Un bucovinean a luat Trofeul Festivalului In memoriam Vasile Conțiu Slider
  • Amalia Vasilescu
  • 0 comentarii
  • 503 Vizualizări

Un bucovinean a luat Trofeul Festivalului In memoriam Vasile Conțiu

Spectacol mare la Sala Mare a Palatului Culturii, care a găzduit miercuri, 19 iulie, concursul Festivalului In memoriam Vasile Conțiu. 19 candidați au urcat pe scenă în competiție. Spectacol de gală al Laureaților și invitaților speciali în Comuna Râciu  a avut loc în ziua de 20 iulie, în cadrul Târgului de Sf. Ilie.

Asociația pentru dezvoltare și cultură Mureș în parteneriat cu Centru județean pentru Cultură Tradițională și Educație Artistică Mureș a organizat în perioada 19 – 20 iulie 2022 ediția a X-a a Festivalul național de folclor pentru tineri interpreți “În memoriam Vasile Conțiu”.

Suntem într-o zi în care festivalul are 10 ediții, în memoriam Vasile Conțiu, un festival mare unde voci mari își dau concursul pentru a vedea care dintre ele este mai măiastră. În mijloc de iulie ne amintim de cel care, iată, ne-a adunat într-un mod simbolic în acest loc, de data acesta pentru a face încercarea și a reuși să dovedim fiecare ce calități vocale avem, a declarat Mihai Nașca, moderatorul spectacolului.  

Membrii juriului au fost Violeta Ianculescu președinte juriu, realizator emisiuni folclorice Societatea Română de Radiodifuziune, Maria Butilă, interpret de muzică populară și realizator Radio Târgu Mureș, Dorina Oprea, interpret de muzică populară și profesor de canto la Școala Populară de Arte din Târgu Mureș, Ion Drăgan interpret de muzică populară și profesor de canto la Școala Populară de Arte din Târgu Jiu, Marius Ciprian Pop interpret de muzică populară, Livia Marc etnograf la Muzeul de Etnografie și Artă Populară și Iulian Praja, manager Centrul Judeţean pentru Cultură Tradiţională şi Educaţie Artistică Mureş. Acompaniamentul muzical a fost asigurat de orchestra Grai Ardelean condusă de Florin Cismaș. În sală a fost salutată prezența unei delegații din Republica Moldova, orașul Bucovăț, și primarul acestuia Mariana Dîmcenco. Primăria Râciu a semnat un acord de înfrățire cu orașul Bucovăț în ziua de 20 iulie.

Un cuvânt de deschidere a rostit Ciprina Alin Belean primarul comunei Râciu și Iulian Praja, director C.J.C.T.E.A Mureș.

Avem concurenți foarte tineri ceea ce este bine, pentru că asta înseamnă că tinerii vin din urmă și duc mai departe folclorul tradițional. Este o bucurie și cred ca tata s-ar fi bucurat să fie alături de noi, pentru că el își dorea ca tinerii să ducă mai departe folclorul autentic tradițional , iar ceea ce veți vedea în seara acesta pe scenă vă va încânta nu numai ochii, dar și inima, a declarat lector.univ. dr. Lia Codrina Conțiu, directorul festivalului.

În urma jurizării, cel mai apreciat costum popular a fost cel purtat de Roșu Anicuța din Cluj. Ovidiu Furnea, președintele Asociației Grai Ardelean a acordat două premii, de care s-au bucurat interpreții Rareș Măcinică și Șerban Sebastian, din județul Mureș. Mențiuni au luat concurenții Rus Dorin Adrian, Avram Carina, Costea Maria Daria și Sabrina Aiacoboaie. Locul III- Ungureanu Denisa dinTârgu Jiu. Locul II-Ioana Romanți din Reghin. Locul I- Goia Roxana Anamaria din Banat. De trofeul Festivalului In memoriam Vasile Conțiu ediția X s-a bucurat interpretul Gabriel Treteag din Bucovina.

Nu este puțin lucru să avem tineri care să ducă mai departe această comoară extraordinară a neamului nostru. Au dat dovadă de curaj venind în fața dvs, cu cântece și costume atât de valoroase, pentru că, așa după cum orice artist știe, cel mai imporant juriu este publicul, a declarat Violeta Ianculescu președintele juriului.

Felicitări participanților!

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE