Excelența în învățământ susținută de Inspectoratul Școlar Județean Mureș Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 960 Vizualizări

Excelența în învățământ susținută de Inspectoratul Școlar Județean Mureș

Conducerea Inspectoratului Școlar Județean a susținut excelența în învățământ și în acest an școlar, prin organizarea unor competiții de anvergură națională cum ar fi olimpiade și alte concursuri școlare, dar și a unor evenimente de interes local pentru dascăli și elevi.

Astfel, beneficiind de încredere din partea conducerii Ministerului Educației Naționale, echipa Inspectoratului Școlar Județean Mureș a organizat în acest an școlar, la Târgu Mureș, două competiții naționale importante: Olimpada Națională de Informatică pentru Gimnaziu, în perioada 1-5 aprilie 2023, și Olimpiada Națională de Istoria și Tradițiile Minorității Maghiare, în perioada 20-23 aprilie 2023.

De asemenea, instituția a cărei activitate este coordonată de trioul alcătuit din prof. drd. Sabin-Gavril Pășcan – inspector școlar general, prof. Antal Levente-Mihály – inspector școlar general adjunct și prof. Fănică Niță – inspector școlar general adjunct, s-a preocupat constant de menținerea ștachetei calității în învățământul mureșean, deziderat la care și-au adus contribuția și inspectorii școlari de specialitate, managerii unităților de învățământ mureșene și nu în ultimul rând, dascălii.

”Având în vedere că educația este un factor strategic pentru viitorul României, Inspectoratul Școlar Județean Mureș este o instituție publică a cărei misiune este de a integra învățământul mureșean într-o paradigmă modernă, prin asigurarea unui cadru stimulativ, propice desfășurării unui învățământ de calitate și prin valorificarea superioară a propriilor resurse umane și materiale, în vederea consolidării rolului școlii, ca principală instituție de educație și învățământ și a realizării unei ”școli pentru toți și pentru viață”, spune, în Planul Managerial Anual 2022/2023, inspectorul școlar general al județului Mureș, prof. dr. Sabin-Gavril Pășcan.

Olimpada Națională de Informatică pentru Gimnaziu

Competiția s-a desfășurat în municipiul Târgu Mureș, în perioada 1-5 aprilie 2023.

”Cred că misiunea noastră, a dascălilor din școlile românești, nu este doar să formăm absolvenți pe anumite domenii, ci să formăm persoane cu personalități complexe, lucruri care se întâmplă la astfel de competiții”, a transmis prof. dr. Ionel-Florian Lixandru, secretar de stat la Ministerul Educației.

”Felicitări elevilor pentru curajul asumării ieșirii din tiparul conformismelor! Bucurați-vă pentru șansa de a fi părtași la acestă unică exeperiență! Felicitări profesorilor care au reușit să deschidă sufletele valoroșilor discipoli spre încununarea eforturilor și să le trezească interesul pentru cunoaștere!”, a afirmat prof. Alina-Viorica Dumitrașcu, consilier la Ministerul Educației.

Olimpiada Națională de Istoria și Tradițiile Minorității Maghiare

Concursul s-a desfășurat în perioada 20-23 aprilie, în municipiul Târgu Mureș.

”Aș dori să vă felicit pentru munca depusă și rezultatele obținute până acum, deoarece calificarea la etapa națională a unui concurs presupune mult timp și efort suplimentar considerabil atât din partea elevilor, cât și din partea profesorilor îndrumători”, a transmis Kallós Zoltán, secretar de stat în Ministerul Educației.

Sesiune de formare pentru directori și directori adjuncți

Întâlnirea cu managerii unităților de învățământ mureșene a avut loc în data de 2 mai 2023, în sala festivă a Liceului ”Constantin Brâncuși” din Târgu Mureș, iar tematicile abordate au fost următoarele: examene și concursuri naționale, documente manageriale, legislația în vigoare și eficientizarea actului managerial.

