FOTOREPORTAJ: Concurs aprig de Ziua Forestierului pe platforma IRUM Reghin Agricultura
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 221 Vizualizări

FOTOREPORTAJ: Concurs aprig de Ziua Forestierului pe platforma IRUM Reghin

Vineri, 8 septembrie, cu ocazia aniversării celor 70 de ani de la înființarea IRUM Reghin și a Zilei Forestierului, Asociația Forestierilor din România (ASFOR) a organizat un concurs de aptitudini forestiere la care au participat nu mai puțin de 12 fasonatori mecanici din întreaga țară. Evenimentul a avut loc chiar pe Platforma IRUM Reghin, acolo unde organizatorii au pregătit pentru participanți momente festive, un tur al fabricii dar și expoziții și demonstrații practice ale utilajelor forestiere.

ASFOR a organizat anul acesta o nouă ediție a concursului forestier dedicat fasonatorilor mecanici din România. 12 concurenți din toate colțurile țării au fost prezenți la marele eveniment forestier care a avut loc în cadrul aniversării a 70 de ani de la înființarea IRUM Reghin, chiar în curtea companiei mureșene.

Concurenți veniți din toate colțurile țării

Acest tip de concurs se organizează de zeci de ani. Inițial o făceau sindicatele, ulterior ASFOR s-a asociat cu sindicatele organizând aceste concursuri la comun, iar în prezent sunt organizate exclusiv de asociația patronală, sindicatele alegând să renunțe la implicare. Astfel că, de aproximativ 10 ani, patronatul se ocupă exclusiv de organizarea și premierea acestor tipuri de concursuri forestiere”, a declarat pentru cotidianul Zi de Zi unul dintre organizatori, Petru Boghean.

Discurile tăiate de concurenți în timpul probelor

Anul acesta cei 12 candidați înscriși pentru marele premiu au avut de trecut prin patru probe aprige prin care să își demonstreze talentul, îndemânarea, tehnica și rapiditatea. „Anual încercăm să atragem între 11 și 17 concurenți. Ediția aceasta am avut mare noroc că s-au înscris 12 persoane, fiind o cifră cu soț care ajută la fluidizarea organizării probelor, noi având și probe în pereche, unde clar nu ne dorim ca cineva să rămână pe dinafară. În ceea ce privește diversitatea concurenților, vă pot spune că cei de anul acesta au fost aleși pe sprânceană la preselecțiile locale ce au avut loc în fiecare județ. Astfel, s-au prezentat fasonatori mecanici din județul Suceava, Iași, Neamț, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Sălaj, Mureș și alte județe în care se află o zonă activă a domeniului forestier și de unde provin agenți economici mai reprezentativi din acest sector”, ne-a mai explicat organizatorul Petru Boghean.

Concurenții împreună cu arbitrii și președintele ASFOR

Patru probe „de foc

Concurenții au trecut prin patru probe practice unde și-au demonstrat talentul și îndemânarea în ceea ce privește mânuirea motofierăstrăului. Prima probă a constat în schimbarea lanțului de pe motofierăstrău în cel mai scurt timp posibil, câștigătorul reușind să ducă proba la final în doar 17 secunde. Cea de-a doua probă „Proba de tăiere combinată” a avut în vedere tăierea a doi bușteni de 35 mm diametru, dispuși în unghiuri diferite. Concurenții au avut de tăiat câte un disc de aproximativ 30-80 mm grosime, urmâtoarea probă constând în tăierea cu precizie a unui trunchi aflat la sol, fără a se atinge cu lama platforma pe care bușteanul a fost așezat. Capetele buștenilor au fost acoperite în așa fel încât să nu fie vizibile limitele trunchiurilor de copac. Ultima probă a constat în curățarea trunchiului de crengi, sau cepuire, cum mai este numit procesul, câștigătorul reușind să curețe bușteanul în mai puțin de 30 de secunde. Buștenii au fost prevăzuți cu găuri artificiale în care au fost introduse bucăți de lemn de circa 1 metru, ce urmau a fi tăiate. Cioturile rămase nu trebuie să aibă mai mult 5 mm înălțime, proba aflându-se totodată sub limită de timp.

Proba I – Pregătirea motofierăstrăului
Proba II – Tăierea combinată
Proba III – Tăierea de precizie
Proba IV – Curățatul de crengi (cepuire)

În fiecare an, la 1 octombrie, ASFOR organizează Ziua Forestierului, cea mai importantă sărbătoare a breslei noastre. Dar anul acesta, pentru că una dintre cele mai importante companii românești împlinește 70 de ani de viață, vom organiza două zile de sărbătoare. La 8 septembrie 2023, la Reghin, vom petrece această primă Zi a Forestierului alături de cel mai important producător de utilaje forestiere din România – IRUM. Companie cu capital integral românesc”, a precizat Ciprian Muscă, președintele ASFOR.

Premierea câștigătorilor de anul acesta

Premierea concurenților a fost susținută de președintele ASFOR, alături de arbitrii evenimentului. „Îi felicit din suflet pe toți cei 12 concurenți care au dat dovadă nu numai de talent, dar și de multă muncă și exercițiu. Toți merită aplauze pentru munca depusă zilnic și pentru măiestria de care dau dovadă atunci când vine vorba de lucrul cu lemnul, care, după cum prea bine știți, este o muncă grea și periculoasă. Mă bucur să văd că această meserie este apreciată și că mai există încă fasonatori mecanici care fac cinste silviculturii românești”, le-a transmis acesta concurenților înainte de înmânarea premiilor.

Ciprian Muscă, președintele ASFOR alături de arbitrii concursului

Câștigător a fost concurentul cu numărul 5, Negru Stratone, cu un punctaj total de 899 de puncte, urmat de concurentul cu numărul 11, Buhușanu Marius, cu un punctaj de 867, locul trei fiind ocupat de concurentul cu numărul 4, Mocănașu Adrian, cu un total de 846 de puncte.

Podium (de la stânga la dreapta): Locul III – Mocănașu Adrian, Locul I – Negru Stratone, Locul II – Buhușanu Marius
Câștigătorul ediției 2023 – Negru Stratone

Așa cum am statuat la Ziua Forestierului de anul trecut, de la Poiana-Stampei, 1 octombrie este ziua oficială a breslei noastre. Vom fi la București, la Muzeul Țăranului Român și vom vorbi despre tradițiile românești legate de lemn și despre arta prelucrării lemnului. Nu dezvăluim acum toate surprizele pregătite, dar să fiți siguri că va fi un eveniment deosebit! Am spus anul trecut, la Poiana Stampei, că resursa umană, forestierul, o dată pierdută, nu mai poate fi recuperată, iar formarea unei noi generații poate dura zeci de ani. Dincolo de implicarea ASFOR în procesele de elaborare a politicilor publice din sectorul forestier, păstrarea identității noastre ca breaslă este extrem de importantă”, a mai precizat președintele ASFOR, Ciprian Muscă.

Text & foto: Lorena PINTILIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE