Ziua mondială a apei. ,,Apa subterană: Să facem invizibilul vizibil” Altele
  • Malina Moraru
  • 0 comentarii
  • 841 Vizualizări

Ziua mondială a apei. ,,Apa subterană: Să facem invizibilul vizibil”

La 22 martie în fiecare an este „Ziua Mondială a Apei”, o zi dedicată concentrării atenției asupra problemelor legate de apă pe care anumite locuri de pe glob le întâmpină. La 22 martie în fiecare an oamenii, instituțiile și organizațiile non-guvernamentale marchează „Ziua Mondială a Apei” luând măsuri pentru a gestiona criza apei.
,,Apa subterană: Să facem invizibilul vizibil”.
În 2022 se abordează tema ,,Apa subterană: Să facem invizibilul vizibil”. Mesajul general al temei din acest an este că explorarea, protejarea și utilizarea durabilă a apelor subterane va fi esențială pentru supraviețuirea şi adaptarea la schimbările climatice și pentru satisfacerea nevoilor unei populații în creştere. Tema din acest an va explica rolul vital al apelor subterane în sistemele de apă și canalizare, agricultură, industrie, ecosisteme și adaptarea la schimbările climatice. Menţinerea acestei resurse și protejarea sa, sunt esențiale și pentru ecosistemele acvatice de suprafață. Apele subterane asigură debitul de bază, constant, al râurilor.
„Apa este, fără îndoială, cea mai importantă resursă din lume. Deși apele subterane nu sunt vizibile, ele reprezintă o componentă esențială a circuitului apei. Peste 95% din apele dulci ale planetei, cu excepţia ghețarilor și a calotelor glaciare, sunt subterane. Apele subterane reprezintă, o sursă esențială de apă potabilă, folosite de trei din patru cetăţeni ai Uniunii Europene (Water Information System for Europe)”, informează Administrația Bazinală de Apă Mureș
Ziua Mondială a Apei subliniază necesitatea accesului universal la apă sigură şi curată.
Ziua promovează, de asemenea, gestionarea durabilă a resurselor de apă dulce și reducerea poluării ei.
„Pandemia Covid 19 ne-a amintit despre adevărata valoare a apei curate, prin urmare nu ar trebui să ne surprindă faptul că tema pentru Ziua Mondială a Apei din acest an este atrage atenția asupra resursei de apă ascunse care a fost intotdeauna extrem de importantă, dar nu este pe deplin recunoscută în elaborarea politicilor de dezvoltare durabilă”, au adăugat reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Mureș.

În acest sens, Administraţia Bazinală de Apă Mureş depune eforturi considerabile în domeniul managementului resurselor de apă, în strânsă legătură cu prevederile legislative europene.
”Succesul implementării „Planului de Management” și a „Planului de Amenajare” la nivelul bazinului hidrografic Mures depinde foarte mult de comunicarea şi conlucrarea între factorii de decizie la nivelul tuturor sectoarelor economice şi sociale. Având în vedere toate aceste aspecte devine evidentă necesitatea identificării unor strategii comune cu implicare a tuturor activităților umane, industriale, agricole, atât pentru valorificarea potențialului dezvoltării, cât şi pentru asigurarea atingerii și menținerii obiectivelor de mediu ale corpurilor de apă”, a consemnat inginer Adina – Simina Nemet, director Administrația Bazinală de Apă Mureș.

Mălina MORARU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE