”Rabla pentru mașini”, la Luduș Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 421 Vizualizări

”Rabla pentru mașini”, la Luduș

Progresul tehnic din ultimii ani a adus multe beneficii oamenilor pentru care au fost create multiple facilități în toate domeniile de activitate. Desigur, progresul tehnic a influențat și în mod negativ condițiile de viață, prin alterarea calității mediului, o realitate care nu mai poate fi admisă. Printre factorii care contribuie la poluarea aerului, apei și a solului, cel mai important se pare că este numărul din ce în ce mai mare ale autovehiculelor din circulație, dar și a celor uzate, ale „epavelor” care nu mai pot fi uilizate. Pentru a remedia această situație, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a emis un Program privind casarea autovehiculelor uzate. Programul a fost publicat în Monitorul Oficial din 24 august 2022, dar aplicarea lui a fost amânată.

Un nou ghid de finanțare

La data de 5 aprilie 2023 a fost emis un nou ghid de finanțare a Programului „Casarea autovhiculelor uzate” finanțat prin Administrația Fondului de Mediu. În noul ghid, „se finanțează stimulentul în schimbul predării spre casare a fiecărui autovehicul casat cu o vechime egală sau mai mare de 15 ani, care se încadrează în norma de poluare Euro 3 și /sau inferioară în condițiile de eligibilitate stabilite în ghidul programului, intenție care trebuie exprimată prin decizia deliberativului local. Scopul este îmbunătățirea calității mediului prin casarea autovehiculelor uzate”, după cum afirmă Cristian Moldovan, primarul orașului Luduș în referatul de aprobare a proiectului de hotărâre pe care l-a inițiat, privind participarea UAT orașul Luduș în cadrul programului „Casarea autovehiculelor uzate”, finanțat prin Administrația Fondului pentru Mediu, aprobarea contribuției proprii și stabilirea numărului de autovehicule uzate care va face obiectul proiectului.

Pentru aceasta, prin Referatul de specialitate, Marius Dudilă, Administratorul Public al orașului a propus „înscrierea în programul din acest an casarea și scoaterea din uz a 100 de autovehicule, pentru aceasta fiind necesară alocarea sumei de 60.000 de lei, contribuția proprie a administrației publice locale”.

Proiect aprobat

În ședința Consiliului Local din 25 aprilie 2023, consilierii locali au aprobat proiectul de hotărâre care prevede participarea UAT orașul Luduș în cadrul programului „Casarea autovehiculelor uzate”, program finanțat prin Administrația Fondului pentru Mediu; Includerea a 100 de autovehicule uzate în cererea de finanțare, precum și asigurarea și susținerea din bugetul local a contribuției proprii, aferentă acordării stimulentelor pentru casarea autovehiculelor uzate, în valoare totală de 60.000 de lei.

Printre criteriile de eligibilitate amintim câteva: Solicitantul este persoană fizică având domiciliul în orașul Luduș; Deține în proprietate un autovehicul uzat care este înmatriculat pe numele său de cel puțin cinci ani și se află în evidențele fiscale ale UAT delegat, cu excepția persoanei fizice care a devenit proprietar ca urmare a partajului judiciar sau a dezbaterii procedurii succesorale; Nu este înregistrat cu restanțe la plata taxelor, impozitelor, amenzilor și contribuțiilor către bugetul de stat și bugetul local; Se angajează să predea pentru casare și să radieze din circulație și din evidențele fiscale autovehiculul uzat pentru care solicită stimulentul pentru casare; Se angajează că nu va acționa un autoturism cu norma de poluare Euro 5 și /sau inferioară în termen de trei ani de la primirea stimulentului pentru casare.

Prevederile Programului sunt stimulative pentru deținătorii de autovehicule uzate, dovada fiind cererile depuse la Primăria Orașului Luduș.

Ioan A. BORGOVAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE