Home / Administrație / Proiect de 5,5 milioane de euro pe locația fostei gropi de gunoi din Târgu Mureș

Proiect de 5,5 milioane de euro pe locația fostei gropi de gunoi din Târgu Mureș

Distribuie

Consiliul Local Municipal Târgu Mureș a aprobat, în data de 24 noiembrie 2022, depunerea proiectului „Construire centru integrat de colectare separată a deșeurilor prin aport voluntar în Municipiul Târgu Mureș”, în cadrul apelului de proiecte din Planul Național de Redresare și Reziliență, Componenta C3 – Managementul deșeurilor, Investiția I.1. – Dezvoltarea, modernizarea și completarea sistemelor de management integrat al deșeurilor municipale la nivel de județ sau la nivel de orașe/ comune”, Subinvestitia I.1.C – Centre integrate de colectare separată prin aport voluntar destinate aglomerărilor urbane.

Potrivit hotărârii, proiectul are valoarea integrală eligibilă de 5.580.000 de euro, fără TVA, reprezentând 27.450.810 de lei, fără TVA, și va deservi un număr de 144.009 de locuitori.

Centru integrat de colectare prin aport voluntar

Conform Notei de fundamentare a proiectului, Planul Județean de Gestionare a Deșeurilor pentru Județul Mureș 2020-2025 recomandă înființarea a circa 13 Centre de colectare prin aport voluntar a fracțiilor reciclabile din deșeuri menajere, inclusiv deșeuri voluminoase, deșeuri periculoase, uleiuri uzate alimentare și alte fluxuri cum ar fi lemn și textile etc., câte unul pentru fiecare localitate urbană și trei pentru municipiul Târgu Mureș.

”Obiectul prezentei note de fundamentareîl constituie analiza oportunității pentru înființarea și dotarea unui Centru integrat de colectare separată a deșeurilor prin aport voluntar, pentru următoarele fluxuri de deșeuri: hârtie/ carton, sticlă, plastic-metal, lemn, baterii, cartușe de imprimată, becuri, lămpi fluorescente – incluse la deșeuri periculoase, echipamente electrice și electronice, voluminoase – mobilier, covoare, saltele, deșeuri provenite din activități individuale de renovare/ igienizare imobile -construcții și demolări, deșeuri textile, încălțaminte, oglinzi sau geamuri, anvelope, ulei uzat, vegetal și mineral, incluse la deșeuri periculoase, deșeuri periculoase – lacuri, vopseluri pe bază de solvenți, formaldehide, solvenți organici aromatici, deșeuri medicale, incluse la deșeuri periculoase, deșeuri compostabile, cadavre de animale mici”, se menționează în documentul citat.

În același document se mai precizează că viitorul Centru integrat de colectare prin aport voluntar va ocupa o suprafață de aproximativ 14.000 de metri pătrați și va avea toate utilitățile necesare: apă, curent electric și canalizare. Acesta va fi localizat în municipiului Târgu Mureș, pe un teren aflat în proprietatea Primăriei Municipiului Târgu Mureș, conform C.F. nr. 127455, cu o suprafață de 264.750 de metri pătrați.

”Amplasamentul propus pentru realizarea acestui CAV se află lângă fosta groapă de gunoi a municipiului Târgu Mureș, actualmente ecologizată. Realizarea CAV-ului se va materializa inclusiv pe cei 6.000 de metri pătrați unde municipiul Târgu Mureș a avut amenajat o stație de compactare ambalare deșeuri menajere realizată în anul 2007-2008, care în prezent nu mai este functională, iar în imediata vecinatate se găsește o strație de epurare pe o suprafață de 1.300 de metri pătrați”, se mai arată în aceeași Notă de fundamentare a proiectului.

(Redacția)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Mureș: Caravană cu servicii gratuite din 10 specialități medicale

Distribuie Direcția de Asistență Sighișoara Sighișoara a demarat, în data de 18 martie 2024, o …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.