Activitate comună antidrog

Evenimentul s-a desfășurat în data de 24 aprilie 2023, în cadrul ședinței cu inspectorii școlari ai Inspectoratului Școlar Județean Mureș, prilej cu care au fost prezentate informații despre droguri ilegale și efectele nocive ale acestora asupra tinerilor/elevilor. La întâlnire au participat și: Ion Aleodor Roman – comisar de Poliție, Agenția Națională Antidrog, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Mureș și Laura Creifelean – psiholog, Direcția de Sănătate Publică Mureș.

Festivalul Copilăriei

În perioada 4-8 martie 2023, Școala Gimnazială Nr. 7 a găzduit o suită de manifestări educative și recreative, în cadrul Parteneriatului Internațional Tripartit încheiat cu Liceul Teoretic Român-Spaniol „Miguel de Cervantes Saavedra” din Chișinău, Republica Moldova și Gimnaziul „ Bányai Julia” din Kecskemét, Ungaria. Peste 150 de profesori și elevi din cele trei școli partenere au dat curs invitației de a experimenta viața școlară și chiar și cea de familie într-o altă țară, într-o regiune diferită de cea cunoscută lor.

În data de 7 martie 2023, sub semnul unui autentic și trainic ideal de educație, la Centrul Cultural „Mihai Eminescu” s-a desfășurat Festivalul Copilăriei. Momentele oferite de elevii Școlii Gimnaziale nr. 7 din Târgu Mureș au demonstrat încă o dată existența unui parteneriat educațional solid, care are la bază promovarea valorilor morale și culturale.

Parteneriat Erasmus +

Școala Gimnazială „Friedrich Schiller” din Târgu Mureș a organizat în data de 2 martie 2023 evenimentul de multiplicare Think Global, Act Digital, proiect Erasmus + KA2 – Cooperare pentru inovare și schimb de bune practici KA226 – Parteneriate pentru pregătirea educației digitale.

Evenimentul a debutat cu o activitate în plen, cu invitați din mediul academic și social, urmată de ateliere de lucru, activități în paralel: Atelierul 1 – Tehnologia în viitorul educației. Educația digitală incluzivă (dedicat cadrelor didactice); Atelierul 2 – Motivarea elevilor cu soluții digitale inovative (dedicat elevilor); Atelierul 3 – Soluții de tip cloud pentru educație (dedicat liceenilor); Atelier comun: Producție digitală în acțiune (dedicat cadrelor didactice și elevilor). Prezența lui Ionel-Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației, a dat plusvaloare acestui parteneriat.

Ședință cu managerii din învățământ

În prima zi a lunii martie, Inspectoratul Școlar Județean Mureș a organizat ședința cu directorii și directorii adjuncți din învățământul preuniversitar de stat și particular din județul Mureș. Subiectele abordate în cadrul ședinței au fost de un real interes pentru conducerea unităților de învățământ, având în vedere etapele următoare: simularea examenului național de Bacalaureat 2023, Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, mobilitatea personalului didactic.

Ziua Națională a Lecturii

Inspectorul școlar general, prof. drd. Sabin-Gavril Pășcan, a „pășit”, în data de 15 februarie 2023, în lumea minunată a cărților alături de elevii de la ciclul primar de la Colegiul Național „Unirea” din Târgu-Mureș. Aceștia au dat curs invitației și au purtat un dialog deschis pe tema lecturii. Inspectorul școlar general a preluat rolul de „cititor-povestitor”, iar școlarii s-au aventurat, interpretând personajele lor preferate. De la clasa pregătitoare și până la clasa a IV-a, toți au manifestat dorința de a citi, fiind pasionați de lumea poveștilor, a romanelor. Pentru că, prin lectură se îmbogățesc cunoștințe, se dezvoltă gândirea, creativitatea și inteligența emoțională, cartea râmâne „cel mai fidel prieten al omului”, izvor de înțelepciune și frumusețe, pentru că „nu e alta mai frumoasă și de folos în toată viața omului zăbavă decât cititul cărților”.

(Redacția)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE