Arsenalul ascuns din Bosnia-Herțegovina Stiri din vecinatatea Romaniei
  • Alexandra Haja
  • 0 comentarii
  • 179 Vizualizări

Arsenalul ascuns din Bosnia-Herțegovina

Deşi au trecut 30 de ani de la războiul din Bosnia-Herţegovina, cetăţenii acesteia sunt încă bine înarmaţi, iar autorităţile ţării au reuşit să găsească şi să confişte doar o mică parte din armele ascunse, estimează poliţia şi agenţii de securitate din Bosnia şi din străinătate.

Conform datelor colectate şi procesate de comisia guvernamentală pentru arme mici şi uşoare, în 2021 în Bosnia-Herţegovina erau înregistrate 320.000 de diferite arme. Dintre acestea, peste 195.000 se află în posesia unor persoane din Federaţia Bosniei şi Herţegovinei (entitatea croato-musulmană), 125.000 aparţin unor cetăţeni din Republika Srpska şi alte 3.700 sunt înregistrate în districtul Brcko, a treia entitate a Bosniei-Herţegovina, a relatat cotidianul Nezavisne Novine.

Autorităţile pot doar să facă presupuneri privind numărul de arme care au rămas ascunse şi nu au fost declarate după război, agenţii de poliţie reuşind să confişte în 2021 doar 63. Se estimează că o serie de raiduri comune ale poliţiei federale şi locale din entitatea croato-musulmană nu au reuşit să confişte peste 1.400 de arme. Pe de altă parte, potrivit datelor existente, în 2021 un număr de 28 de oameni au fost ucişi în diferite incidente şi alţi nouă s-au sinucis cu arme de foc.

Organizaţia Small Arms Survey din Geneva, care colectează date privind posesia de arme, inclusiv ilegale, în aproape toate ţările lumii, a stabilit că cetăţenii Bosniei-Herţegovina se numără printre cei mai bine înarmaţi, iar pe lângă armele înregistrate în această ţară mai există circa 820.000 de arme neînregistrate. Aceasta ar însemna că cetăţenii Bosniei-Herţegovina deţin 1,185 milioane de diferite arme, adică peste 30 la 100 de cetăţeni.

Agenţiile de poliţie din ţară deţin în total mai puţin de 30.000. În plus, în Bosnia-Herţegovina mai este şi o problemă de organizare internă, posesia de arme fiind reglementată de nu mai puţin de 12 legi la diferite niveluri ale administraţiei care nu sunt armonizate, iar eforturile de a le alinia la legislaţia UE începute cu ani în urmă continuă încă.

(E.T.)

( www.agerpres.ro )

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE