Localnicii din Băița, județul Mureș, cu furcile în mână împotriva urșilor Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 820 Vizualizări

Localnicii din Băița, județul Mureș, cu furcile în mână împotriva urșilor

Anul 2023 a fost unul dificil pentru localnicii satului Băița, comuna Lunca, județul Mureș din cauza atacurilor urșilor. Problema devine tot mai amplă, rezultatele acestor atacuri simțindu-se tot mai acut în gospodăriile oamenilor. Primăria a deschis aproximativ 20 de dosare de despăgubiri, acestea depășind suma de 30 000 de lei.

„Avem atacuri frecvente. De câteva zile, avem doar astfel de probleme. Cel puțin cinci locuințe au fost atacate recent. E vorba despre curtea omului. A intrat în adăpost, a sustras un vițel. În alt adăpost a sustras două oi. În altul, 13 miei. În altă curte, 20-30 de găini și doi miei”, ne-a descris situația primarul comunei Lunca, Teodor Vultur.

„Și aseară au fost atacuri. De o săptămână și jumătate sunt atacuri în fiecare seară. Oamenii au început să-și pună garduri electrice și lucruri asemănătoare pentru că nu se mai pot apăra”, ne povestește Cătălin Ceteraș Gabriel, localnic. 

„Ordonanța 81 prevede că se poate face un comitet la nivel local, din care fac parte primăria, jandarmeria și medicii veterinari, să constate dacă ursul este periculos, dacă prezintă un risc mare. Jandarmeria spune că nu se încadrează într-un nivel de risc mare pentru că ei nu l-au văzut să fugă după om. Ar trebui, atunci, să luăm ursul în brațe și să-l punem să fugă după un om. Lucrând în ture, i-am blocat în trafic, ne-am dus pe jos cu semnale acustice; bineînțeles că urșii fugeau atunci din gospodărie. În județul Harghita, s-au împușcat, la decizia primarului, cel puțin unsprezece exemplare. În județul Mureș, încă nu. Deși am vrut să fac această decizie, ne-am lovit de opoziția jandarmeriei”, a mai adăugat primarul comunei.

Cum se va rezolva situația?

„Am făcut informare și la prefectură și la jandarmerie și la garda de mediu și la garda forestieră, la toate instituțiile implicate în asemenea cazuri. Urmează să mai fac o ședință de comitet de situații de urgență, în care să invit toate aceste instituții”, a transmis Teodor Vultur.

Dar ședințele, din ceea ce spune primarul comunei Lunca, sunt de prisos. Rezultatul acestora este de fiecare dată același: nu se poate face nimic în legătură cu urșii. Membrii comitetului sunt reticenți în a mai participa, deoarece nu mai doresc să audă același răspuns.

În același mod, Teodor Vultur conchide, privind în perspectivă funcția sa de primar, ce însumează mai mult de 30 de ani: „Efectiv, credibilitatea noastră și autoritatea locală nu are niciun fel de putere în țara asta”, deși există multiple și diverse tipuri de dovezi.

Localnicii iau problema în mâinile lor

Primarul comunei Lunca a prezentat reacția localnicilor la atacuri, precizând și faptul că oamenii din sat stau în fața porților cu furcile în mână.

„Dacă ursul intră în curte și omul dă nas în nas cu el, ce ar putea să facă?”, se întreabă permanent primarul comunei.


Am încercat să obținem un răspuns din partea Inspectoratului de Jandarmi Mureș, dar fără rezultat. 

Alexandra BORDAȘ

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE