INTERVIU cu trupa Tartar Monks din Târgu Mureș: ”Ne înțelegem în limba muzicii” Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 272 Vizualizări

INTERVIU cu trupa Tartar Monks din Târgu Mureș: ”Ne înțelegem în limba muzicii”

Tartar Monks este o trupă mureșeană de muzică care se bazează pe spontaneitate și improvizație, relativ recent creată, formată din cei doi fondatori, Dragoș Tătar la saxofon și Șerban Călugăr la chitară, apoi Tamas Iszlai la tobe și Aris Nichi la chitara bass. Luând naștere în luna iulie a anului 2022, trupa va cânta în cadrul festivalului târgumureșean „Desculț în iarbă”. Am discutat miercuri, 26 iulie, cu membrii trupei, aflând despre modul în care s-au format, despre relațiile strânse dintre ei și despre planurile acestora de viitor în ceea ce privește Tartar Monks.

Reporter: Cum v-ați format ca trupă?

Șerban Călugăr: Mergeam la Office, la BackStage și am făcut niște jam session-uri, concerte foarte ad-hoc. Am văzut că ne înțelegem și ne potrivim. Nu repetam la nicio repetiție și așa ne-am format. Apoi, ne-am cunoscut și cu Aris și, acum, vara asta și cu Tamas. Și asta este formula oficială, în care ne aflăm de trei săptămâni.

Dragoș Tătar: Concertele se întâmplau pur și simplu local; scoteam sculele și cam așa se întâmpla.

Rep.: De unde vine numele trupei?

Ș.C.: Ne numim Tartar Monks pentru că prima dată, când am făcut chestia asta, am fost eu cu Dragoș. Numele lui de familie este Tătar, al meu este Călugăr. „Tartar” este cel mai apropiat cuvânt în engleză de Tătar. Iar eu, Călugăr… „monks”.

Rep.: Care este atmosfera, comunicarea dintre voi?

D.T.: E greu de explicat. Trebuie să fii acolo.

Ș.C.: Fiecare dintre noi are modul lui de comunicare, modul lui de vorbit. Ne suprapunem pe unele chestii, ne pliem pe unele chestii, dar mai mult ne contrazicem. Dar cumva reușim. E mult contrazis până ajungem la un punct comun. Putem spune că ne înțelegem mai mult în limba muzicii.

Rep.: Care a fost primul vostru concert?

D.T.: Primul spectacol l-am avut eu împreună cu Șerban, în Office. Ne-am întâlnit printr-un prieten comun care cânta în seara aceea. Atunci ne-am cunoscut și aveam, din întâmplare, clarinetul la mine. Noi nici nu ne cunoșteam, doar am început să cântăm împreună. Și după o săptămână i-am scris: „Mai cântăm?”.

Rep.: Ce festivale, concerte aveți pe viitor?

Ș.C.: Avem în plan să ieșim din oraș. Am trimis o grămadă de email-uri, pentru a încerca să cântâm și în afara orașului.

D.T.: Vrem să facem un fel de mini-turneu în Cluj, Brașov, Sibiu, Bistrița, București, oriunde se deschid porțile.

Rep.: Care este cel mai important lucru pentru voi ca trupă?

D.T.: Să ne distrăm. Dacă ne simțim bine, putem crea muzică.

Rep.: Care este feedback-ul primit din partea publicului?

D.T.: De cele mai multe ori, am primit reacții pozitive. Primim, totuși, plângeri în momentele în care percuția este prea tare, iar Aris, bass-ul nu se aude.

Rep.: Cum v-au sprijinit părinții?

D.T.: Ne-au susținut moral.

Ș.C.: Mama mea lucrează cu o tipografie și prin ea ne-am făcut logo-ul, afișele și stickerele. Urmează să avem un banner de 3 metri pe 2 metri, de pus pe scenă.

Rep.: Cum vă prezentați oamenilor și cum vă faceți reclamă?

Ș.C.: Întotdeauna – și asta este clasic – ne prezentăm ca altcineva. De exemplu, deschidem concertele cu: „Bună seara! Suntem Guns N’ Roses.” Legat de reclamă, avem un cont de Instagram. Avem și un canal de Youtube, pe care am postat recent un live session de 15 minute.

Rep.: Cum ați ajuns să cântați la „Desculț în iarbă”?

Ș.C.: Ei ne-au contactat. Am cântat la BackStage și, aparent, acolo era în seara aceea unul din organizatori. I-a cerut manageriței localului numărul nostru, apoi ne-au scris și așa am ajuns să cântăm la „Desculț în iarbă”.

Rep.: Ce planuri de viitor aveți?

Ș.C.: Vrem să cântăm cât mai mult în public. Ar fi mișto să avem și studio time, în sensul în care să înregistrăm muzică. Astfel, oamenii care vor să ne audă să ne poată asculta. Și o fantezie ar fi să cântăm la un radio.

D.T.: Să avem concerte la festivale mai mari, alături de artiști mai mari. Totul e progresiv. Sperăm ca „Desculț în iarbă” să ne deschidă mai multe drumuri.

Îi puteți asculta pe cei din Tartar Monks o dată la două săptămâni, în The BackStage, aflat pe strada Trandafirilor 53.

A consemnat Alexandra BORDAȘ

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE