Maramureș în două zile din Școala Altfel Învățămînt
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 260 Vizualizări

Maramureș în două zile din Școala Altfel

Programul „Școala Altfel” oferă copiilor experiențe de neuitat, noțiuni asimilate și învățate altfel, trăiri unice și senzații de care-și vor aminti cu drag peste ani. Cu o astfel de imagine au rămas și cele patru clase de elevi de la Școala Gimnazială „Alexandru Ceușianu” din municipiul Reghin, care, sub îndrumarea doamnelor diriginte prof. Gabriela Atănăsoaie, prof. Ioana Gabor, prof. Ramona Ramona și prof. Varga Ana Maria, au pornit în data de 24 octombrie 2023, călătoria de două zile în Maramureș.

„Prima oprire a fost la Casa Memorială Liviu Rebreanu, unde copiii au aflat informații despre viața marelui prozator, operele sale, detalii interesante care s-au regăsit în realitatea vremii în care au fost elaborate romanele ale căror personaje au trăit și pe care romancierul le-a portretizat în romanele sale, îmbinând realitatea cu ficțiunea. Ghidajul excepțional de care copiii au avut parte le-a trezit interesul către romanele prezentate și pentru studierea lor. A doua oprire a fost la Casa Memorială Geoge Coșbuc unde ghidul le-a mărturisit copiilor despre valoarea prieteniei, despre cum acest mare poet al țărănimii a fost un exemplu pentru Liviu Rebreanu, acestuia din urmă tatăl său dorindu-i să ajungă tot atât de mare ca si Coșbuc. Numeroasele versuri prezentate cu pasiune, intonație și răbdare i-au purtat pe elevi prin toată opera marelui Coșbuc, copiii rămânând fascinați și uimiți de forța cuvintelor dătătoare de emoții”, ne spune prof. Gabriela Atănăsoaie.

Un moment cu totul special a fost vizita la Memorialul Victimelor Comunismului.

„Încărcați de frumos, cele două autocare și-au continuat aventura către Sighetu Marmației, unde s-au oprit la Memorialul Victimelor Comunismului, loc în care au avut parte de un alt tip de trăire, emoție înfiorătoare, uimire și mirare că ființa umană se poate deda la atrocități pe care cu greu mintea le poate judeca. Au aflat astfel despre marii oameni ai vremii care au fost închiși în condiții inumane și unde, după ani grei de detenție, și-au pierdut viața sau au fost eliberați, după ani grei de chin și umilințe. Vizitând celulă cu celulă, copiii au avut ocazia să perceapă ce este represiunea, groaza și teroarea iar sufletul a plecat greu, încarcat de urât și întuneric”, afirmă prof. Gabriela Atănăsoaie.

Următoarea oprire a fost locul unde se agață harta în cui, copiii fiind extrem de încântați și interesați. „Pentru a atenua efectele tenebrelor acumulate, următoarea oprire a fost la Mănăstirea Bârsana, unde, în liniștea munților, cele aproape o sută de suflete au găsit o oază de liniște și frumos, aproape de Dumneazeu. Rugăciunea s-a înălțat iar sufletul s-a curățat de greutățile adunate, de acolo plecând cu speranța că binele, iubirea, empatia trebuie să fie permanent în inimile tuturor.Cimitirul vesel, unde marea trecere este privită cu haz și acceptare, înalță spre Cer cruci atent sculptate și frumos colorate unde, în versuri, sunt redate vieți pline de bucurii și realizări îngemănate cu suferințe și necazuri. Cu mare atenție și interes, copiii au citit versurile de pe zveltele cruci, s-au minunat, mirat, veselit și întristat de mesajele ce brazdau timpul și descriau viețile celor ce și-au aflat acolo locul de veci.Mănăstirea Săpânța-Peri integrează elemente ale arhitecturii maramureșene tradiționale redate la dimensiuni care impresionează. Aici, aproape de Cer, rugăciunea se înalță iar sufletul se reculege într-o liniște primordială. După vizitarea acestui obiectiv, cele două autocare au pornit spre Baia Mare, unde, cei aproape o sută de copii, au rămas peste noapte”, afirmă prof. Gabriela Atănăsoaie.

Ziua a doua

După o zi încărcată de trăiri și emoții dintre cele mai diverse, liniștea și întunericul s-au așternut peste frumosul oraș Baia Mare iar copiii au mers să se odihnească purtând vie amintirea tuturor celor văzute și auzite. A doua zi a debutat cu prezența copiilor la Planetariu, un loc unic, unde Cerul coboară aproape de cei ce doresc să-l cunoască și să-l admire. Explicațiile, răbdarea gazdelor, amabilitatea lor i-au făcut pe copii să se simtă deosebit de bine și să plece de acolo extrem de încântați și cu multe noțiuni clarificate despre Univers, poziția stelelor, a constelațiilor, a ordinii din care suntem parte.Fascinați și curioși copiii s-au îndreptat apoi spre Muzeul de Mineralogie din Baia Mare, un loc al mineralelor și rocilor adunate exclusiv din județul Maramureș, un loc al culorilor pe scoarța terestră le-a modelat și pe care oamenii le-au scos la lumina. După aceste minunate experiențe, copiii au făcut un tur al orașului care a încântat prin arhitectura clădirilor, ordinea și curățenia spațiilor, verdele parcurilor și frumusețea florilor viu colorate”, a precizat prof. Gabriela Atănăsoaie.

În loc de concluzie

„Toate aceste experiențe de învățare adună emoții dintre cele mai diverse, emoții care nu se pot simți din confortul unei săli de clasă unde se rulează diferite imagini, deoarece adevărata cunoaștere vine din trăire, explorare, mirare și înțelegere în urma cărora rămân amintiri ce pot fi asociate și integrate apoi în alte experiențe de învățare”, a conchis prof. Gabriela Atănăsoaie.

Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE