Consilierii locali PNL solicită CL Târgu Mureș să se constituie parte civilă în ”dosarul Soós”, cu un prejudiciu de 224.914 lei Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 2737 Vizualizări

Consilierii locali PNL solicită CL Târgu Mureș să se constituie parte civilă în ”dosarul Soós”, cu un prejudiciu de 224.914 lei

Consilierii locali liberali ai municipiului Târgu Mureș au inițiat un proiect de hotărâre inclus pe ordinea de zi a ședinței ordinare a Consiliului Local (CL) al Municipiului Târgu Mureș care va avea loc joi, 23 noiembrie.

Inițiativa are ca obiectiv constituirea Municipiului Târgu Mureș, prin Consiliul Local, ca parte civilă în dosarul penal nr. 91/P/2021 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație si Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Mureș, precum și constituirea părții civile pentru suma de 224.916,21 de lei, prejudiciul aproximativ imputat primarului municipiului Târgu Mureș în dosarul respectiv.

Concret, în dosarul penal nr. 91/P/2021 al Parchetului de pe lângăÎInalta Curte de Casație si Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Mureș, primarul municipiului Târgu Mureș, Soós Zoltán (foto), este acuzat de săvârșirea unor infracțiuni de abuz în serviciu.

Argumentele celor 23 de consilieri locali

Redăm, în rândurile de mai jos, conținutul integral al Expunerii de motive a proiectului de hotărâre, document făcut public pe pagina web a Primăriei Municipiului Târgu Mureș, www.tirgumures.ro:

”La data de 26 octombrie 2023 a fost înregistrată la Municipiul Târgu Mureș adresa nr. 69644 din 26 octombrie 2023, întocmită de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație si Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Mureș, în dosarul penal nr. 91/P/2021.

În contextul celor reținute cu privire la prejudiciul adus bugetului Municipiului Târgu Mureș ca urmare a punerii în mișcare a acțiunii penale față de Soos Zoltan – primarul Municipiului Târgu Mureș, pentru săvârșirea a patru infracțiuni de abuz în serviciu, cercetate în dosarul cu numărul mai sus indicat, raportat la calitatea de autoritate deliberativă locală a  Consiliului Local Târgu Mureș, s-a solicitat să comunice dacă acesta întelege să se constituie parte civilă în cauză, în conformitate cu dispozițiile articolului 20, alineatul 1, teza finala Cod procedură penală și să comunice cu celeritate organului de urmărire penală.

Este de subliniat faptul că Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație si Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Mureș, a solicitat Consiliului Local să-și precizeze poziția cu celeritate, aceasta fiind si motivația noastră pentru promovarea acestui proiect de act administrativ.

Arătăm că potrivit dispozițiilor articolului 79 Cod procedură penală “persoana care a suferit o vătămare fizică, materială sau morală prin fapta penală se numește parte vătămată“, cele ale articolului 84 Cod procedură penală potrivit cărora“persoana vătămată care exercită acțiunea civilă în cadrul procesului penal este parte în procesul penal și se numește parte civilă”.

Astfel, avantajul constituirii ca parte civilă în cadrul procesului penal îl reprezintă faptul că persoana vătămată are posibilitatea de a folosi întreg materialul probator administrat în cauză de organele judiciare, spre deosebire de exercitarea acțiunii civile în fața instantei civile, unde întreg procesul de judecată este guvernat de principiul disponibilității.

Necesitatea constituirii Municipiului ca parte civilă în dosar derivă din faptul că organul de cercetare penală a încadrat în aceasta fază a urmăririi penale Municipiul Târgu Mureș ca fiind persoană vătămată, punându-i în vedere să calculeze un prejudiciu, prezumtiv în această fază. Este de datoria Consiliului să se constituie parte civilă în urma solicitării organului de cercetare penală, pentru a-și exercita dreptul de a fi parte în proces, a accesa toate lucrările dosarului și tot probatoriul și a depune toate diligențele în scopul stabilirii întinderii exacte a prejudiciului indicat. Având în vedere că este vorba de BANI PUBLICI incumbă Consiliului obligația de face orice demers cu scopul stabilirii întinderii și recuperării eventualului prejudiciu, iar constituirea de parte civilă are ca scop final chiar acest fapt.

Scopul constituirii ca parte civilă nu este, în prima fază, stabilirea cuantumului cert al prejudiciului, ci accesul părții civile la lucrările dosarului – tocmai ca pe întreg parcursul procesului să poată stabili și solicita eventuale modificări ale cuantumului, în functie de probele și lucrările din dosar. Consiliul împreună cu aparatul de specialitate nu ar avea posibilitatea să ajungă la un cuantum al prejudiciului cât mai aproape de realitate, dacă PERSOANA VĂTĂMATĂ nu ar avea acces la dosar. Astfel, subliniem faptul că acesta este scopul constituirii Municipiului ca parte civilă: comunicarea de către organul de cercetare penală și ulterior de către instanță a tuturor actelor de procedură de pe parcursul procesului penal către Municipiu. Cu atât mai mult, Municipiul fiind încadrat de catre organul de cercetare penală ca fiind persoana vătămată. În virtutea acestui fapt este necesară constituirea de parte civilă.

În vederea analizării oportunității adoptării prezentului proiect de act normativ, trebuie avute în vedere dispozițiile articolului 20, alineatul 1 și 4 Cod procedură penală, potrivit cărora constituirea ca parte civilă se poate face până la începerea cercetării judecătorești, organele judiciare având obligația de a aduce la cunostința persoanei vătămate acest drept, nerespectarea termenului de constituire conducând la inadmisibilitatea cererii de constituire în cadrul procesului penal, putand fi introdusă acțiune doar la instanța civilă.

Față de dispozitiile legale aplicabile în materia procesual penală, raportat la starea de fapt și termenul în care actiunea civilă poate fi exercitată înăuntrul procesului penal, considerăm obligatorie și oportună exercitarea acesteia, fiind unul din drepturile persoanei vătămate stabilit de legiuitor.

Raportat la prejudiciul constatat în urma cercetărilor efectuate de organele de urmărire penală – DNA – Serviciul Teritorial Mureș în sumă de 224.916,21 lei, în cazul în care instanța judecătorească prin sentința pe care o va pronunța va constata existența acestui prejudiciu, se impune recuperarea în integralitate a acestuia de la persoanele care se fac vinovate.               

De asemenea, în vederea recuperării prejudiciului, serviciile de specialitate din cadrul aparatului de specialitate al primarului (serviciul contabilitate/ resurse umane și serviciul juridic), vor efectua demersurile în vederea calculării întinderii și cuantumului prejudiciului și demersurile procesuale pentru recuperarea acestuia.

Având în vedere stadiul procesual și infracțiunile pentru care este cercetat primarul Soos Zoltan, prejudiciul care, în această fază, este prezumat că l-a adus bugetului municipiului, ESTE DE DATORIA NOASTRĂ, în calitate de organ deliberativ și de reprezentanți ai cetățenilor municipiului, să procedăm la constituirea ca parte civilă în dosarul menționat în cuprinsul prezentei.

Prin urmare, în temeiul prevederilor articolului, 20 alineatul 1 și 2 din Codul de Procedură Penală, propunem adoptarea unei hotărâri prin care municipiul Târgu Mureș prin Consiliul Local să se constituie ca parte civilă în cadrul dosarului menționat în prezenta.”

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE