunilor făcute. Pe de altă parte el exercită, în mod indirect, o presiune civică asupra demnitarului în cauză pentru a-și respecta promisiunile făcute.

Exemplele prezentate mai sus se referă la președinti de țară sau prim-miniștri dar nimic nu impiedecă să se genereze un ”Polimetru” și la nivele mai joase. Ce-ați spune de un ”Polimetru Soós”, pentru primarul municipiului Târgu Mureș, Soós Zoltán, sau un ”Polimetru Péter”, pentru președintele Consiliului Județean Mureș, Péter Ferenc, care să funcționeze la nivelul comunității noastre. Cred că mureșenii ar avea de câștigat pe mai multe planuri.

N.B. În Dicționarul explicativ al limbii române deocamdată exista o singură mențiune pentru cuvantul ”polimetru”: ”Operă poetică cu metrică variată”. Dar termenul francez ”polimeter” nu poate fi echivalat firesc în limba română dacât prin cuvântul ”polimetru”.

Vasile BOLOȘ,

Prof. univ. em. dr. ing. asoc. la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ”George Emil Palade” din Târgu Mureș

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE