Mozaic inedit, restaurat Stiri din vecinatatea Romaniei
  • Alexandra Haja
  • 0 comentarii
  • 79 Vizualizări

Mozaic inedit, restaurat

Un mozaic uriaş din centrul oraşului german Halle, care datează din perioada comunistă, urmează să fie restaurat ca parte a patrimoniului cultural din fosta Germanie de Est, informează luni agenţia DPA.


Mozaicul a fost creat de artistul spaniol Josep Renau din circa 11.000 de plăci de ceramică şi măsoară 35 de metri înălţime şi şapte metri lăţime. Finalizat în 1974, acesta acoperă faţada unei clădiri rezidenţiale. Acesta a fost unul dintre primele proiecte majore de acest gen din Republica Democrată Germană (RDG), a declarat o purtătoare de cuvânt a fundaţiei Wüstenrot, care contribuie la conservarea monumentelor istorice. Fundaţia a descris mozaicul drept o parte a „moştenirii culturale a RDG”.


La bază s-a aflat o idee politico-ideologică potrivit căreia fiecare ansamblu rezidenţial din noul oraş Halle-Neustadt trebuia să fie exprimat într-o formă artistică, a spus ea. În 1968, Germania de Est i-a comandat lui Renau să creeze două lucrări: „Puterile naturii şi tehnologiei în stăpânirea omenirii” şi „Unitatea clasei muncitoare şi întemeierea RDG”. Prima a fost restaurată în 2005, iar cea de-a doua prezintă semne de deteriorare şi urmează să fie reparată.

DPA

(www.agerpres.ro)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE