Home / Comune / VIDEO, FOTO: Balul Ionilor, tradiția începutului de an la Lunca Tecii:

VIDEO, FOTO: Balul Ionilor, tradiția începutului de an la Lunca Tecii:

Distribuie

A devenit o tradiție la Lunca Tecii ca în preajma Bobotezei lumea să petreacă la Căminul Cultural cu ocazia tradiționalului Bal al Ionilor. Așa se face că și în acest an, mai exact sâmbătă, 7 ianuarie, luncanii și-au cinstit cum se cuvine tradiția și au marcat o nouă ediție a Balului Ionilor.

„Chiar dacă pandemia ne-a răpit două ediții ale acestui Bal al Ionilor de la Lunca Tecii, suntem în acest an la cea de-a zecea ediție, cu multe alte ediții anterioare care se pierd în negura vremii. Am găsit foarte multă înțelegere din partea Consiliului Local Lunca și aparatului Primăriei pentru organizarea acestui eveniment. M-am asigurat că vor contribui la reușita acestui bal. Suntem convinși cu toții că statul românesc nu mai este ceea ce a fost o dată, dar ne-am mobilizat pentru a duce mai departe această tradiție de Bobotează, respectiv Balul Ionilor. Sunt convins că cei tineri vor prelua ștafeta, sunt foarte mulți entuziasmați de folclor, de costumele populare fapt pentru care acest obicei și aceste tradiții vor continua cât va exista statul românesc. Cei tineri vor prelua ștafeta, iar satul Lunca sunt convins că va continua această tradiție atâta timp cât Lunca și oamenii de aici vor dăinui pe acest pământ”, a precizat Teodor Vultur, primarul comunei Lunca.

De când lumea și pământul…

Dacă în anii trecuți, călăreții satului vesteau balul de la cămin, în acest an s-a păstrat doar ritualul călărețului și al colacului, în centrul satului, moment care prefațează de regulă balul.

„Dacă folosim o formulă clasică, poate de când lumea și pământul, din vremuri de demult acest obicei al Balului Ionilor se organizează la noi la Lunca. Un astfel de bal se organizează și în alte localități din județul Mureș, dar ceea ce este specific numai satului nostru Lunca este faptul că există un ceremonial al călărețului, al colacului și a găleții răsturnate. Călărețul reprezintă vestitorul, prezent alături de cal în foarte multe momente ale vieții omului, de la bucurie până la momentele de cumpănă. Colacul în forma sa reprezintă infinitul, iar prin compoziție, făina de grâu și sarea, colacul reprezintă nemurirea, pentru că bobul de grâu se pune în pământ ca să nască, ca să crească, iar omul este îngropat ca să învie. Apa reprezintă viața, reprezintă fecunditatea, iar găleata răsturnată am putea să credem că reprezintă ploaia cea care va da recoltele bogate. Azi, de Sfântul Ion îi sărbătorim pe toți cei care poartă acest nume pe care l-au purtat tatăl, bunicul, străbunicul și foarte mulți români. Sunt destui care poartă acest nume și în satul Lunca Tecii, fapt pentru care se și organizează acest Bal al Ionilor. La fel de bine ar putea fi organizat un Bal al Toaderilor”, a precizat Teodor Chiciudean, consilier local, fost director al Școlii Ginnaziale Lunca, membru în comitetul de organizare al balului.

Uratul colacului, la loc de cinste

Două elemente care fac din Balul Ionilor un eveniment unic la Lunca Tecii sunt uratul colacului și ceremonialul călărețului și colacului. Acesta este așezat pe o găleată cu apă, iar un flăcău călare are misiunea de a ridica colacul cu o mână, fără a răsturna găleata, doar după ce va fi luat colacul. Și în acest an testul colacului a fost trecut cu bine de călăreț, aplaudat de toți cei prezenți și răsplătit cu marele și frumosul colac.

„Acest obicei al uratului colacului se întâmplă doar în satul Lunca, nu și celelalte sate aparținătoare comunei. În seara Ajunului de Crăciun, după ce se colindă la biserica din sat, începând cu 7 seara se pleacă la casa părintelui paroh unde are loc acest urat al colacului, după care se pleacă la casa primarului. Este un obicei care dorim să-l păstrăm, de aceea l-am și prezentat în avanpremiera balului”, a precizat primarul Teodor Vultur.

Responsabil cu uratul colacului a fost și în acest an Iuliu Pasidea, om de bază în buna desfășurare a tradiționalului bal al luncanilor de la început de an.

„Uratul Colacului este un obicei de Crăciun, Anul Nou și Bobotează la Lunca Tecii. Noi îl știm de la părinții și bunicii noștri, așa am aflat de cum era acest obicei pe vremuri. Cel care face acest urat al colacului musai să aibă în mână un pahar de vin, la fel cum trebuie să aibă și ajutoare pe lângă el altfel nu iasă bine urarea”, a spus Iuliu Pasidea.

Nelipsit de la eveniment, părintele paroh Ioan-Emanuel Mera, a subliniat importanța momentului de sărbătoare pentru creștini prilejuit de Botezul Domnului și sărbătoarea Sfântului Ioan.

„Suntem în zi de aleasă sărbătoare, marele praznic al sărbătoririi Soborului Sfântului Ioan Botezătorul Înainte Mergătorul Domnului Isus Hristos. Este sărbătorit a doua zi după Bobotează, fapt pentru care i s-a acordat o cinste deosebită Prorocului Ioan. Este un moment de bucurie, de aleasă sărbătoare și această bucurie sfântă am cântat-o și am lăudat-o în sfânta și dumnezeiască biserică, dar o cântăm și o lăudăm și la sărbătoarea satului nostru Lunca. Îl rugăm pe bunul Dumnezeu și pe Marele Prooroc Ioan Botezătorul să mijlocească pentru noi în Anul Nou care a început, pentru ca fiecare să avem dar de bucurie, pace, sănătate și spor în familiile și în casele noastre. Doamne ajută și la mulți ani tuturor celor ce astăzi suntem aici de ziua Sfântului Ioan. Doamne ajută”, a spus părintele paroh Ioan-Emanuel Mera.

Cântec, joc și voie bună

Vestea balului fiind dată, lumea s-a retras la casele lor până spre seară, când căminul cultural s-a colorat de portul popular purtat cu mândrie de luncani și de oaspeții veniți la o nouă ediție a Balului Ionilor.

Au cântat și jucat până spre dimineață, la loc de cinste fiind invitați speciali ai balului din acest an, soliștii Mihaela Botoș Lateș, Ionel Botoș, instrumentiștii Lucian Molnar, Paul Bitiurcă, Cristi Grama și DJ Alex.

Alin ZAHARIE


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

10.000 de copii din Cantus Mundi cântă pentru Ora Pământului

Distribuie Peste 10.000 de copii și tineri din corurile și ansamblurile Programului Național Cantus Mundi …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.