FOTO: Plante medicinale şi aromatice în Cetatea Târgu-Mureş Cultură
  • Sanda Vitelar
  • 0 comentarii
  • 478 Vizualizări

FOTO: Plante medicinale şi aromatice în Cetatea Târgu-Mureş

Biserica Reformată din cetate este cel mai important monument medieval din Târgu Mureş – singurul păstrat de la începutul secolului al XV-lea, care iniţial a găzduit o mănăstire franciscană.

În prezent, în apropierea Bisericii a fost amenajată o grădină de plante medicinale şi aromatice. Terapia pe bază de plante medicinale adunate din farmacia naturii are rădăcini străvechi în istoria omenirii. Omul a pătruns tainele ierburilor de leac, potrivit unei îndelungate tradiții, pe care se sprijină şi mult-răspândita fitoterapie. Tratamentele fitoterapeutice, izvorâte din experiență şi transmise peste ani, din generaţie în generaţie, ţin de legile nescrise ale recoltării plantelor şi întrebuinţării lor ca leacuri pentru nenumărate boli.

Monahii au fost dintotdeauna cunoscători ai ierburilor de leac. Ei obișnuiau să recolteze şi să cultive plante medicinale, spre a le întrebuinţa la felurite preparate pentru numeroase afecţiuni şi boli. Sihaştrii sunt, de altfel, cunoscuţi, prin excelenţă, drept culegători de plante, ca unii ce le folosesc pentru a-şi asigura cele trebuincioasei hranei, întotdeauna austeră şi ascetică, dar și ca adevărat „arsenal al naturii”, pentru tămăduirea  bolilor și neputințelor.

„Grădina de plante medicinale și aromatice din Cetate s-a realizat întrucât tradiția epocii de modernitate timpurie (sec. XVI-XVII) s-a bazat pe plantarea plantelor medicinale și aromatice în proximitatea mănăstirilor, practică perpetuată și în secolele următoare.

Așa cum probabil știți, un rol important în istoria Cetăţii medievale îl are fosta Mănăstire de călugări Franciscani, menționată pentru prima dată în 1332 însă care a fost distrusă datorită invaziei turcești din jurul anilor 1600. Mănăstirea nu a putut fi reconstruită, fiind demolată încetul cu încetul, iar cărămizile fiind folosite la construcția noilor ziduri ale orașului.

Urmând această idee, un amestec încântător de plante pentru un plus de culoare și arome ne întâmpină și azi în Cetatea Târgu Mureș, reevocând posibila atmosferă de odinioară”, a precizat Florentina Vary, directorul Centrului de Cultură şi Artă care administrează Cetatea Târgu-Mureş.

Plantele alese pentru reconstruirea grădinii sunt salvia, lavanda, busuiocul, oregano, măghiranul şi altele, plante tradiţional utilizate atât pe post de condimente ci şi pentru crearea de infuzii pentru ceaiuri şi alifii vindecătoare.

Sanda VIŢELAR

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 










 

 

 

Print


 





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!