Demolarea turnului de răcire de la Azomureș, un procedeu complex dar necesar Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 4531 Vizualizări

Demolarea turnului de răcire de la Azomureș, un procedeu complex dar necesar

Marți, 19 septembrie, reprezentanții Azomureș au susținut o conferință de presă în care s-a discutat despre scoaterea definitivă din funcțiune a unul dintre cele trei turnuri de răcire de pe platforma companiei, dar și despre motivul, pregătirile, măsurile de precauție și tehnologia folosită pentru demolarea propriu-zisă a turnului albastru, scos din funcțiune de mai bine de 15 ani.

În cadrul conferinței au fost prezenți reprezentanții Azomures reprezentanți ai companiei ce va executa demolarea și reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Horea” al județului Mures.

Evenimentul de demolare propriu-zis este programat în data de joi, 28 septembrie 2023, după ora 17:00, în funcție de condițiile meteo din ziua respectivă. Din punct de vedere tehnic, demolarea se va face prin implozie, toate operațiunile sunt efectuate de către o firmă cu experiență în domeniu, au transmis la începutul săptămânii trecute reprezentanții Azomureș.

O emblemă a municipiului Târgu Mureș, demolată

Ovidiu Maior, purtătorul de cuvânt al Azomureș, a susținut la începutul conferinței un scurt discurs despre turnul ce urmează a fi detonat. Potrivit acestuia, dar și a experților care au continuat discuția, mastodontul din beton a devenit un real pericol atât pentru personalul companiei cât și pentru cetățenii orașului. Vechi de mai bine de 60 de ani, turnul urmează să fie înlocuit cu alte sisteme moderne de producție, conforme cu standardele europene.

Purtător de cuvânt al Azomureș, Ovidiu Maior

Turnul care urmează a fi scos din funcțiune și demolat nu a fost folosit deloc timp de aproximativ 15 ani și se poate vedea cu ochiul liber că se află într-o stare de degradare avansată. Există riscul ca în anii ce urmează, din diferite motive, structura acestuia să cedeze și să se întâmple un incident catastrofal, am putea spune. Astfel că, am decis împreună cu inginerii să demolăm turnul cât mai repede ca să evităm vreo situație neplăcută. Turnul nu ar mai fi fost folosit în viitor chiar dacă l-am fi reparat, având în vedere că mai sunt alte turnuri de răcire pe platforma Azomureș”, a explicat Ovidiu Maior.

Toate cele trei turniri au fost construite în anii ‘60 în timpul primei etape de dezvoltare a companiei Azomureș, deservind primele fabrici din cadrul companiei, ajutând la producerea de amoniac, acid și azotat. Ulterior s-au construit alte fabrici de amoniac, astfel că, la începutul anilor ‘90 primele turnuri desemnate producerii de amoniac și acid au fost scoase din funcțiune. Turnurile se folosesc pentru procesul de răcire industrial. În cadrul unui proces de producție există foarte multe fenomene de degajare sau de eliberare de căldură, ceea ce înseamnă că există o căldură reziduală care trebuie eliminată, turnurile de răcire având scopul de a face asta. Turnul care urmează să fie demolat are o înălțime de 54,5 metri, aceeași ca și celelalte două turnuri aflate lângă, fiind primele construcții de acest gen de pe platforma Azomureș. Apoi s-au construit alte tipuri de turnuri (cu tiraj forțat) care sunt mult mai mici ca înălțime, pe platformă existând 20 de astfel de construcții”, a declarat directorul de producție Azomureș Ovidiu Crăciun.

Procesul de demolare al turnului de răcire Azomureș

Explicații suplimentare despre procedeul de detonare și demolare au fost date de către reprezentantul companiei de demolări industriale Miklos Levente, care a completat cu detalii tehnice și proceduri de siguranță.

Turnul acesta este corodat destul de mult mai ales în partea de sus. Dacă vă uitați în partea de sus veți vedea că deja se poate vedea cerul prin găurile care s-au format în urma coroziunii. Vă imaginați că după atât de mult timp de inactivitate, starea de degradare este foarte avansată. Din datele noastre de pregătire a demolării, direcția de cădere a turnului va fi spre interiorul fabricii pe un pat de pământ făcut de către compania noastră în vederea amortizării șocului căderii. Vom folosi aproximativ 60 de kilograme de explozibil ce vor fi plasate în 900 de găuri de mină la diferite adâncimi. Intervalul de demolare de la prima secundă a detonării până la colapsul total al turnului va fi în jur de opt secunde în funcție de tasarea din timpul căderii. Am luat în vedere și protejarea clădirilor aflate pe platforma Azomureș și vecinătate. Pentru a ne asigura că nu vor fi afectate, am pregătit plase de siguranță din sârmă, plasă geotextil, plasă sudată , baloți de paie și schele metalice. Încercăm, de asemenea, să reducem cât mai mult praful și unda seismică ce se va propaga la impactul turnului cu solul. În ceea ce privește protejarea clădirilor aflate în vecinătate, dar și calea ferată și drumul național, va fi construit un „pat de pământ”, adică un soi de dig, care să oprească suflul de aer de care vă spuneam anterior”, a explicat acesta.

Efectele vizibile și imediate ale demolării vor putea fi sesizate în întreg orașul. În principal, detonarea dar și căderea turnului va emite un sunet puternic, care va cauza o undă de șoc sesizabilă pe o rază de 200-300 de metri, iar mai apoi se va ridica un nor de praf ce va fi diminuat cu ajutorul unor turnuri de apă care vor fi puse în funcțiune pe tot parcursul procedurii. În ceea ce privește securitatea externă a platformei, nu vor fi restricții în parcarea mall-ului Promenada, aflat vizavi de turnuri, ci doar restricții de circulație pe drumul național care trece pe lângă companie.

Securitatea personalului și a cetățenilor este pe primul loc

Securitatea angajaților este foarte importantă pentru reprezentanții Azomureș, tocmai de aceea chiar și în interiorul companiei au fost luate toate măsurile necesare pentru a diminua orice fel de risc ce ar putea apărea pe parcursul demolării. „Avem un plan de acțiuni bine stabilit care prevede un spațiu de siguranță în care nimeni nu va avea voie să intre. De asemenea, vom reloca o parte din angajații noștri aflați în prezent în apropierea locului de detonare”, a mai adăugat Ovidiu Maior.

Prezente vor fi și autoritățile competente, care, potrivit domnului Cristian Buhăianu de la ISU Mureș, se vor ocupa de bunul demers al lucrurilor atât în interiorul, cât și în exteriorul platformei. „Am propus instituirea unui punct de comandă pentru a fi aproape în cazul în care vor apărea potențiale probleme. De menționat este și faptul că accesul cetățenilor în apropierea Azomureș va fi restricționat, asemeni circulației rutiere din zonă”.

Un alt subiect atins în cadrul conferinței a fost cel legat de riscurile de mediu și sănătate ridicate de procedeu. Directorul Agenției de Protecție a Mediului, Dănuț Ștefănescu, a ținut să menționeze faptul că nu există riscuri foarte mari, decât cele menționate anterior de ceilalți reprezentanți.

Este un proiect cu risc major pentru mediu și sănătate din punct de vedere chimic. Instituția noastră a cerut un plan detaliat cu felul în care va avea loc implozia, tocmai pentru a ne asigura că nu există niciun risc major pentru mediu și sănătatea cetățenilor. Efecte foarte mari nu vor fi, decât cele menționate de antevorbitorii mei, și anume zgomotul provocat de detonare și cădere, unda de șoc care precedă căderea turnului și praful pe care îl vom diminua cu ajutorul tunurilor de praf”.

Cum arată viitorul pentru Azomureș

Pentru a pune punct discuțiilor nefondate care circulă prin oraș, Ovidiu Maior a ținut să menționeze faptul că demolarea turnului de răcire nu face parte dintr-un proiect mai amplu de închidere a companiei, ci din contră, este începutul dezvoltării firmei mureșene. „Se speculează faptul că această demolare ar fi „începutul sfârșitului Azomureș”, însă, vă spunem sincer că nu se pune problema de închiderea fabricii, demolarea turnului fiind doar o decizie bazată pe siguranța personalului și a cetățenilor mureșeni”, a menționat el.

Cât despre viitorul Azomureș, directorul general Josh Zacharias a dezvăluit că există un plan de dezvoltare în derulare menit să mărească producția firmei până va ajunge în punctul în care era înainte de lovirea pandemiei și de criza energetică ce a venit odată cu izbucnirea războiului din Ucraina.

În ultimii 10 ani Azomureș a trecut prin foarte multe schimbări cu scopul de a ne ridica la standardele europene, standarde pe care suntem siguri că le-am atins până în prezent. Această muncă asiduă de modernizare și de ridicare a nivelului de producție și muncă a continuat până acum aproximativ doi ani, de când lucrurile s-au schimbat din pricina pandemiei și al războiului de la granița României. Însă, cu toate acestea, am reușit să ne menținem pe linia de plutire, ne-am păstrat toți angajații și am încercat să dăm tot ce e mai bun pentru a face ca lucrurile să meargă. În ceea ce privește viitorul, și cu precădere viitorul acestui proiect de demolare, avem în vedere construirea de noi instalații care să deservească într-un mod modern nevoilor companiei. Încă mai avem de trecut prin momente de cumpănă, însă acum ne simțim încrezători și credem că în lunile ce vor veni vom începe să producem așa cum o făceam altă dată”.

Măsurile de precauție luate din punct de vedere al traficului rutier urmează să fie anunțate în viitorul apropiat de către ISU Mureș și Poliția Rutieră din oraș.

Lorena PINTILIE
Foto: Alin PETRE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE