Mii de pietre la ediția de toamnă a expoziției  MINERALIA Slider
  • Amalia Vasilescu
  • 0 comentarii
  • 273 Vizualizări

Mii de pietre la ediția de toamnă a expoziției  MINERALIA

Mureșenii sunt invitați la o incursiune în minunata lume plină de formă și culoare a mineralelor! Pietrele prețioase și semiprețioase, cristale si minerale deosebite sunt atracțiile ediției de toamnă a expoziției cu vânzare MINERALIA la Muzeul Județean Mureș. Este un proiect ambițios născut din pasiunea pentru frumos, care se desfășoară în perioada 20-22 octombrie 2023 , în curtea interioară a Palatului Toldalagi, sediul Secției de Etnografie și Artă Populară din Piața Trandafirilor nr. 11. Coordonatorii expoziției sunt Angela Săplăcan, muzeograf geolog și Andrei Gorduza, inginer geolog și, totodată, expozant din Baia Mare. Alături de el expune inginerul geolog Alexa Szentannai din Cluj-Napoca.

“Mii de pietre, sute de specii, de la sulfuri și sulfați până la silicați și oxizi, toată lumea minerală e prezentată aici. Cele de colecție sunt separat prezentate, restul se pot achiziționa. E greu să colecționezi pietre internaționale din cauza concurenței și a puterii financiare scăzute a românilor, “ ne explică Andrei Gorduza, inginer geolog.

Cum se alege vedeta expoziției MINERALIA?

Culoarea poate fi cea mai distinctivă trăsătură a unui mineral. “Vedeta expoziției se alege în principal după istoricul pietrei și, în plus, trebuie să fie un mineral care prezintă multe forme sau culori sau structuri. Nu poți alege ca vedetă o sulfură galenă, de exemplu, care apare mereu în aceeași culoare și în aceleași combinații, atunci trebuie să fie o specie minerală extrem de prezentabilă“, ne explică Andrei Gorduza.

Agatul este mineralul vedetă a acestei ediții. Dintre cele mai diverse produse ale lumii minerale agatul ocupǎ unul dintre primele locuri. Diversitatea sa remarcabilǎ este datǎ de culorile, structura şi abundenţa de forme în care acesta apare în naturǎ. Ȋn plus, datoritǎ porozitǎţii, agatul poate fi colorat prin impregnare, o caracteristicǎ rar întâlnitǎ în lumea pietrelor.

Culorile agatului pot fi: roşu cǎrǎmiziu sau roşu intens (nuanţa denumitǎ “sânge de porumbel”); gǎlbui, galben sau maroniu – “agatul de Botswana”; violet palid; albastru deschis sau indigo; verde intercalate în alb = “agatul muşchi”. Culorile sunt datorate diferitelor elemente chimice incluse în masa agatului, iar structura este definită de straturi concentrice sau neregulate formate in geode. Mineralogic, agatul este o varietate de cuarţ microcristalin, crescut în geode din rocile magmatice sau sedimentare.

Agatele au fost exploatate si utilizate de oameni încǎ din antichitate, pentru vase, obiecte divesre, amulete şi nu în ultimul rând penru bijuterii. Cantitǎţi mari au fost exploatate în regiunea Idar-Oberstein, Germania, în Sicilia, Italia, iar in timpurile moderne în Brazilia. Ȋn România, cele mai frumoase agate apar în judeţul Hunedoara, regiunea Brad, potrivit informațiilor furnizate de inginerul geolog Andrei Gorduza.

Manufacturarea pietrelor se face la baza carierei. “Acolo unde este cariera de cuarț roz sau amazonit, spre exemplu, marii investitori deschid și fabrici sau ateliere unde le prelucrează la fața locului, și asta pentru că ar fi foarte costisitor să transporți bucata mare de rocă. Eu le achiziționez din târguri internaționale consacrate în Europa unde, cândva participam, acum suntem doar vizitatori și cumpărători“, adaugă geologul. Colecţionarii și pasionaţii de minerale au ocazia să-și îmbogățească colecţiile cu bijuterii, accesorii, decoraţiuni şi alte obiecte realizate cu măiestrie din minerale.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE