Portul bănățean, expus la Muzeul Județean Mureș Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 116 Vizualizări

Portul bănățean, expus la Muzeul Județean Mureș

Secția de Etnografie și Artă Populară a Muzeului Județean Mureș lansează luni, 31 iulie, începând cu ora 16.00, catalogul „Portul bănățean. Fast și somptuozitate”. Intrarea este liberă, iar colecția va putea fi vizitată în Palatul Toldalagi, în Piața Trandafirilor nr. 11.

Catalogul este semnat de colecționarul Marius Matei, bucurându-se de o prefață semnată de dr. Dorel Marc, cercetător științific din cadrul Muzeului Județean Mureș. Catalogul însumează peste 100 de costume tradiționale din întreg Banatul de câmpie, printre care și bijuterii sau documente fotoetnografice din Colecția etnografică Marius Matei.

„Costumele tradiționale din zona Banatului ce alcătuiesc întreaga Colecție etnografică Marius Matei au fost expuse în cele mai prestigioase muzee din România, iar din 22 iunie 2023, Zestrea Bănățenilor se regăsește în sălile de expunere temporară ale Secției de Etnografie și Artă Populară din Târgu Mureș. În cadrul evenimentului, alături de autor, vor fi prezenți doamna Angela Pop, director adjunct al Muzeului Județean Mureș, cercetător științific, dr. Dorel Marc și coordonatorul evenimentului, doamna Livia Marc, muzeograf. Colecția numără peste 3.000 de piese, de la sfârșitul secolului al XIX-lea și până la mijlocul secolului al XX-lea, și dezvăluie frumusețea și pasiunea locului în care multiculturalitatea este o trăsătură specifică. Toate aceste costume sunt mărturii ale talentului și harului oamenilor care păstrează specificul zonei, constituind un element de identitate reprezentativ românilor din Banat”, se menționează pe pagina de Facebook a evenimentului.

Alexandra BORDAȘ

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE