Arta care deschide sufletele Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 480 Vizualizări

Arta care deschide sufletele

Formele prin care generația tânără poate asimila noțiunile fundamentale precum bunătatea, corectitudinea, dragostea, sunt multe și variate. Trebuie doar găsită modalitatea prin care aceste valori până la urmă să poată fi aprofundate cât mai ușor și firesc de către cei tineri și foarte tineri. Un astfel de demers este și cel inițiat de două reghinence, Elena Harja și Ada Irimie, intitulat „Arta care iluminează”.

„În anul 2016, patronată fiind de Biblioteca Municipală ”Petru Maior” de Reghin am pornit în școli ca să citesc copiilor din cartea pe care am scris-o și am ilustrat-o cu picturile mele intitulată ”Povești și povestiri adevărate”. După aceea, împreună cu Ada Irimie am dezvoltat acest proiect pe care l-am intitulat ”Arta care iluminează”. Trebuie să mă întorc în timp și să spun că prima dată am pornit singură la bibliotecă unde erau aduși elevii. Proiectul se numea ”Povești la gura sobei”, demarat de directoarea bibliotecii de atunci, doamna Sorina Bloj. În prezent, dat fiind faptul că sunt la pensie, voluntar, mergem cu Ada Irimie la școli din Reghin, din Mureș, și din alte județe inclusiv București pentru a vorbi copiilor despre artă. Facem acest lucru din 2016”, a declarat Elena Harja, scriitor, pictor, artist plastic, într-un cuvânt creator de frumos pe tărâmul literaturii și picturii.

Conexiune de la suflet la suflet

Poveștile Elenei Harja au prins de minune la cei mici încă de la început, fapt pentru care proiectul a continuat, și, chiar dă semne să se dezvolte în perioada următoare.

„Proiectul a fost foarte bine primit de către copii, altfel nu am fi continuat atâția ani fără ca să fim retribuiți, fără ca să așteptăm mulțumiri. Copiii, fie că vorbim de preșcolari sau elevi de liceu au primit bine acest proiect. Vin cu bucurie la aceste întâlniri fiindcă le lipsește interacțiunea, acea conexiune de la suflet la suflet. Le lipsesc momentele în care li se deschide inima. Mereu le spunem copiilor că nimic nu se compară cu cartea pe care o au în mână, fără să fie nevoiți să butoneze telefonul”, a spus Elena Harja.

Precum ”Omul orchestră”, cele două pătrund în spațiul cald și primitor al unei unități de învățământ, cu decorul format din tablourile semnate Elena Harja în jurul cărora își fac apariția personajele povestirilor scrise de Elena Harja cuprinse în volumul ”Povești și povestiri adevărate”.

„Cartea conține cinci povești, depinde de locație și număr de copiii dacă povestea ce urmează să fie citită e mai mare sau mai mică. Personajele din poveștile noastre sunt ”botezate” cu nume comune, Costică și Petrică. De regulă, când aud copiii că vine cineva să le citească povești, la început îi umflă râsul. Când aud și cum le cheamă pe personajele din povești, Aurelia, Costică, Petrică, iarăși râd, dar după ce aprofundează mesajul poveștii pe care încercăm să-l transmitem, se fac mici, mici, mici în bancă. Sunt cazuri, cum sunt poveștile care îi duc cu gândul la bunici, în care efectiv plâng și rămân așa într-o tăcere complentativă cum rar i-a fost dat profesorului să vadă la vreun elev. Rămân nostalgici, dovadă că citirea poveștii și-a atins scopul”, a afirmat Elena Harja, care s-a oprit la una din poveștile sale intitulată ”Computerul și prietenia”.

„Este o poveste în care se regăsesc nu doar cei mici ci și oameni maturi, inclusiv soțul meu. Este vorba de ”Computerul și prietenia” care vorbește despre prietenii care ți-i faci online. Nu-i vezi, nu-i simți, nu știi mai nimic, dar cu toate astea îți sunt prieten în mediul virtual. Copiii simt mesajul poveștii. După ce râd de Costică și Petrică, căci despre ei e vorba în această poveste, încep să guste din pilda poveștii după care se așterne liniștea. Apoi colega mea Ada începe să le vorbească copiilor despre artă, după care copiii încep să se relaxeze. Noi prin aceste povești nu facem altceva decât să le vorbim într-o altă formă copiilor, să să le dăm învățături ce le dau și părinții și profesorii la școală, fiindcă toate sunt cu morală și vorbesc despre calitățile oamenilor. Nu poți să-l iei de mânecă pe copil și să-i spui: măi băiete, fii bun, fii drept, fii așa! Nu, noi le spunem sub formă de poveste despre ce înseamnă să fi bun, prietenos, despre ce înseamnă să iubești prietenul adevărat”, a povestit Elena Harja.

Teatrul, pe lista noutăților

Pe lista artelor care vor încerca să ilumineze sufletele copiilor se află și teatrul, având la bază un text scris de curând de Elena Harja special pentru proiectul care îl dezvoltă alături de Ada Irimie.

„Pe lângă lectură și povești despre artă vom avea și teatru. Am scris de curând o piesă de teatru alături de care dorim să mergem în unitățile de învățământ din mediul rural. Piesa se numește ”Experimentul”, e cu actorii care îi vom îngloba în nucleul acestui proiect. În anul 1996 am obținut locul 3 pe județ la secțiunea Teatru scurt. A fost un concurs la ”Romulus Guga” din Târgu Mureș, celebra librărie care azi nu mai există decât în memoria unora. Am zis, dacă tot am acest talent pe care mi la dat Dumnezeu, de ce să nu-l pun în valoare prin acest proiect?”, a spus Elena Harja.

Început în Reghin, proiectul a început să exploreze și alte zone din județ, dar și din țară, în Harghita, Bistrița-Năsăud, Galați, Buzău, Cluj, inclusiv București.

„Având în vedere vârsta pe care o am, 61 de ani, mă voi rezuma doar la partea de a scrie și de a citi copiilor. Din păcate nu avem suficientă publicitate. Noi tot am ținut tacit acest proiect, am zis să nu dăm în patima mândriei, știut fiind faptul că lauda de sine nu miroase bine. Ne-am bucura ca să putem explora cât mai multe zone, să ajungem la cât mai mulți copii pentru a le putea bucura sufletele prin artă. Suntem deschiși la orice invitație”, a conchis Elena Harja.

Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE