Ediția jubiliară a „Vâltorii Mureșene” Eveniment
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 680 Vizualizări

Ediția jubiliară a „Vâltorii Mureșene”

„Vâltoarea Mureșeană”, care a sărbătorit anul acesta 10 ani de la existența sa ca și festival cultural, a adus din nou zâmbete pe fața mureșenilor în weekendul care tocmai a trecut. De la activități colorate pentru copii și tarabe cu produse făcute de mâna meșteșugarilor locali, până la concerte în aer liber și discuții cu experți în domeniul sănătății, psihologiei și istoriei, această ediție jubiliară i-a adunat pe mureșeni în număr mare, atât la Cetatea Medievală din Târgu Mureș, cât și în alte locații din municipiu.

Cea de-a zecea ediție a evenimentului le-a oferit vizitatorilor 350 de programe diferite, care au început încă de marți, 22 august, și au continuat până duminică, 27 august. Deschiderea oficială a avut loc joi, 24 august, festivalul debutând cu un concert susținut de Orchestra Simfonică a Muzicienilor Maghiari de Pretutindeni la Palatul Culturii din oraș.

Concertul Orchestrei Simfonice a Muzicienilor Maghiari de Pretutindeni din cadrul Vâltorii Mureșene

Vâltoarea Mureșeană” la Cetatea Medievală Târgu Mureș

În acest an, programul Vâltorii Mureșene a inclus 350 de evenimente. Cetatea Medievală din Târgu Mureș a găzduit cele mai multe evenimente ale ediției din acest an. Pe Bulevardul Cetății a fost deschis chiar și un târg al meșteșugarilor, la care au participat șaizeci de producători locali ce și-au expus cu mândrie produsele făurite manual. În interiorul cetății mureșenii s-au putut bucura de o varietate vastă de evenimente și programe pentru cei mici. Mai multe organizații partenere au oferit publicului activități pentru toate vârstele, de la Lego și ochelari VR la meșteșuguri și concursuri, jocuri de societate și spectacole de păpuși.

Produsele expuse ale meșteșugarilor prezenți la ediția jubiliară a Vâltorii Mureșene

Ca în fiecare an, și la ediția de anul acesta a fost integrat programul educativ „Vâltoarea Sănătății” în care copiii au putut experimenta și cerceta anumite subiecte din domeniul sănătății, în timp ce adulții s-au bucurat de activități de conștientizare, evaluări ale sănătății și sfaturi practice din partea medicilor specialiști prezenți la corturile desemnate. Tot în interiorul cetății se regăsește și Muzeul de Istorie și Arheologie care a fost deschis publicului pe tot parcursul evenimentului. Acesta a găzduit trei mari expoziții și concursuri aferente, inclusiv confecționarea unei cămăși de zale, construirea de rețele și multe altele.

La fel de interesante au fost și discuțiile deschise cu mai mulți scriitori de seamă, reprezentanți ai culturii maghiare, care au avut loc, de asemenea, în curtea cetății. Totodată, discuțiile au luat și direcția unor dezbateri publice despre schimbarea climatică și infertilitatea, susținute de specialiști în domeniu. La dezbateri au participat și cel mai de succes alpinist de expediție maghiar, Varga Csaba, care a cucerit Nanga Parbat, cu o înălțime de 8126 de metri, în iunie anul acesta și Gyurta Dániel, înotătorul maghiar campion olimpic, triplu campion mondial și dublu campion european. Un alt subiect amplu dezbătut a fost conștientizarea problemelor de mediu și importanța protejării naturii, unde copiii au învățat importanța selectării deșeurilor și a protejării mediului.

Discuții din cadrul programului de dezbateri al Vâltorii Mureșene

Pentru a sărbători cea de-a zecea aniversare, Vâltoarea a pregătit și o expoziție fotografică în aer liber. „Magia Vâltorii” a fost o expoziție care cuprinde momente speciale și de neuitat din ultimii zece ani, cu scopul de a aduce un strop de nostalgie pentru toți vizitatorii care au participat și la edițiile trecute.

Copiii și activitățile educative

Asemeni edițiilor trecute, organizatorii s-au asigurat că cei mici vor avea numeroase activități la care să participe. Căldura izbitoare și soarele arzător nu au fost un impediment pentru copiii care au așteptat cu nerăbdare să ia parte la programul văltorii dedicat lor. Cortul „picturii și desenelui” era ticsit de zeci de băieței și fetițe care desenau cu spor tablouri cu subiectul „Natura și mediul înconjurător”. Locurile de joacă erau și ele luate cu asalt de cei mai tineri dintre participanți care s-au bucurat de sesiuni de dans, muzică, povești și basme și discuții educative – desemnate copiilor mai mari.

Atelierele de construcție, sănătate și istorie au fost, de asemenea, apreciate de participanți. „Mi-a plăcut când am construit mașinuțe și roboți. Am folosit pistol de lipit și piese de plastic ca din lego. A fost frumos”, a fost una dintre declarațiile sincere primite de la copiii prezenți la eveniment.

Mureșenii s-au declarat mai mult decât mulțumiți de ediția jubiliară a Văltorii Mureșene, majoritatea spunând că organizatorii „s-au întrecut pe ei” și că „s-au asigurat ca toți cei prezenți să se simtă bine și în largul lor”.

Lorena PINTILIE

Foto: Diana CĂRBUREAN & Arhiva Facebook – Vâltoarea Mureșeană

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 










 

 

 

Print


 





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!