Home / Reviste / Reghin / Arhitectura de calitate, mai aproape de reghineni

Arhitectura de calitate, mai aproape de reghineni

Distribuie

Piațeta Libertății din municipiul Reghin a găzduit duminică, 4 decembrie, vernisajul expoziției-concurs ”Arhitectura.6”, eveniment organizat de Ordinul Arhitecților din România (AOR) Filiala Sibiu-Vâlcea, în parteneriat cu OAR Brașov-Covasna-Harghita și OAR Mureș.

„Este o expoziție-concurs realizată de Ordinul Arhitecților din România filialele Sibiu, Vâlcea, Brașov, Covasna, Harghita și Mureș. Membrii acestor filiale își înscriu proiectele care sunt apoi selectate de un juriu de specialitate pentru a fi expuse. Din cele 150 de proiecte au fost selectate un număr de 104 proiecte prezentate și în expoziția de la Reghin. Din cele 104 de proiecte au fost câteva care au fost considerate excelente și care au fost nominalizate și premiate. Scopul acestor evenimente este de a aduce arhitectura de calitate mai aproape de cetățeni, de a arăta care sunt reperele contemporane în material de arhitectură, de construcții la noi în regiune. Din punctul meu de vedere, este și un eveniment motivațional care ne arată că se poate construi bine și foarte bine și la noi, chiar dacă de multe ori ne uităm în jur și suntem dezamăgiți de ceea ce vedem. Prin această expoziție putem să vedem că se poate, trebuie doar să fim conștienți de asta și să apelăm la specialiști din domeniu”, a precizat arh. Bianca-Melitta Conțiu-Tămășan, coordonatorul local al expoziției.

Proiectele de arhitectură care fac obiectul expoziției ”Arhitectura.6” pot fi văzute în Piațeta Libertății din municipiul Reghin până în data de 8 decembrie. „Este o expoziție intinerantă. A plecat de la Sibiu, a trecut prin județele Vâlcea, Brașov, Covasna, Harghita, acum este la noi, la Reghin, după care va merge la Târgu Mureș. Ea a poposit în orașele reședință de județ, Mureșul având privilegiul de a găzdui două expoziții, la Reghin și Târgu Mureș”, a subliniat arh. Bianca-Melitta Conțiu-Tămășan.

Frumos, util, confortabil

În ce privește proiectele expuse vizitatorului, ele încântă nu doar prin frumusețe, dar și prin modul în care ele au fost concepute. ”Sunt exemple de bună practică în domeniul arhitecturii. Putem avea senzația că anumite proiecte sunt realizate cu bugete ieșite din comun, lucru adevărat poate în anumite cazuri, dar în general veți vedea că bugetele acestor proiecte sunt cele obișnuite, chiar reduse, și doar prin faptul că există o concepție arhitecturală, aceste proiecte devin excepționale. Sunt câteva întrebări de bază pe care putem să ni le punem atunci când construim, care să ne ajute să obținem o construcție de calitate în care să ne simțim și să trăim bine. De exemplu, lucruri simple legate de „Cum mă orientez față de punctele cardinale pe trenul meu?”, „Unde îmi amplasez ferestrele ca să văd ceva frumos atunci când mă uit afară?”,„Ce văd atunci când intru într-un spațiu, dau de un prete sau de ușa de la toaletă, sau văd un spațiu care mă invită să-l explorez?”, „Cu ce materiale construiesc?”, „În ce modalitate construiesc?, așa încât să am o construcție durabilă și să nu trebuiască să intervin odată la 5 ani, iar în final să am impresia că mă costă mai puțin când de fapt situația este extact invers”, a menționat coordonatoarea expoziției de la Reghin.

Pe lângă expoziția din Piațeta Libertății, ”Arhitectura.6” de la Reghin mai cuprinde un ”Atelier de-a arhitectura pentru liceeni” (miercuri, 7 decembrie, între orele 15.00 – 17.00, în Piața Petru Maior nr. 32, birou Arhipeisaj Studio), ”Expoziția de fotografie de arhitectură” (1 – 8 decembrie, la Casa de Cultură “Eugen Nicoară”), proiecția de film UrbanEye, ”Push” (joi, 8 decembrie, de la ora 18.00, la Casa de Cultură “Eugen Nicoară”), ”Tag the Flag – Vânătoare de comori arhitecturale” (sâmbătă, 10 decembrie, de la ora 11.00, la Centrul de Informare și Promovare Turistică Reghin).

Alin ZAHARIE


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

A început Postul Paștelui, cel mai lung și mai aspru post al Bisericii Ortodoxe

Distribuie Luni, 18 martie, a început Postul Paștelui pentru creștinii ortodocși din România și nu …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.