Și copiii pot studia la academie. Academia Velo Învățăământ
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 151 Vizualizări

Și copiii pot studia la academie. Academia Velo

Bănuiesc că atunci când ați fost copii ați învățat să mergeți cu bicicleta, fie de la părinți, fie la bunici, la țară, dar nu știu câți dintre voi ați învățat cum să circulați regulamentar în trafic. Pentru asta există proiecte precum Academia Velo. Membrii academiei își doresc să îi învețe pe cei mici importanța regulilor de circulație și care sunt acestea în cadrul unui curs de patru zile care se desfășoară din 10 până în 13 iulie 2023. Ediția aceasta este dedicată copiilor din clasele a IV-a, VI-a, VII-a și a VIII-a.  

Marți, 11 iulie, am participat și eu la o parte din excursia pe biciclete alături de cei șapte copii de clasele a IV-a și a VI-a care s-au înscris la academie.

Înainte de începerea programului, care este împărțit într-o parte teoretică și una practică în prima zi, iar în a doua zi parcurgerea unui traseu de 30 de kilometri pe malul râului Mureș, au vorbit puțin despre importanța acestor reguli care ar trebui să le aibă orice om care se plimbă cu bicicleta în traficul rutier.

“Dacă un copil știe să meargă pe bicicletă, nu înseamnă că poate ieși în trafic, este foarte important să cunoască regulile de circulație și să aibă alte cunoștințe despre ciclism, pentru că, dacă nu are această bază, se pune și pe el, dar și persoanele din trafic în pericol. Mai ales pentru că în Târgu Mureș rețeaua de piste de biciclete este destul de redusă și oamenii sunt obligați să circule foarte mult în traficul rutier”, ne-a explicat Gál Sándor, director executiv al Fundației Comunitare Mureș, organizatoarea Academiei Velo.

Copiii care au participat au învățat indicatoarele rutiere importante, cum să verifice bicicleta înainte de plecare și cum să circule în anumite situații din trafic.

“Programul încearcă să transmită toate informațiile necesare copiilor pentru a putea să iasă în trafic. În primul rând au învățat indicatoarele rutiere importante cu care se pot întâlni, cum să verifice starea bicicletei înainte de a porni și cu ce trebuie echipată bicicleta conform legislației. Apoi am avut activități practice în care copiii au învățat cum să pornească bicicleta, cum să schimbe sensul în care merg, cum să folosească schimbătorul de viteză, cum să se oprească și, cel mai important, cum intrăm într-o intersecție, cum să se asigure și cum să semnalizeze”, ne-a povestit Gál Sándor.

Doi dintre copii, Katona Ádám și Horváth Victoria ne-au vorbit despre ce le-a plăcut în cadrul programului.

“Mi-a plăcut pentru că mi-am făcut prieteni cu care voi putea ieși cu bicicleta vara asta, iar partea teoretică a fost foarte ineteresantă, am învățat multe lucruri utile pe care de abia aștept să le aplic în trafic alături de prietenii pe care mi i-am făcut la Academie”, ne-a spus Horváth Victoria.

“Partea mea preferată a fost cea practică unde toată lumea a testat ceea ce a învățat și a avut de mers printr-un traseu aplicativ cu jaloane, și mi-au prins bine informațiile pe care le-am primit pentru că de când am învățat să merg pe bicicletă am vrut să știu cum să circul regulamentar”, a adăugat Katona Ádám.

Adrian MURARIU

Articol publicat în ediția print a cotidianului Zi de Zi din 13 iulie

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE