Acțiune de ecologizare la Luduș Luduș
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 226 Vizualizări

Acțiune de ecologizare la Luduș

Prin așezarea sa naturală, orașul Luduș beneficiază de avantajele oferite de cele două râuri care îl traversează în mare parte. Râul Mureș cu cei 756 de kilometri, din care 32 de kilometri formează granița cu Ungaria și Pârâul de Câmpie a cărui confluență cu Mureșul are loc între cele două poduri, rutier și feroviar, este o binefacere, dar creează și obligații pentru cetățenii și administrația locală. Ape și maluri curate înseamnă sănătate și pentru acestea Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a lansat inițiativa „Curățăm România. Vrem o țară fără deșeuri abandonate”.

Administrația Bazinală de apă și Primăria, alături

Fiind un proiect de mare interes, Primăria orașului Luduș a reacționat prompt.

„Prin acest gen de activități dorim responzabilizarea fiecărui cetățean al orașului pentru importanța păstrării curățeniei, dar dorim și crearea unei atitudini pro-active față de astfel de inițiative. Dorim să încurajăm cetățenii să acționeze în mod responsabil față de mediu în toate situațiile în care deșeurile au fost depozitate în mod necorespunzător”, a declarat primarul Cristian Moldovan, iar Daniel Totu, director ADP-APL a precizat: „În cadrul programului tradițional de igienizare de primăvară s-au igienizat malurile râului Mureș în zona celor două poduri și în cartierul Gheja”.

„Recoltă” bogată

Administrația Bazinală de Apă Mureș este o instituție subordonată Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și în cadrul inițiativei lansate și-a întocmit un program pentru această perioadă. Călin Fokt, purtătorul de cuvânt al Administrației Bazinale de Apă Mureș, a precizat că „Inițiativa Ministerului are trei componente principale: Pentru educație, De verificare și control, Munca efectivă.

„Administrația Bazinală de apă Mureș nu se opcupă de salubrizarea sau de curățarea malurilor râului, acestea nu sunt apanajul și activitatea instituției, nu suntem operator de salubritate, dar partea de igienizare mai ales acolo unde există lucrări hidrotehnice de apărare, concret pentru orașul Luduș ar fi îndiguirea Mureșului, ne preocupă și pe noi”, a explicat Călin Fokt.

În cadrul planificării făcute, echipe mixte formate din salariați ai Administrației Bazinului de apă Mureș, Sistemul de gospodărire a apelor Mureș, Formația de lucru Luduș condusă de Varro Arpad au acționat, împreună cu voluntari care au fost convocați de Primăria orașului Luduș, în două zone. Pe strada Mărășești și în zona cartierului Gheja, acolo unde sunt lucrări hidrotehnice de apărare și unde s-a constatat că există depozite ilegale, neorganizate și clandestine de deșeuri aflate pe malul Mureșului și al Pârâului de Câmpie.

„La acțiune au participat 12 salariați de la Apele Române și 20 de voluntari mobilizați de Primăria orașului Luduș. Au fost adunați 115 saci cu deșeuri mixte – saci de 120 de litri. În mare parte au fost ambalaje, peturi, deșeuri din gospodării. Unele dintre ele au fost aduse de apele revărsate, dar altele au ajuns acolo din cauza riveranilor indisciplinați”, a declarat Călin Fokt.

La Luduș s-a încheiat o activitate benefică pentru Mediu, adică pentru viață, dar rămâne în actualitate partea de educare a celor care vor da din nou de lucru salariaților de la Apele Române, care au o cu totul altă menire decât să adune gunoaiele altora.

Ioan A. BORGOVAN

Foto: Sebastian CĂPUȘAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE