Satul Măgheruș, unul din satele „uitate” ale județului? Administrație
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 3154 Vizualizări

Satul Măgheruș, unul din satele „uitate” ale județului?

La aproximativ 30 de km de Târgu Mureș, la finalul unui drum anevoios pe care cu greu circulă azi până și căruțele trase de cai, se situează satul Măgheruș.

Aparținând comunei Nadeș, Măgheruș este un sat fără semnal telefonic, fără poștă, fără spital. Istoria sa glorioasă, alături de obiceiurile și tradițiile sale, este azi pierdută cu fiecare locuitor care părăsește satul pentru a-și „face” un viitor, lăsând în urmă bătrânii satului – poveștile noastre vii.

Magda, interlocutoarea noastră și, totodată, ghidul nostru neoficial, ne-a povestit despre sat, despre contrastul dintre copilăria sa în Măgheruș și clipa prezentă, când se întoarce cât de des poate în locurile în care a crescut. În copilărie, în jurul anilor 80, povestește Magda, instituțiile satului deseori coincideau cu gospodăriile oamenilor: sediul poștei se afla în casa unui sătean. Școala generală din Măgheruș, azi o ruină pierdută printre buruieni, educa pe atunci clase comasate de elevi. „Acum nu știu dacă mai sunt 4 copii în sat”, ne spune Magda.

Plimbându-ne pe ulița principală, ghidul nostru a realizat un inventar al caselor nelocuite, părăsite ale satului; din aproximativ 50 de case, cel puțin 15 sunt ale nimănui. „Există câteva case părăsite pe care cineva (rudele) le mai întreține”, dar nu sunt multe.

Oamenii din sat

Populația satului însumează 97 de suflete. „Eu aici m-am născut și aici o să mor”, ne-a declarat Ema, privind nostalgic spre curtea cumnatului său de care mai are grijă uneori, în urma morții acestuia. „Avem un singur magazin, dar este foarte scump”, ne mai spune Ema, astfel că, la vârsta ei înaintată, trebuie să-și procure cele necesare din satul următor, Țigmandru, aflat la 5 km.

Biserica Evanghelică din Măgheruș

Biserica datează din secolele XIV – XVI, aparținând sașilor transilvăneni și fiind formată din două monumente: Biserica evanghelică, cu turnul-clopotniță și zidul de incintă cu turnul de poartă. A fost de mult timp uitată și ea, iar drumul de urcare continuă să se surpe cu fiecare ploaie.

Ghelasie Țepeș, copilăria în satul Măgheruș

„Aici a copilărit Ghelasie”, ne spune Magda. „Tot aici mai are câteva rude.” Starețul Ghelasie Țepeș de la Mănăstirea Sfântul Dimitrie din Sighişoara s-a născut pe 27 mai 1962 la Măgheruş. Decedat în 2020, starețul Ghelasie, fost mucenic al lui Arsenie Boca, a fost apreciat pentru prelegerile pe care le ținea la diferite mănăstiri, atingând multiple subiecte, precum viața familială, viața profesională și cea personală. Mulți oameni au realizat un „tur” al mănăstirilor, în încercarea de a auzi sfaturile și îndemnurile Starețului Ghelasie.

Proiecte de dezvoltare a satului

Pentru a afla dacă satul este sau nu uitat, am luat legătura cu primarul comunei Nadeş, Alexandru Sînpetrean, pentru a afla care sunt planurile administraţiei locale pentru această comunitate. Prioritatea zero este rezolvarea drumului de acces.

„Comuna Nadeș a obținut finanțare prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” în valoare de 10.000.000 lei, pentru proiectul „Modernizare DC60 Țigmandru – Măgheruș și străzi în localitatea Măgheruș”, ne-a spus Sînpetrean Alexandru.

 „Acesta cred că este cel mai important lucru: accesul. Avem în sat câțiva fermieri; majoritatea activităților din satul Măgheruș este reprezentată de agricultură. Astfel, nu e un sat uitat, iar eu sper ca, într-un viitor apropiat, să „reînvie” satul. În ultimul timp, de exemplu, au fost și persoane care s-au mutat în Măgheruș”, a adăugat primarul.

Alexandra BORDAȘ

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE