FOTO-VIDEO: Mustang, câștigătorul ediției din 2023 a „Paradei Taurilor” de la Sângeorgiu de Mureș Agricultura
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1513 Vizualizări

FOTO-VIDEO: Mustang, câștigătorul ediției din 2023 a „Paradei Taurilor” de la Sângeorgiu de Mureș

21 de tauri au participat sâmbătă, 7 octombrie, la cea de-a XXI-a ediție a „Paradei Taurilor” de la Sângeorgiu de Mureș, eveniment cu o tradiție unică în România, organizat anual de către societatea zootehnică de ameliorare și genetică Semtest BVN Mureș. Parada se află, de asemenea, și pe agenda Federației Europene de Bălțată, anul acesta fiind prezenți peste 1.000 de fermieri din întreaga țară.

Semtest BVN Mureș este o unitate preocupată în permanență de asigurarea reproducţiei la bovine şi suine prin însămânţarea artificială şi intensificarea procesului de ameliorare a raselor. În ediția de anul acesta, organizatorii paradei au oferit celor peste 1.500 de spectatori un eveniment de excepţie, momentul culminant reprezentându-l desemnarea celui mai frumos taur al paradei. Astfel, câştigătorul concursului de „frumuseţe” a fost desemnat ultimul taur intrat în ringul de prezentare, Mustang, un taur tânăr din 2017, cu o valoare de ameliorare de 120, și 130 valoare de ameliorare lapte.

Coincidență sau nu, „comisia” juniorilor aflată în tribune, desemnată ad-hoc de către directorul general al Semtest BVN Mureș, a ales ca taurul cu numărul 21 să fie „Misterul” de anul acesta de la Parada Taurilor ediția XXI. Câteva minute mai târziu, directorul general Semtest BVN anunța verdictul comisiei, formată din cei mai de seamă fermieri ai României, care a fost același cu alegerea făcută de cei mici. Astfel că, taurul cu numărul 21 a fost desemnat Mister Parada Taurilor 2023.

Prezența europarlamentarului Daniel Buda a fost o surpriză pentru cei prezenți la evenimentul de la Sângeorgiu de Mureș, în ciuda faptului că nu este prima lui vizită în cadrul paradei, anul trecut aflându-se în tribunele oficiale ale evenimentului. Acesta le-a transmis urări de bine tuturor celor prezenți, ținând să sublinieze că fermierii români merită sprijin din partea statului. „Am vrut să fiu neapărat astăzi aici, alături de voi, dragi fermieri, pentru a vă transmite un mesaj de încredere și pentru a vă încuraja așa cum pot și știu eu mai bine. Să aveți încredere că munca pe care o faceți este una foarte importantă și, aș putea spune chiar, indispensabilă pentru noi toți. De ce? Pentru că, să pui mâncare pe mesele oamenilor este de-a dreptul o misiune biblică. în același timp, aș vrea să vă transmit un mesaj de apreciere din partea Parlamentului European: există resurse financiare incomensurabile, în jurul a 20 de miliarde de euro pe care sectorul agricol și zootehnic îi are la dispoziție. Astfel că, vă îndemn să accesați fonduri europene”.

Faptul că Semtest a reușit să întocmească o colaborare de succes cu BVN, care este liderul mondial la rasa de bovine „Bălțată”, a propulsat compania noastră spre un succes remarcabil. Prin această colaborare, am reușit să îi ajutăm pe fermierii din România și, implicit, să le aducem accesul la această genetică pe care îl deține marea majoritate a fermelor de seamă din Europa. Multe dintre aceste merite sunt, de fapt, reușitele reprezentanților României în Parlamentul European”, a transmis directorul Semtest BVN, ing. Valer Radu Sician, ca răspuns la cele declarate de europarlamentarul Daniel Buda.

Invitați de seamă ai evenimentului

Printre invitații de seamă s-au aflat: președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România, dr. Petru Bordean, Europarlamentarul Daniel Buda, directorul executiv adjunct al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Mureş, Lucian Goga, secretarul de stat al Ministerul Agriculturii, Adrian Pintea, primarul comunei Sângeorgiu de Mureş, ing. Sófalvi Sándor Szabolcs și Directorul executiv al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Mureş, Ovidiu Săvâșcă.

În condițiile date în țara noastră, nivelul la care se află bovinele este mult mai jos față de nivelul la care realmente ar trebui să se afle. De ce spun acest lucru? Pentru că sectorul geneticii la bovine este unul destul de subestimat în România, când, de fapt, ar trebui să fie cel mai bine cotat, să spunem așa, sector zootehnic din țară. Ușor, ușor reușim să scoatem la iveală interesul fermierilor din România pentru ramura genetică în zootehnie, în speranța că acest sector va ajunge la nivelul real la care se află”, a transmis președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România, dr. Petru Bordean.

În timpul defilării exemplarelor de bovine, au vorbit și alte oficialități precum Europarlamentarul Daniel Buda, care s-a declarat încântat de eveniment și de tradiția longevivă a acestuia, secretarul de stat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Pintea, dar și primarul comunei Sângiorgiu de Mureș, Sófalvi Sándor Szabolcs, care a dezvăluit că renumele localității la conducerea căreia se află, a fost adusă, în proporție de 80% de compania Semtest BVN, ce aduce an de an, mii de fermieri și zootehniști din țară prin renumita Paradă a Taurilor.

Tombolă fără precedent și premii pe măsură

Fermierii au avut ocazia să participe la o tombolă organizată de Semtest BVN Mureș, câștigătorii fiind extrași cu atenție de „comisia” de juniori aflată alături de ing. Valer Radu Sician. Premiile au fost înmânate la scurt timp după încheierea paradei, acestea constând în: premiul I – 20 de doze de material seminal oferite de centrul Semtest BVN Mureș de colectare, premiul II – un pachet medicamentos pentru vite în valoare de 410 euro, oferit de Agroland Professional Farm, iar premiul III – 20 de litri de fertilizator pentru rapiță oferite de Dafcochim Agro.

În încheiere, ing. Valer Radu Sician le-a mulțumit tuturor celor prezenți la eveniment și i-a îndemnat pe fermierii din tribune să fie mândri de munca lor și de reușitele acestora în domeniul zootehnic. „Ați reușit să aduceți țara noastră în prim-plan din punct de vedere al fermelor de bovine din Europa. Eu, așa cum bănuiesc că sunteți și dumneavoastră, sunt extrem de mândru că reprezint o companie cu ajutorul căreia românii, și nu numai, pot pune pe masă alimente de calitate”, a mai spus inginerul.

Lorena PINTILIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE