INTERVIU. Specialități medicale noi, în pregătire la Spitalul Municipal ”Dr. Eugen Nicoară” Reghin Reghin
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 3682 Vizualizări

INTERVIU. Specialități medicale noi, în pregătire la Spitalul Municipal ”Dr. Eugen Nicoară” Reghin

Citatul meu preferat în materie de potențare extrinsecă aparține înțeleptului grec Aristotel, un erudit al vremurilor îndepărtate, pe care îl voi parafraza: „Suntem ceea ce facem în mod repetat. Prin urmare, excelența nu este o acțiune, ci un obicei”. Vreau să umanizez acest citat printr-un exemplu apropiat de noi, mureșenii, motiv pentru care am ales să vă povestesc despre o instituție pentru care succesul medical nu este o coincidență, ci un obicei, o cutumă care demonstrează profesionalism și implicare din partea cadrelor medicale. Este vorba despre Spitalul Municipal „Dr. Eugen Nicoară” din Reghin, care se află în plin proces de modernizare, prin noi investiții inițiate de oameni, doctori, dedicați scopurilor umanitare. În rândurile care urmează vom afla mai multe despre noile investiții și proiecte de la managerul acestei instituții, Florentina Simona Toncean.

Reporter: În luna iunie 2023 a fost finalizată o investiție importantă și anume Secția de Ambulatoriu Pediatrie a Spitalului „Eugen Nicoară”. Vă rog să descrieți în ce constă investiția.

Florentina Simona Toncean: Având în vedere distanța considerabilă față de spital a locației vechi în care a funcționat Ambulatoriul de Pediatrie și inconvenientele legate de deplasare, în luna mai 2023 s-a finalizat construcția Ambulatoriului modular în vecinătatea secției de Pediatrie, practic în incinta Spitalului, urmând a fi dotat la standardele prevăzute de legislația în vigoare. Investiția a fost realizată în totalitate de către Primăria Municipiului Reghin, iar pe această cale le mulțumesc pentru receptivitatea promptă a domnului primar și a Consiliului Local la propunerile instituției noastre medicale.

Rep.: Ce s-a schimbat în bine prin intermediul acestei investiții, din punct de vedere al pacientului?

F.S.T.: Îmbunătățirea condițiilor de acordare a serviciilor medicale și accesul mult mai facil a acestor mici pacienți și la alte servicii medicale necesare stabilirii cât mai rapide a diagnosticului și a tratamentului adecvat, accesul facil la radiologie, la laboratorul de analize medicale. Cu alte cuvinte, copiii nu mai sunt nevoiți să aștepte la coadă alături de pacienții adulți în cadrul CPU. Acest lucru se referă la consultațiile de ambulatoriu care prevăd probleme minore, cu un grad de severitate nu foarte crescut din punct de vedere al urgenței medicale. Codul de urgență spune tot.

Rep.: Funcționați și dumneavoastră, în calitate de entitate medicală, pe baza acelui cod cromatic care prevede gradul de urgență al unei afecțiuni?

F.T.: Da. Toate compartimentele de primiri urgență funcționează pe același criteriu, iar Ambulatoriul pe care îl avem acum, funcționează pe criteriile de ambulatoriu, nu de CPU.

Rep.: Ce alte investiții vă propuneți să realizați pentru instituția pe care o conduceți?

F.T.: Multe… În investițiile ce țin de infrastructură suntem în proces de modernizare și dotare a bucătăriei cu echipamente noi. În această lună finalizăm ultima sală de operații din cadrul blocului operator unde sunt patru săli: două pe ginecologie care au fost renovate la sfârșitul anului trecut, la începutul anului a fost înființată o altă sală pentru chirurgie generală, iar acum, luna aceasta, se finalizează cea mai mare dintre ele care deservește urologia, ortopedia și chirurgia generală cu dotări de ultimă generație conform standardelor actuale. Aceasta se va finaliza în luna curentă. Avem un proiect de implementare pe secția de Infecțioase, mai avem în vedere extinderea Secției de Infecțioase cu opt saloane și aripa nouă de spital de care tot Primăria se ocupă. Pe partea medicală, suntem în plin proces de modificare a structurii spitalului. Avem autorizarea de la Minister, pe cea de la Consiliul Local, urmează autorizația de la DSP cu suplimentarea serviciilor medicale pentru spitalizare continuă, spitalizare de zi și ambulatoriu de specialitate cu șase specialități noi: Gastroenterologie, Paleație, Oncologie, Oftalmologie, Endocrinologie și Neuropsihiatrie infantilă. Aceasta din urmă va funcționa în același ambulatoriu de Pediatrie. În plus, facem demersuri pentru înființarea a încă două linii de gardă pe specialitățile Radiologie și Laborator de analiză medicale pentru a avea o disponibilitate cât mai mare pentru stabilirea diagnosticului.

Rep.: În ce stadiu se află procedura de menținere a acreditării pe care ați demarat-o în luna mai 2023?

F.T.: Spitalul nostru a fost acreditat în ciclul al doilea în luna iulie a anului trecut și am obținut un punctaj de 89% cu privire la gradul de îndeplinire a indicatorilor și a cerințelor de acreditare. Menținerea acreditării este o activitate continuă. Pe partea medicală este reevaluarea și adaptarea continuă a protocoalelor medicale, cât și analiza periodică a activității, iar pe partea administrativă se urmărește îmbunătățirea continuă a infrastructurii care ține de noi, de management.

A consemnat Mădălina ROHAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE