FOTOREPORTAJ: Zilele Orașului Iernut, de la excelența în Educație la cuplurile ”de aur” Iernut
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 491 Vizualizări

FOTOREPORTAJ: Zilele Orașului Iernut, de la excelența în Educație la cuplurile ”de aur”

Timp de două zile, în 13 și 14 august, comunitatea din Iernut s-a îmbrăcat în straie de sărbătoare, pentru a marca așa cum se cuvine cea de-a 27-a ediție a Zilelor Orașului.

Deschiderea oficială a sărbătorii a avut loc sâmbătă, 13 august, în Parcul Central, pe scena evenimentului fiind invitați, alături de prezentatoarea Codruța Turcu – om de televiziune cu rădăcini iernuțene, primarul orașului Iernut – Ioan Nicoară, viceprimarul orașului Iernut – Vasile Mărginean, Mara Togănel – prim-vicepreședinte al PNL Mureș și fost prefect, Radu Pescar – președinte al PMP Mureș, Marius Pașcan – cadru didactic la UMFST ”George Emil Palade” din Târgu Mureș și fost prefect, Ana Lucia Hang – reprezentantă a USR Mureș și fost subprefect, precum și un grup de consilieri locali.

Peste 20 de proiecte în derulare

În alocuțiunea sa, primarul orașului Iernut i-a îndemnat pe localnici să uite, preț de câteva ore, de grijile cotidiene: ”Încercăm să ieșim în aceste zile de sărbătoare din agitația, frământarea, graba care pun stăpânire tot mai mult pe viața noastră zilnică, să ne apropiem mai mult unii de alții, să râdem, să zâmbim, să povestim, așa cum făceam cu ceva ani în urmă. Împreună cu Consiliul Local și cu colegii din Primărie v-am propus un program care să fie în măsură ca măcar pentru câteva ore să ne facă să uităm de grijile zilnice, de pandemii, de creșterea sau mai puțin descreșterea prețurilor, de pensii speciale sau mai puțin speciale, de război la granițe, de acele parcă prea mulște probleme ale țării, Europei sau lumii.”

Totodată, Ioan Nicoară a trecut în revistă eforturile realizate pentru dezvoltarea orașului, mărturie în acest sens fiind peste 20 de proiecte care au o valoare totală de 20 de milioane de euro.

”Anul care a trecut de la precedenta ediție nu a fost unul ușor, ne-am concentrat activitatea pe gestionarea proiectelor pentru comunitatea noastră, proiecte aprobate și finanțate din fonduri europene și guvernamentale, multe dintre ele aflate în diverse faze de execuție. Am muncit mult împreună cu compartimentele de specialitate ale Primăriei, împreună cu consilierii locali care cred că au avut cele mai multe ședințe extraordinare din tot mandatul, pentru a răspunde în timp util tuturor provocărilor din parcurusl fiecărui proiect, de la semnarea contractului de finanțare, până la finalizare, pe lângă asigurarea funcționării tuturor activităților administrative. Gestionăm peste 20 de proiecte cu finanțare asigurată pe Programul Operațional Regional, Planul Național de Reziliență și Redresare sau Programul ”Anghel Saligny”, prin Ministerul Dezvoltării sau Ministerul Mediului, proiecte în valoare aproximativă de 20 de milioane de euro. O să amintesc doar câteva dintre ele, și anume în Sălcud rețea de distribuție de apă-canal care este în procedură de predare spre operator, construire cămin cultural și rețea de canalizare în satul Cipău – săptămâna trecută au început lucrările acolo, blocuri sociale în Iernut, creșterea energenței energetice la nu mai puțin de 14 clădiri dintre care Școala Generală Lechința, Școala Generală Iernut, Grădinița cu Program Prelungit din Iernut, Liceul Tehnologic Iernut, sediul Direcției de Asistență Socială și Poliției Locale și nouă blocuri de locuințe individuale în două cartiere din oraș. Alimentarea cu apă a satului Oarba de Mureș rămâne o prioritate pentru noi, dotarea unităților de învățământ cu materiale didactice, echipamente digitale și mobiliar prin Programul PNRR, montarea a șase stații – asta e ceva nou – de alimentare a vehiculelor cu energie electrică în oraș, refacerea întregului cartier Mihai Eminescu Nou după reabilitarea rețelelor de apă, canal și schimbarea instalațiilor de alimentare cu gaz. Implementarea unor astfel de proiecte durează timp, presupune o confruntare cu problemele pe care le ridică fiecare proiect în parte, cu problemele pe care le auzim și pe care le vedem zilnic, afectându-ne și pe noi, administrația locală, creșterile de prețuri cu impact major în construcții, și nu numai, penuria de forță de muncă calificată cu impact asupra calității lucrărilor și nu în ultimul rând inconstanța și durata nepermis de mare a graficelor de prefinanțări, rambursări și plăți din cadrul proiectelor cu finanțare atrasă”, a menționat Ioan Nicoară.

Alte investiții

Eforturile autorităților locale pentru atragerea de investiții pentru dezvoltarea orașului Iernut se împletesc armonios cu cele ale unor companii și firme, după cum a subliniat Ioan Nicoară.

”Zilele trecute am semnat autorizațiile de construire a două parcuri fotovoltaice pe aproximativ 20 de hectare, lucrările de la fabrica de BCA vor reîncepe în luna august, iar vestea cea mai bună e că lucrările de finalizare a noii termocentrale electrice au început și sperăm să se încheie anul viitor”, a anunțat primarul orașului Iernut.

Munca în echipă, câștigătoare

Dintre mesajele transmise de către invitați, l-am remarcat pe cel al fostului prefect Mara Togănel, care a subliniat că la Iernut rezultatele bune pentru dezvoltarea comunității au fost și sunt obținute prin muncă în echipă.

”Ioan Nicoară, primarul orașului Iernut, este unul dintre cei mai buni și performanți primari din județul Mureș. Și mai sunt încă 101 primari în județul Mureș. Domnia sa cu o modestie și o decență care îl caracterizează v-a spus și a trecut în revistă câteva dintre proiectele pentru care domnia sa alături de echipa de consilieri locali cu înțelegere și bună credință le duc la îndeplinire. Și da, aici la Iernut s-a semnat primul proiect pe ”Anghel Saligny” din județul Mureș, și asta pentru că echipa care este astăzi alături de mine pe scenă a avut toate planurile făcute și toate hârtiile pregătite, astfel că în momentul în care s-a pornit programul, să poate să acceseze fonduri. Și am convingerea că dincolo de realizările pentru care se zbat cei pe care i-ați încredințat prin votul dumneavoastră rămâne și latura umană și rămâne și empatia și buna credința care dincolo de a ne judeca cu ușurință unii pe alții, ce facem bine sau ce putem să facem mai bine, este că vă spun cu toată tăria administrația publică, atât cea locală cât și cea județeană și mai sus la nivel național nu este chiar atât de ușoară cum am putea să credem noi. Dar dacă muncim în echipă, dacă mergem și livrăm proiecte, vom avea și finalitate și de fiecare dată în interesul dumneavoastră, al comunității”, a transmis prim-vicepreședintele PNL Mureș.

Excelența în Educație, premiată

În continuare, primarul orașului Iernut a înmânat Diplome de Excelență elevilor care au înregistrat rezultate foarte bune la învățătură în anul școlar 2022-2023 (Emanuel-Cosmin Biriș – media 9,94, Lavinia Coman – media 9,96 și Simo Izabela – media 10), profesorilor care s-au pensionat în acest an după o carieră deosebită (Vasile Prihoi, Teodor Alec și Maria Precup), iar doamna Zoe Vlas a primit felicitări pentru frumoasa vârstă de 95 de ani pe care a împlinit-o în 2023.

”Se spunea mai devreme că ne punem nădejdea în tinerii noștri. Tocmai de aceea am hotărât să îi premiem pe cei mai buni dintre copii noștri”, a spus Ioan Nicoară.

”La așa elevi, așa profesori. Din păcate, vorbim la timpul trecut pentru că trebuie să îi felicităm pe profesorii care au muncit o viață în școlile noastre pentru că a venit vremea pensionării”, a completat edilul șef al orașului Iernut.

23 de cupluri ”de aur”

Un moment special al ceremoniei de deschidere a Zilelor Orașului Iernut l-a constituit sărbătorirea și premierea a 23 de cupluri ”de aur” care în 2023 au împlinit 50 de ani de când au spus ”Da” la Starea Civilă: Maria și Emil Mărginean, Elena și Ioan Belean, Emilia și Petru Moldovan, Maria și Nicolae Micu, Susana și Nicolae Balea, Maria și Ioan Lung, Aurelia și Cornel Vescan, Virginia și Ioan Vuță, Elena și Emil Cecălăcean, Onița și Gheorghe Șanta, Emilia și Ioan Matei, Mariana și Ioan Belean, Maria și Toader Popa, Susana și Alexandru Roiban, Viorica și Ioan Rusu, Valentina și Iosif Sas,  Trandafira și Ioan Dan, Ana Maria și Marcu-Marcel Rusu, Maria și Gheorghe Ursan, Lucia și Cornel-Dan Ștefănescu, Maria și Ioan Moldovan, Iuliana și Alexandru Maghiaros și Livia și Ioan Toma.

”Îi omagiem pe cei care au avut tăria să rămână împreună 50 de ani. Au trecut peste bune, peste rele, i-au unit bucuriile, dar să știți că nici necazurile nu i-au despărțit, i-au unit mai tare”, a spus Ioan Nicoară.

Pompierii voluntari, apreciați

Pe aceeași scenă, Ioan Nicoară a felicitat echipa Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență din oraș care recent a obținut locul 6 la o competiție specifică organizată pe plan național.

”Ei ne apără și ne păzesc de incendii, sunt primii la accidente pe o rază mult mai mare decât a orașului Iernut, participă și la concursuri și la pregătiri și sincer eu în calitate de primar mă mândresc cu ei pentru că sunt mai buni decât mulți alții din județ și chiar din țară. Zilele trecute s-au întors de la Concursul național al trupelor de intervenție a serviciilor voluntare speciale de urgență, cu locul 6. Un loc meritoriu, dar mai mult de atât personal mă simt în siguranță când îi am aproape. Pentru tot ceea ce fac pentru orașul nostru, șefului acestei echipe de bărbați adevărați o să îi înmânăm o Diplomă de Merit”, a afirmat primarul orașului Iernut.

Text și foto: Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE