Home / Învățăământ / UVE și-a deschis porțile. 120 de elevi învață cum e să fii student

UVE și-a deschis porțile. 120 de elevi învață cum e să fii student

Distribuie

După multe pregătiri din partea echipei Ligii Studenților din Târgu Mureș a venit și ziua de 14 iulie 2023 când Universitatea de Vară pentru Elevi și-a deschis porțile. 120 de tineri au venit din toate colțurile țării pentru a experimenta ce înseamnă să fii student la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) “George Emil Palade” din Târgu Mureș.

Pentru elevii de liceu, studenția este următorul prag de viață, unde marea majoritate sunt pentru prima oară independenți și pot lua decizii pe cont propriu. Dar cei mai mulți dintre ei ajung în camera de cămin în prima zi, cu bagajele și zacusca de la mămica și nu știu ce să facă, încotro să o ia, cum funcționează cursurile, iar pentru ca acestea să nu se mai întâmple, Liga Studenților din Târgu Mureș organizează Universitatea de Vară pentru Elevi (UVE), dedicată elevilor de clasele a 10-a și a 11-a.

Elevii au fost așteptați de către studenți în centrul Ligii Studenților în căminul 2 al Facultății de Medicină pentru a le înmâna cheile camerelor de cămin unde vor petrece o săptămână specific studențească.

Iar pentru afla mai multe despre UVE am vorbit cu Oana Damian, secretarul general al Ligii Studenților din acest an.

“Noi, prin acest proiect, ne dorim să le dăm un fel de imbold, o încurajare pentru ceea ce își doresc să facă, dar și să îi familiarizăm cu experiența academică de student în Târgu Mureș. Ei vor merge la facultate unde vor avea cursuri și laboratoare specifice programului pe care l-au ales, au avut de ales din 5 specializări – Medicină, Medicină Dentară, Arhitectură, Inginerie și Drept”, ne-a povestit Oana.

Elevii vor avea cursuri cu profesorii din cadrul universității, chiar și cu rectorul UMFST, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei (Prof. Univ. Dr.) sau cu decanul Facultății de Medicină, prof. univ. dr. Ovidiu Cotoi.

“În cadrul cursurilor, elevii vor avea aceiași profi pe care îi avem și noi, profesorii și facultatea ne-au susținut extraordinar de mult, fără ei nu am fi putut să facem acest proiect, ei participând voluntar în aceste proiect”, a spus Oana.

Și până la urmă să fii student nu înseamnă numai să mergi la cursuri, mai implică și altele, așa că Liga a organizat o serie de activități sociale.

“Pentru că nu ne dorim ca elevii să plece de aici doar cu un bagaj de cunoștințe, ci și cu unul de amintiri si experiențe faine, am organizat mai multe activități sociale, cum ar fi o vânătoare de comori pentru a descoperi orașul, UVE are Talent, probe în care își vor folosi imaginația și creativitatea și petreceri specifice studențești”, a mai adăugat Oana.

Prin acest program, Liga Studenților a determinat foarte mulți elevi să aleagă UMFST, la fiecare început de an un procent de minim 30% din elevii care au participat la UVE ajung studenții universității.

Adrian MURARIU


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

VIDEO: 20 de hectare de miriște și vegetație uscată arse într-un incendiu, lângă Scaunul Domnului

Distribuie Pompierii militari din cadrul Detașamentului Reghin și ai Punctului de Lucru Deda au fost …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.