O viziune progresistă pentru dezvoltarea tehnologică: Centrul de Inovare Transilvania Administrație
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 295 Vizualizări

O viziune progresistă pentru dezvoltarea tehnologică: Centrul de Inovare Transilvania

Inovarea este o condiție a siguranței existenței unei națiuni”, a precizat Cosmin Karl Bănică, Directorul general al Wing Computer Group, în cadrul dezbaterii publice care a avut loc joi, 2 noiembrie, la sediul Consiliului Județean Mureș. În cadrul dezbaterii, au fost abordate teme subsumate ideii de inovație în sectorul tehnologic, iar unul dintre importantele proiecte dezbătute a fost cel inițiat în urmă cu trei ani privind înființarea Centrului de Inovare Transilvania, a cărui formă juridică de organizare va fi aceea a unui parc de specialitate inteligentă, a cărui rezidenți vor fi unitățile și instituțiile de drept public și privat care sunt orientați pe activități de dezvoltare și cercetare.  “Scopul acestui studiu este, în primul rând, identificarea locației optime care ne-am dori să fie într-o zonă cât mai accesibilă, în apropierea autostrăzilor, a aeroportului și a căilor ferate”, a declarat Péter Ferenc, președintele Consiliului Județean Mureș în cadrul discursului său introductiv.  În aceeași măsură, studiul se axează pe identificarea direcțiilor de investiții, dar și a potențialilor parteneri și pe detalierea etapelor care trebuie parcurse în vederea constituirii și acreditării infrastructurilor de inovare.

Acest centru aduce condiții prielnice pentru asigurarea inovării la nivel zonal. După cum știți, inovarea aduce prosperitate acolo unde apare, ea are nevoie de mai multe condiții, nu apare așa pur și simplu. Inovarea necesită investiții fără de care nu putem inova în mod sustenabil, dar inovarea este o condiție de bază a existenței. Inovarea este o condiție a siguranței existenței unei națiuni. Noi spunem că secolul XXI este un secol al inovării, iar națiunile care nu vor inova, vor risca să dispară, drept urmare, inovarea nu este un bonus, este o necesitate. Acest centru de inovare vine să pună cap la cap resursele de cercetare și dezvoltare ale acestei regiuni, deci cu atât mai mult este o viziune progresistă care vine într-un moment super oportun. Suntem trup și suflet implicați în acest studiu. Centrul nostru se pliază pe domenii de specializare inteligentă care au început în 2023 și care vor merge pe direcțiile de dezvoltare tehnologică ale Europei până în 2030”, a adăugat Cosmin Karl Bănică în cadrul prezentării sale.

Cele trei domenii de interes ale CIT

Conform informațiilor furnizate de către Cosmin Karl Bănică, Centrul de Inovare Transilvania se va preta pe trei mari domenii de interes, anume Energie și mobilitate, în cadrul căruia principala inițiativă va fi orientarea către mobilitatea verde și dezvoltarea unor tehnologii moderne de generare a energiei cu emisii scăzute sau diminuate total, Economia digitală, abordată prin prisma tehnologiilor XR, blackchain și inteligența artificială, respectiv Mediu și eco-tehnologii. Fiecare dintre aceste domenii de interes vor fi exploatate prin intermediul unei suite vaste și complexe de laboratoare dotate cu aparaturi de ultimă generație.

Principalele obiective care stau la baza fundamentării acestui proiect au fost dezvoltarea științifică care atrage, în consecință, interes în sfera de investiții străine și contribuie la prosperitatea regională, pregătirea tinerilor și atragerea fondurilor pentru inovație și dezvoltare economică, crearea de locuri de muncă aferente domeniului tehnologiilor avansate, dezvoltarea potențialului științific, tehnologic și economic la nivel regional ș.a.m.d.

În ceea ce privește structura acestui centru, inițiatorii proiectului au optat pentru o clădire multifuncțională, care să cuprindă mai multe infrastructuri de cercetare-dezvoltare-inovare, precum laboratoare, departamente, birouri, spații tehnice, dar și săli de conferințe, management și sala Aula, precum și un Data Center, echipat corespunzător în vederea stocării și gestionării eficiente a datelor cu accesibilitate la distanță.

Text: Mădălina ROHAN

Foto: Lorena PINTILIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE