Horațiu Suciu, mesaj din inimă la 50 de ani de la prima operație pe cord deschis de la Târgu Mureș Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 4297 Vizualizări

Horațiu Suciu, mesaj din inimă la 50 de ani de la prima operație pe cord deschis de la Târgu Mureș

Șeful Clinicii de Cardiologie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu Mureș, prof. univ. dr. Horațiu Suciu, a postat miercuri, 5 aprilie, pe pagina sa de Facebook, un mesaj al cărui conținut îl redăm, în întregime, în rândurile de mai jos.

”În Târgu Mureș astăzi este sărbătoare.

Vreme de 50 ani, generații întregi de chirurgi cardiovasculari din Târgu Mureș au făcut ca inimile să bată și timpul vieții să curgă mai departe pentru oameni aflați, de multe ori, în situații limită.

Astăzi, oprim timpul pentru o secundă.

Să mulțumim.

În urmă cu exact o jumătate de secol, la Târgu Mureș avea loc prima operație pe cord deschis din regiune. Performanța de atunci a profesorului Ioan Pop de Popa, a Profesorului Radu Deac si a echipei din care au făcut parte doctorii Ilniczky și Aczel venea la scurt timp după vizita la clinica de Chirurgie II și Chirurgie Cardiovasculară din Târgu Mureș, a doctorului sud-african Christiaan Barnard, autorul primului transplant de cord din lume.

Astăzi îi onorăm pe profesorii noștri. Și o facem fără festivisme. O echipă de 20 de specialiști în chirurgia cardiovasculară din România, Ungaria, Serbia, Croația, Polonia și Germania se află chiar acum la Târgu Mureș.

Ieri am realizat împreună două operații pe cord, iar astăzi am implantat o inimă artificială. La doar câteva zile după un transplant de cord, la un pacient care acum o lună primise și el, cu succes, o altă inimă artificială.

Astfel, proiectul generației anilor ‘70 este împlinit acum de un altul, al altei generații, peste arcul de timp al unei jumătăți de veac. În curând, pornim construcția, la Târgu Mureș, a noului Institut al Inimii.

În fiecare inimă se află un univers, pe care noi îl explorăm, ca să îl putem proteja. Cu mintea, cu inima și cu bisturiul. Mulțumirile de astăzi merg spre toți chirurgii cardiovasculari din Târgu Mureș care, în zeci de ani, au realizat capodopere. Asemenea marilor compozitori, prin succesul fiecărei operații, ei au mai pus o notă în simfonia vieții pacienților pe care i-au tratat.

Inima este ceasul care bate cu forța sufletului. Noi îi dăm, atât cât ne lasă priceperea și voia lui Dumnezeu, ritmul normal, pentru a avea puterea să bată cât mai multe ore exacte.”

(Redacția)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE