Rețea de apă pentru Bălăușeri și Chendu Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 263 Vizualizări

Rețea de apă pentru Bălăușeri și Chendu

Comisia de Analiză Tehnică din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Mureș a decis recent, cu prilejul unei ședințe de lucru, că proiectul “Alimentare cu apă în localitățile Bălăușeri și Chendu, comuna Bălăușeri, județul Mureș” propus a fi realizat în comuna Bălăușeri, satele Bălăușeri și Chendu, nu se supune evaluării impactului asupra mediului.

Apă captată din lacul Bezid

Potrivit proiectului Deciziei etapei de încadrare, document făcut public pe pagina web a Agenției pentru Protecția Mediului Mureș în data de 9 iunie 2023, investiția aparține Primăriei Comunei Bălăușeri și prevede execuția unei rețele de alimentare cu apă în localitățile Bălăușeri și Chendu, aparținătoare comunei Bălăușeri.

”Se propune realizarea captării și tratării apei din sursa de suprafață – lacul Bezid, situat la sud-est de Sângeorgiu de Pădure, în vecinătatea DJ 136, la cota 366 metri și realizarea aducțiunii de apă potabilă ce va servi ca și sursă de apă pentru localitățile aflate de-a lungul DJ 136 (lac Bezid) – DN 13A – Bălăușeri –  DJ 142 – Coroisânmărtin. Rețeaua de aducțiune proiectată se va realiza din conducte PEHD având: diametru de 110 de milimetri și lungime totală a aducțiunii de 690 de metri. Pe traseul rețelei de aducțiune vor fi prevăzute cămine de vane pentru buna funcționare a acestora”, se menționează în document.

Instalație automată de clorinare

Lucrările de investiție prevăd și execuția unei instalații automate de clorinare și a unui rezervor de înmagazinare care va avea un volum de 400 de metri cubi și care va fi amplasat în vecinătatea punctului de branșare – în partea nordică a drumului județean DJ 142, la o cotă care va permite alimentarea gravitațională cu apă a consumatorilor din localitățile Bălăușeri și Chendu, aparținătoare comunei Bălăușeri.

”Rețeaua de distribuție proiectată se va realiza din conducte PEHD și va avea lungimea totală de distribuție de 18.908 de metri. Pe traseul rețelelor proiectate vor fi prevăzute cămine de vane pentru buna funcționare a acestora. Lucrările de investiție prevăd și execuția unui număr de 806 de branșamente la rețeaua de distribuție proiectată”, mai informează aceeași sursă.

Viitoarea rețea va subtraversa și două cursuri de apă, astfel: pârâul Târnava Mică (cu o conductă cu diametru de 200 de milimetri, pe o lungime de 50,6 de metri) și pârâul Nadeș (cu o conductă cu diametru de 160 de milimetri, pe o lungime de 32,2 de metri).

”Subtraversările cursurilor de apă se vor executa prin foraj orizontal dirijat, în țeavă de protecție pozată sub cota talvegului și sub cota de afuiere”, se mai precizează în proiectul Deciziei etapei de încadrare.

Investiție de 13,9 milioane de lei

Recent, Varga András Adorján, primarul comunei Bălăușeri, a declarat într-un interviu acordat cotidianului Zi de Zi că investiția care vizează introducerea rețelei de alimentare cu apă a localităților Bălăușeri și Chendu se cifrează la 13,9 milioane de lei.

”Proiectul ”Alimentare cu apă în localitățile Bălăușeri și Chendu” este o investiție în valoare de 13.952.845 de lei, finanțată prin Programul Național ”Anghel Saligny”. Tot prin Programul Național ”Anghel Saligny” avem un contract de finanțare semnat recent pentru construirea rețelei de canalizare în satul Agrișteu, în valoare de 9.827.431 de lei”, a declarat primarul comunei Bălăușeri.

(Redacția / Foto: https://depositphotos.com/home.html )

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE