VIDEO-FOTO: Compozitorul Bartók Béla comemorat de prefectul Ciprian Dobre Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 261 Vizualizări

VIDEO-FOTO: Compozitorul Bartók Béla comemorat de prefectul Ciprian Dobre

Prefectul județului Mureș, Ciprian Dobre, a depus marți, 26 septembrie, o coroană de flori la bustul ilustrului compozitor și pianist Bartók Béla din municipiul Târgu Mureș, de la a cărui trecere în Eternitate s-au împlinit, în aceeași zi, 78 de ani.

”Într-o lume în perpetuă grabă, agitație și goană după senzațional, în care aprecierile noastre tind să se îndrepte spre valori efemere sau chiar pseudovalori, într-o lume în care perifericul tinde să acapareze centrul și în care cultura europeană este schimonosită, uneori invadată de extremisme ultra-progresiste, alteori de extremisme naționaliste, este greu să ne regăsim. Și se întâmplă acest lucru pentru că de cele mai multe ori suferim de un fel de miopie cotidiană și o amnezie culturală. Ignorăm moștenirea culturală, cea care de secole a făcut posibilă apropierea dintre noi, locuitorii acestei frumoase zone a României de azi. Acolo unde, de cele mai multe ori, interesele politice și ideologiile extremiste au dezbinat și au semănat ură, cultura a unit și a adus bună înțelegere și pace într-un mod fericit. Iată de ce astăzi am cinstit memoria unui făuritor de pace și bună-înțelegere, un convivial prin excelență, un geniu al muzicii, bun amic al locuitorilor români și maghiari, sași și romi, al acestor meleaguri.
Bartók Béla, bun amic și colaborator al inegalabilului nostru compozitor George Enescu, are un destin artistic strâns legat de meleagurile noastre, învățând limba română datorită faptului că a fost îndrăgostit efectiv de folclorul românesc. A cules în câteva mii de melodii folclorice ardelenești cărora le-a dat o interpretare și nu le-a lăsat să se stingă”, a declarat Ciprian Dobre.

Totodată, prefectul județului Mureș a remarcat faptul că zona în care se află bustul lui Bartók Béla din municipiul Târgu Mureș ar putea fi mult mai bine întreținută.

”Avem datoria ca nici noi să nu-i lăsăm memoria să se prăfuiască, ori edificiul să se piardă printre buruieni, în tumultul grijilor noastre cotidiene, iar astăzi, când îi comemorăm 78 ani de nemurire, să ne amintim că alături de Enescu a mai existat un geniu a muzicii, de vocație europeană, care ne-a iubit tare mult tradițiile, spre a lua aminte mereu”, a afirmat prefectul județului Mureș.

(Redacția)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE