INTERVIU. Noutăți utile despre eliberarea pașapoartelor în județul Mureș Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 2522 Vizualizări

INTERVIU. Noutăți utile despre eliberarea pașapoartelor în județul Mureș

Șeful Serviciului Public Comunitar de Pașapoarte Mureș, comisar de poliție Daniela-Maria Micușan, prezintă în interviul următor acordat în exclusivitate cotidianului Zi de Zi, cele mai importante noutăți care vizează activitatea de eliberare a pașapoartelor.

Reporter: Pentru început, vă rog să ne spuneți câteva cuvinte despre dumneavoastră și despre serviciul a cărui activitate o coordonați.

Comisar de poliție Daniela-Maria Micușan: Sunt comisar de poliție Micușan Daniela-Maria, șeful Serviciului Public Comunitar de Pașapoarte Mureș. Serviciul este organizat în cadrul Instituției Prefectului – Județul Mureș, coordonat metodologic de către Direcția Generală de Pașapoarte București și funcționează în clădirea din strada Călărașilor nr. 26-28, din Târgu Mureș.

Rep.: Spuneți-mi, vă rog, ce tipuri de pașapoarte eliberați?

D.M.M.: Tipurile de pașapoarte eliberate de către Serviciul Public Comunitar de Pașapoarte Mureș sunt: pașaportul simplu electronic și pașaportul simplu temporar. Pașaportul simplu electronic și cel temporar sunt reglementate prin Legea nr. 248 din 2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, cu modificările și completările ulterioare.

Rep.: Ce ne puteți spune despre pașaportul electronic?

D.M.M.: A fost introdus în anul 2009 și este recunoscut de toate statele lumii. Este principalul document eliberat de statul român care face dovada identității persoanei, a cetățeniei și dă dreptul la circulație cetățenilor români în străinătate. Are o valabiliate de 10 ani pentru persoanele majore, de 5 ani pentru minorii cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani și de 3 ani pentru cei care nu au împlinit 12 ani. Termenul de eliberare a pașaportului electronic s-a redus considerabil. În prezent se eliberează în termen de maxim 5 zile lucrătoare de la data depunerii cererii, fiind redus de la 10 zile respectiv 15 zile, așa cum prevede actul normativ pe care l-am menționat.

Rep.: Dar despre pașaportul temporar?

D.M.M.: Pașaportul temporar are un termen de valabilitate foarte mic, de doar 12 luni, indiferent de vârstă, nu este recunoscut de toate statele lumii și se eliberează în prezent în termen de 10 zile lucrătoare, fiind abrogată taxa de urgență prin Legea nr. 1 din 2017. El este o excepție. Legiuitorul prevede posibilitatea eliberării pașaportului simplu temporar, înainte de acest termen, doar în situații obiective deosebite, dacă există probleme medicale, dacă persoanele au un contract de muncă în străinătate, iar cetățenii sunt obligați să prezinte documente justificative în acest sens.

Rep.: Ce trebuie să știe cetățenii în momentul în care doresc să depună o cerere pentru pașaport? Ce fel de documente trebuie să prezinte și ce costuri implică demersul?

D.M.M.: În primul rând, pentru înregistrarea unei cereri de eliberare a pașaportului trebuie să avem o programare online. Pagina de internet pe care o poate accesa fiecare cetățean este www.epasapoarte.ro, platformă administrată de către Direcția Generală de Pașapoarte pentru toate serviciile județene din țară. Se prevăd toate documentele necesare eliberării unui pașaport și pașii care trebuie urmați de fiecare cetățean pentru realizarea unei programări online. Se va alege județul de domiciliu sau orice alt județ pe care îl dorește cetățeanul, întrucât serviciile de pașapoarte au competență teritorială generală. Putem depune cererea de pașaport la orice serviciu de pașapoarte din țară. De asemenea, din anul 2020 cetățenii pot achita taxa și online. Există o legătură între platforma de programări online și ghișeul.ro, unde pot fi plătite o serie de taxe, printre care și cea de eliberare a pașaportului. Pașaportul electronic costă 258 de lei pentru toate persoanele care au împlinit 12 ani, respectiv 234 de lei pentru minorii cu vârste sub 12 ani, iar pașaportul temporar 96 de lei. Cetățenii vor alege opțiunea pe care o doresc și vor completa toate datele necesare titularului de pașaport, deoarece taxa se va achita întotdeauna cu datele titularului, indiferent de vârstă. Așadar, dacă este minor, cu datele minorului: nume, prenume și codul numeric personal. Pentru cei care nu pot plăti online sau nu doresc să plătească online există opțiunea de plată în numerar, la toate ghișeele CEC Bank. Există, de asemenea, posibilitatea de a achita taxa și în clădirea în care ne desfășurăm activitatea, unde la parter există un bancomat în acest sens sau în alte locații.

Rep.: Există condiții suplimentare pentru eliberarea pașaportului pentru minori?

D.M.M.: Există doar o diferență legată de documentele care trebuie prezentate. De exemplu, pentru un cetățean român cu domiciliu în România, documentele care trebuie prezentat sunt: actul de identitate, în original, pașaportul anterior, dacă acesta există și dovada achitarii taxei de eliberarea a pașaportului. Din data de 6 iunie 2022 cetățenii trebuie să prezinte un act de identitate valabil.  În perioada stării de alertă am preluat cereri de pașapoarte și în baza unui act de identitate expirat, deoarece după cum știm din cauza condițiilor și a restricțiilor din perioada respectivă cetățenii nu au reușit să își reînnoiască toți aceste documente. Se va prezenta cartea de identitate valabilă, în original. Aceasta se scanează și se restituie titularului, nu se vor reține copii după documente.

Pentru minorii care nu au împlinit 14 ani, părinții vor prezenta certificatul de naștere al acestuia în original, actele lor de identitate, valabile, în original, pașaportul anterior al minorului și dovada achitării taxei. Pentru minorul care are vârsta de 14 ani se este necesară cartea de identitate a minorului, certificatul de naștere a minorului și actele de identitate ale părinților, valabile, în original, însoțite de taxa aferentă tipului de pașaport pe care l-au ales.

Rep.: Dar pentru cetățenii români care au domiciliul în străinătate?

D.M.M.: Ei vor prezenta certificatele de stare civilă: certificate de naștere, certificate de căsătorie sau hotărârea de divorț, după caz, în original, pașaportul anterior, dacă acesta există, precum și documentul eliberat de către autoritățile străine care face dovada șederii în străinătate, tot în original. Pe baza acelui document se va elibera un pașaport de cetățean român în care se va menționa țara în care are domiciliul. De reținut este că cetățenii români care au domiciliul în străinătate pot solicita, în ghișeu, cu ocazia depunerii cererii, trimiterea noului pașaport la un consulat sau la o ambasadă a României, în situația în care mai au un pașaport valabil, care le dă posibilitatea întoarcerii în țara de rezidență, cel vechi poate fi lăsat astfel în uz și predat de către titular la reprezentanța diplomatică, cu ocazia ridicării celui nou.   

Rep.: Care a fost dinamica activității de eliberare a pașapoartelor de la începutul anului și până în prezent?

D.M.M.: De la începutul anului, de la mijlocul lunii februarie mai exact, am înregistrat un număr foarte mare de cereri de pașapoarte, chiar fără precedent. S-a triplat numărul acestora comparativ cu anii de dinaintea pandemiei. Din luna februarie 2022 înregistrăm zilnic 200, 250 și chiar 300 de cereri. Avem în special cereri pentru minori sub 14 ani, deoarece este singurul lor document de călătorie, dar și de identitate.

Rep.: Cum a făcut față Serviciul Public Comunitar de Pașapoarte Mureș acestui val de cereri?

D.M.M.: A fost un efort considerabil. Ca primă măsură, s-a prelungit programul de lucru cu publicul, s-au desfășurat activități în regim de 12 ore,  pe schimburi, de la ora 8 la ora 20, în cursul săptămânii și  în zilele de weekend.  A fost introdus de asemenea un ghișeu suplimentar de preluări cereri. S-a desfășurat și o campanie frumoasă, denumită ”Pașaportul de vacanță”, în data de 1 iunie, o campanie inițiată de Ministerul de Interne și Direcția Generală de Pașapoarte, sprijinită de toate Instituțiile Prefectului din țară. Am preluat fără programare online, în această zi, peste 150 de cereri, la nivelul județului Mureș, pentru minori, venind astfel în sprijinul părinților.

Rep.: Aveți puncte de lucru în afara municipiului Târgu Mureș?

D.M.M.: Serviciul Public Comunitar de Pașapoarte Mureș are organizate trei puncte de lucru în municipiile Sighișoara, Reghin și Târnăveni. Ele au fost înființate în anul 2012, au funcționat până în anul 2017 când au fost suspendate din cauza lipsei de personal. Ulterior, din 2018 a crescut foarte mult numărul de cereri, 2020 și 2021 au fost ani de pandemie, iar în prezent din cauza numărului crescut, fără precedent, de cereri, a fost necesar ca tot personalul disponibil al Serviciului să fie prezent la sediu pentru a face față acestor solicitări. Desigur, pentru viitor se dorește reluarea activității la aceste puncte de lucru, însă în prezent cetățenii au posibilitatea de a solicita la depunerea cererii expedierea și primirea pașaportului prin curier, astfel nemaifiind necesar să se deplaseze la sediul serviciilor de pașapoarte și a doua oară. Ele pot fi trimise la domiciliu sau reședință. Este o opțiune posibilă în momentul depunerii cererii la ghișeu. Totodată, există și opțiunea de programare online. În momentul în care aceste puncte de lucru funcționau nu exista posibilitatea depunerii cererii cu programare online, iar cetățenii erau obligați să aștepte în funcție de numărul de ordine primit la sediul serviciului.

Rep.: Ce alte noutăți importante există în activitatea dumneavoastră?

D.M.M.: Din data de 2 mai 2022 s-a modificat Legea care reglementează regimul actelor de stare civilă, certificatele de naștere, de căsătorie și de deces care prezintă ștersături sau adăugiri sau care sunt plastifiate sunt nule. Cetățenii care au asemenea documente sunt rugați ca înainte de a depune cererea de pașaport să se prezinte la Primării, la Serviciul de Stare Civilă și să solicite un alt certificate de naștere, întrucât cererea nu poate fi preluată în baza certifictelor plastifiate sau care prezintă adăugiri sau ștersături. Cetățenii care au o programare pentru depunerea unei de cereri de pașaport și obțin mai târziu, în cursul zilei documentul de la Serviciul de Stare civilă, chiar dacă întârzie, cererea lor va fi preluată fără o programare online în aceste cazuri sau chiar la o dată ulterioară.

Rep.: Cum decurge colaborarea cu alte instituții?

D.M.M.: Colaborăm zilnic cu serviciile de pașapoarte din țară, competența teritorială a serviciilor de pașapoarte impune acest lucru. Putem depune cererea de pașaport la orice serviciu de pașapoarte, indiferent de domiciliul menționat în actul de identitate, de asemenea cu serviciile din cadrul Direcției Generale de Pașapoarte care asigură controlul metodologic al activității noastre, precum și cu toate reprezentanțele diplomatice și oficiile consulare ale României, prin intermediul Direcției Generale de Pașapoarte București. După cum am precizat, pașapoartele pot fi expediate la fiecare reprezentanță diplomatică și oficiu consular, astfel că cetățenii vor primi tot sprijinul la ghișeu și îi sfătuim să solicite și eliberarea și ridicarea lor de la aceste misiuni diplomatice dacă nu rămân în țară în cele 4-5 zile, în termenul de eliberare a pașaportului electronic.

A consemnat Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE