În 2024 Muzeul de Ştiinţele Naturii va putea fi vizitat din nou Administrație
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 525 Vizualizări

În 2024 Muzeul de Ştiinţele Naturii va putea fi vizitat din nou

Lucrările de reabilitare a Muzeului de Ştiinţe ale Naturii din Târgu-Mureş se apropie cu paşi repezi spre final. Proiectul, realizat din fonduri europene, are o valoare de peste 11,3 milioane de lei, contractul de finanţare fiind semnat în anul 2017.

Generaţii întregi de elevi s-au bucurat ani la rândul de vizitele organizate la muzeu iar începând cu anul 2024 activitatea va fi reluată.

Dincolo de bogăţia exponatelor şi de valoarea acestora, clădirea care găzduieşte Muzeul este o capodoperă arhitectonică. Aceasta a fost construită între anii 1890-1893, după planurile arhitectului budapestan Kiss István, iar lucrările de construcție au fost coordinate de localnicii Sófalvi József şi Soós Pál, festivitățile de inaugurare a muzeului având loc în 27 iunie 1893.

Muzeul de Ştiinţele Naturii din Tîrgu-Mureş deţine valoroase colecţii de paleontologie, mineralogie, plante inferioare şi superioare, nevertebrate, păsări, ouă, mamifere, schelete, trofee, totalizând peste 62.000 piese.

„Acest proiect este implementat de Consiliul Județean Mureș, beneficiarul fiind Muzeul Județean Mureș care a lucrat în strânsă colaborare pentru a oferi cea mai bună expertiză științifică a ceea ce înseamnă organizarea expozițiilor de științe naturale din interior (modernizarea expoziției de bază) și exterior (grădina senzotială, sera de cactuși).  Restaurarea clădirii este finalizată. În acest moment se lucrează la expoziția de bază: s-au montat o mare parte din vitrine și urmează montarea dioramelor care vor reprezenta una din atracțiile moderne și interactive ale Muzeului Județean Mureș – Secția de Științele Naturii. Proiectul urmează să fie finalizat până la finele anului”, a declarat pentru Zi de Zi, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Péter Ferenc.

Cea mai complexă reabilitare

În data de 17 noiembrie 2017, Consiliul Județean Mureș încheia cu Asocierea SC CONTRASCOM CONSTRUCȚII BENTA SRL – lider al asocierii și SC PROIECT SRL, contractul având ca obiect realizarea Proiectului tehnic și execuția lucrărilor din cadrul proiectului „Reabilitarea Muzeului de Științele Naturii Tîrgu Mureș”.

Contractul, în valoare de 3.599.977,36 lei fără TVA, a avut o durată de execuție de 34 luni, din care: 6 luni pentru elaborarea documentațiilor tehnice şi pentru obținerea avizelor, acordurilor, certificatelor și a autorizațiilor; 4 luni pentru verificarea și aprobarea proiectului tehnic de către Beneficiar și 24 luni pentru execuția lucrării.

În cadrul contractului s-au realizat o serie de lucrări de o complexitate deosebită, respectiv reabilitarea clădirii propriu-zise, restaurarea finisajelor, a sculpturilor și a elementelor decorative, reabilitarea/înlocuirea rețelelor de utilități, amenajarea unei săli didactice pentru copii, creare de grupuri sanitare adecvate, inclusiv pentru persoane cu dizabilități, asigurarea accesului persoanelor cu dizabilități în clădire și în interiorul acesteia prin realizarea unei pante la intrare, respectiv montarea unui lift interior înclinat, realizarea unei alei senzoriale și a unei grădini terapeutice cu plante aromatice, realizarea iluminatului arhitectural al clădirii, restaurarea împrejmuirii originale și realizarea unui gard viu, reamenajarea încăperilor pentru expunere; amenajarea unei peșteri cu lilieci naturalizați; reconfigurarea dioramei cu ecosisteme existentă.

De asemenea, în cadrul proiectului este amenajat un spațiu tip seră pentru expunere în cadru natural a unor plante exotice care nu se regăsesc în flora caracteristică județului Mureș și s-a realizat dotarea muzeului cu 12 infotouchuri, 2 laptopuri, 13 televizoare LED, server, sisteme de sonorizare, sisteme de iluminare la diorame.

Sanda VIŢELAR

Foto: Consiliul Judeţean Mureş

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE