Canalizare menajeră pentru Vălenii și Găiești Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 235 Vizualizări

Canalizare menajeră pentru Vălenii și Găiești

Conducerea Primăriei Comunei Acățari a atribuit, în data de 18 mai 2023, societății D&D Instal SRL Târgu Mureș, un contract în valoare de 11.586.162 de lei, fără TVA, pentru execuția lucrărilor din cadrul obiectivului de investiție ”Canalizare menajeră în satele Vălenii, Găiești și extindere stație de epurare comuna Acățari, județul Mureș”, informează www.licitatiapublica.ro.

Investiție etapizată

Potrivit Caietului de sarcini al licitației, document aprobat de către Osvath Csaba, primarul comunei Acățari, proiectul tehnic de execuție a fost elaborat de către SC Rapidproiect SRL, iar extinderea stației de epurare a fost proiectată de către SC Carada SRL.

În documentul menționat se arată că ”în contextul strategiei de implementare etapizată a Master Planului pentru sectorul de apă și canal, corespunzător opțiunii aprobate a Studiului de Fezabilitate, în etapa 1 s-a elaborat documentația tehnică necesară abordării lucrărilor de canalizare menajeră a trei localități: Acățari, Urgești și Roteni.”

”Prin PUG se propune realizarea sistemului centralizat de alimentare cu apă și a sistemului de canalizare menajeră a localităților comunei, inclusiv stația de epurare a apelor uzate, conform avizelor de gospodărire a apelor emise de Administrația Bazinală de Apă Mureș. Se recomandă elaborarea unor noi proiecte pentru extinderea rețelelor de alimentare cu apă și respectiv pentru introducerea canalizării menajere în localități în vederea racordării tuturor gospodăriilor comunei. În conformitate cu recomandările din PUG, în etapa a doua s-au elaborat două Studii de Fezabilitate privind extinderea sistemului de canalizare menajeră în localitățile Vălenii, Găiești și respectiv Gruișor, Stejeriș. În ambele studii s-a luat în considerare extinderea corespunzătoare a stației de epurare amplasată în centrul de comună, respectiv localitatea Acățari”, se precizează în documentul citat.

În ceea ce privește sistemul de canalizare menajeră a localităților Vălenii și Găiești, acesta a fost conceput în sistem separativ și are următoarea structură: rețele de canale colectoare principale cu scurgere gravitațională, racorduri canal la utilizatorii finali, stații zonale pentru pomparea apelor uzate, conducte de canalizare sub presiune, reprezentând conductele de refulare de la stațiile de pompare ape uzate și extinderea stației de epurare mecano-biologică Acățari cu un modul, la nivelul cerințelor de epurare pentru localitățile Vălenii și Găiești.

Rețeaua de canalizare din comuna Acățari va fi deservită de o stație de epurare cu capacitate de 5.000 LE, iar investiția va fi realizată în două etape.

”În prima etapă s-au prevăzut treapta mecanică și tratarea nămolului pentru întreaga capacitate de 5.000 LE, iar treapta biologică pentru 2.500 LE. Nămolul îngroșat este prevăzut a se transporta la SE Târgu Mureș pentru tratarea ulterioară. În etapa a doua, treapta biologică se va extinde pentru încă 2.500 LE pentru a ajunge la capacitatea finală de 5.000 LE. Stația de epurare este amplasată în raza localității Acățari, pe un teren cu suprafață de 2.400 de metri pătrați, paralel cu drumul DN 13 (E60), în apropierea râului Niraj, respectând reglementările Ordinului Ministerului Sănătății nr. 119/2014 pentru aprobarea Normelor de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației. Proiectul stației de epurare este elaborat respectând recomandările Avizului de gospodărire a apelor și anume proiectarea etapizată a stației de epurare cu posibilitatea extinderilor viitoare, astfel încât capacitatea finală să asigure epurarea apelor uzate din toate aglomerările componente”, se mai precizează în document.

Proiectul este finanțat prin intermediul Programului Național de Investiții ”Anghel Saligny”, iar durata contractului este de 24 de luni.

(Redacția)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE