Sărbătoarea moașelor, la Spitalul de Urgență din Târgu Mureș Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1737 Vizualizări

Sărbătoarea moașelor, la Spitalul de Urgență din Târgu Mureș

Un grup de viitoare mămici a participat vineri, 5 mai, la ”Ziua porţilor deschise” la Secţia Clinică Obstetrică-Ginecologie – Sala de Naşteri a Maternității Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş. Evenimentul a fost organizat cu ocazia Zilei Internaționale a Moașei, celebrată anual în data de 5 mai, și a avut ca scop principal evidențierea importanței moașelor atât în sistemul sanitar cât și în comunitate, precum și informarea gravidelor şi eliminarea temerilor acestora faţă de spitalizare şi alte situaţii necunoscute inerente nașterii.

Asistența moașelor, normalitate în UE

Oaspetele au fost întâmpinate de către Zolyomi Réka – moașă șefă, prof. dr. Szabó Béla – şeful Secţiei Clinică Obstetrică Ginecologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş și Bianca Negru – director de îngrijiri al Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș.

În mesajul său, moașa șefă Zolyomi Réka a arătat că atât Organizația Mondială a Sănătății cât și Confederația Internațională a Moașelor promovează moașa ca însoțitor calificat pentru gravide în perioada perinatală și participarea acesteia la naștere.

”Rolul lor este să asiste sarcina aflată în parametri normali, să urmărească și să asiste nașterea naturală, să îngrijească mama și nou-născutul cel puțin 28 de zile după naștere, să recunoască eventualele complicații medicale și să ajute la prevenirea sarcinilor nedorite în rândul adolescentelor. În țările Uniunii Europene asistența oferită de moașă este o practică firească”, a precizat moașa șefă a Secţia Clinică Obstetrică-Ginecologie.

Potrivit acesteia, la nivelul Spitalului Clinic Județean Târgu Mureș își desfășoară activitatea ”doar moașe licențiate”, iar activitatea acestora ”a fost integrată în organigrama instituției.”

Prezentări utile și vizită

Evenimentul a continuat cu șapte prezentări cu subiecte de mare interes susținute de tot atâtea moașe principale ala Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș: Teodora Toncu – ”Când este momentul să vă îndreptați spre spital, unde vă prezentați. Comparație între travaliu și fals travaliu”, Monika Rațiu-Vajda – ”Ce trebuie să conțină bagajul gravidei”, Donath Emoke – ”Primirea gravidei în sala de naștere”, Andrea Adam – ”Ce înseamnă să fiți pregătite pentru travaliu din punct de vedere mental”, Gabi Colceriu – ”Situații în care nu poate să decurgă nașterea pe cale vaginală”, Ioana Oltean – ”Lăuzia imediată” și Zsofia Szabo – ”Importanța alăptării”.

În partea a doua a ”Zilei porților deschise” a avut loc o prezentare despre recoltarea Celulelor Stem, o tombolă și un moment extrem de așteptat, vizitarea în grupe a Maternității.

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE