Embargou asupra petrolului rusesc Stiri din vecinatatea Romaniei
  • Alexandra Haja
  • 0 comentarii
  • 117 Vizualizări

Embargou asupra petrolului rusesc

Liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, reuniţi la Bruxelles, au convenit să interzică în mod progresiv exportul de petrol rusesc către UE, conform unui anunţ făcut de preşedintele Consiliul European, Charles Michel. Această reducere, care va fi pusă în aplicare până la sfârşitul anului,”acoperă imediat mai mult de două treimi din importurile de petrol din Rusia, tăind o sursă uriaşă de finanţare pentru maşina sa de război” şi punând o „presiune maximă” asupra Moscovei pentru ca aceasta să înceteze războiului, a scris pe Twitter Charles Michel.

Datorită angajamentului voluntar al Germaniei şi Poloniei de a opri importurile, embargoul va elimina „aproximativ 90%” din importurile europene de petrol rusesc până la sfârşitul anului”, a precizat, pe Twitter, preşedinta Comisie Europene, Ursula von der Leyen. Importurile prin conducta Drujba, care aprovizionează şi Ungaria, vor fi scutite într-o primă etapă. Aceasta a permis Budapestei să ridice dreptul de veto care bloca de câteva săptămâni adoptarea celui de-al şaselea pachet de sancţiuni al UE la adresa Rusiei.

Consumul intern al Ungariei, care nu are ieşire la mare, depinde într-un procent de 65% de petrolul transportat prin conducta Drujba. Potrivit Palatului Elysée, embargoul treptat al UE se va limita iniţial la petrolul transportat pe cale maritimă (adică 2/3 din achiziţiile europene de petrol rusesc). Urmează să aibă loc negocieri „cât mai curând posibil” pentru a se pune capăt restului importurilor de petrol din Rusia.

Liderii europeni au convenit, de asemenea, să elimine din sistemul SWIFT trei bănci ruseşti, printre care cea mai mare bancă, Sberbank, şi să interzică alte trei societăţi de radiodifuziune de stat ruseşti, a adăugat înaltul oficial european.”Acest pachet de sancţiuni include măsuri puternice, cum ar fi retragerea din Swift a celei mai mari bănci din Rusia, Sberbank”, a declarat Charles Michel. Până acum, şapte bănci ruseşti au fost private de acces la Swift, o platformă de mesagerie securizată ce permite operaţiuni extrem de importante, cum ar fi ordinele de transfer de fonduri între bănci.

A fost aprobat, de asemenea, un pachet de asistenţă macro-financiară în valoare de nouă miliarde de euro care să permită guvernului ucrainean să îşi acopere nevoile imediate de numerar pentru a face să funcţioneze economia.

Autorităţile de la Kiev şi-au calculat necesităţile la cinci miliarde de dolari lunar.

Finanţarea europeană va lua forma unor „împrumuturi pe termen lung” cu dobânzi subvenţionate, a spus o sursă europeană. Noul pachet de sancţiuni, negociat timp de o lună, include, de asemenea, o extindere a listei negre a UE la aproximativ 60 de figuri proeminente, printre care şeful bisericii ortodoxe ruse, patriarhul Kirill. Summitul de două zile care s-a desfăşurat la Bruxelles a abordat consecinţele crizei alimentare provocate de război şi transformarea energetică necesară care să permită ţărilor europene să se descurce fără gazul importat din Rusia.

Derogare  

Prim-ministrul ungar Viktor Orban a salutat acordul între statele Uniunii Europene ce prevede o derogare pentru petrolul livrat prin oleoduct, permiţând astfel ţării sale să primească în continuare petrol ieftin din Rusia. Liderul naţionalist bloca de câteva săptămâni proiectul de embargou european, vorbind despre pericolul unei ‘bombe atomice’ lansate asupra economiei ungare. În cele din urmă, pentru a ridica vetoul Budapestei, şefii de stat şi de guvern reuniţi în summit la Bruxelles au limitat stoparea importurilor la petrolul rusesc transportat cu vaporul, adică două treimi din achiziţiile europene.

‘Familiile pot dormi liniştite, am reuşit să evităm ideea cea mai înspăimântătoare’, a reacţionat Orban într-un mesaj video pe pagina sa de Facebook. Un embargou total ‘ar fi fost de nesuportat pentru noi (…) dar am reuşit să îl evităm’, a salutat el.

Croaţia a promis că va putea creşte capacitatea conductei petroliere adriatice pentru a furniza petrol Ungariei, Slovaciei şi Republicii Cehe în cazul perturbării livrărilor de petrol din Rusia prin oleoductul Drujba care traversează Ucraina, a declarat ministrul ungar de externe Peter Szijjarto. Un oficial ucrainean a sugerat recent că ”ceva s-ar putea întâmpla” cu conducta Drujba, o ameninţare voalată cu un sabotaj asupra acestui oleoduct ca represalii împotriva Ungariei, care a condiţionat acceptarea embargoului UE asupra importurilor de petrol din Rusia de exceptarea respectivei conducte de la aplicarea acestor sancţiuni.

Și Bulgaria va fi exceptată până la sfârşitul anului 2024 de la aplicarea embargoului asupra petrolului rusesc convenit de liderii europeni la summitul aflat în desfăşurare la Bruxelles, a anunţat premierul bulgar Kiril Petkov. Acesta a precizat că excepţia va oferi Bulgariei un răgaz de timp pentru a-şi adapta rafinăriile să proceseze petrol din alte surse.

SUA salută embargoul

Statele Unite au salutat embargoul asupra importurilor de petrol rusesc decis de cele 27 de state membre ale Uniunii Europene pentru a obstrucţiona acest „punct forte al maşinii de război a Rusiei”.

„Salutăm embargoul propus de UE asupra petrolului rusesc”, a declarat presei de la Washington purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane Ned Price, menţionând că Statele Unite, mai puţin dependente decât europenii de energia furnizată de Moscova, au anunţat deja o interdicţie asupra tuturor importurilor de hidrocarburi ruseşti.

„Ştim că există un sprijin larg în rândul aliaţilor şi a partenerilor noştri, aşa cum am văzut din nou din partea UE, pentru a împiedica punctul forte al maşinii de război a Rusiei, şi anume piaţa sa energetică”, a adăugat el. El a salutat, de asemenea, eforturile europene de diversificare a aprovizionării cu energie şi de dezvoltare a surselor regenerabile pentru a reduce dependenţa de Moscova „pe termen lung”. „Suntem uniţi în hotărârea noastră de a menţine presiunea asupra preşedintelui Putin şi a tuturor celor responsabili de acest război”, a spus el.

Reuters

( www.agerpres.ro )

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE