Proiect social inedit compromis de un localnic din Sânpetru de Câmpie Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 340 Vizualizări

Proiect social inedit compromis de un localnic din Sânpetru de Câmpie

Primarul din Sânpetru de Câmpie, Spiru Şerban Crăciun, a anunţat, marţi, că un proiect social inedit, prin care se doreşte asigurarea cartofilor pentru persoanele defavorizate din comună, realizat în parteneriat cu Fundaţia Buckner din Târgu Mureş şi cu fermieri germani, a fost compromis de un localnic care a discuit suprafaţa imediat după cultivare, deşi terenul aparţine unităţii administrativ-teritoriale.
„Ca agricultor, nu doar ca primar, care ştie ce înseamnă rezerva de hrană pentru oamenii simpli de la ţară, m-am gândit că ar fi bine să cultivăm o suprafaţă de teren iar recolta din toamnă să fie dată persoanelor din comunitate care au nevoie. Aşa că, împreună cu mai mulţi voluntari, am cultivat peste 3 ha cu cartofi destinaţi consumului persoanelor sărace din localitate, însă, a doua zi după însămânţare, întreaga suprafaţă a fost discuită de un localnic. Cultura a fost distrusă de către un individ care nu avea discernământ în momentul respectiv. Noi am anunţat autorităţile. Cred că, până la urmă, binele învinge şi va plăti munca şi cheltuiala noastră. Persoana respectivă a lucrat terenul în mod abuziv, i s-a adus la cunoştinţă de patru ori – în fiecare lună a fost chemată la primărie -, i s-a spus că terenul aparţine UAT Sânpetru de Câmpie şi să renunţe. Am identificat repede un alt teren, de 1 ha şi am pus alţi cartofi de pe care estimăm o producţie de 40-50 tone. Urmărim ca de la an la an să mărim suprafaţa şi beneficiarii acestui program”, a declarat primarul Spiru Şerban Crăciun.
Reprezentatul Fundaţiei Buckner, Dragoş Dacian Moldovan, a precizat că proiectul de la Sânpetru de Câmpie este unul pilot şi vine în întâmpinarea oamenilor vulnerabili.
„Proiectul este sprijinit de fermieri din Germania şi unii colaboratori, urmând ca în toamnă cartofii să fie recoltaţi de către beneficiari. Ne dorim să fie un proiect pe termen lung şi să îl replicăm şi în alte localităţi’, a precizat Dragoş Dacian Moldovan.
Prin acest proiect social se doreşte asigurarea cartofilor pentru copiii şi vârstnicii de la Centrul de Zi din Sânpetru de Câmpie, dar şi pentru persoanele defavorizate, bătrâni sau oameni aflaţi în situaţii de risc social.
Proiectul iniţial consta în cultivarea a trei hectare de teren cu cartofi iar în acest sens sămânţa, în cantitate de aproximativ 6 tone, a fost predată primăriei, cu titlu gratuit, de către fermierii germani Gunter Ruddenklau şi Odmart Rudert, care se implică în astfel de proiecte de peste 15 ani.
Noul teren, cu o suprafaţă de un hectar, a fost pus la dispoziţie tot de către primărie, care se va ocupa şi de întreţinerea culturii.
Recoltarea se va face de către beneficiari, o parte din recoltă se va constitui ca sămânţă pentru viitoarea recoltă iar celelalte cheltuieli de întreţinere şi substanţele chimice necesare vor fi asigurate de partenerii din proiect. 

(www.agerpres.ro)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE