Măsuri justițiare și de dezvoltare pe plan local, discutate la Târgu Mureș Economic
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 157 Vizualizări

Măsuri justițiare și de dezvoltare pe plan local, discutate la Târgu Mureș

Vineri, 24 noiembrie, a avut loc o nouă conferință de presă la sediul Partidului Național Liberal (PNL) Mureș , în cadrul căreia au fost comunicate organelor mass-media și cetățenilor deopotrivă o serie de noutăți din domeniul justiției, infrastructurii și nu numai. Consilierii locali ai PNL Mureș au fost însoțiți de două personalități de anvergură din sistemul politic românesc, anume Alina Gorghiu, Ministrul Justiției, respectiv Adrian-Ioan Veștea, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, care au vizitat Municipiul Târgu Mureș cu prilejul inaugurării Palatului Justiției.

Relocarea penitenciarelor în afara zonelor urbane

Principalele subiecte abordate au fost legate de relocarea penitenciarelor în afara orașelor, în scopul îmbunătățirii siguranței cetățenilor, conform celor comunicate de Alina Gorghiu. “Ne-am interesat, am vorbit cu domnul director al penitenciarului și perimetrul unității cu amprentă la sol a penitenciarului Târgu Mureș depășește 50%, asta înseamnă că în interiorul penitenciarului nu mai poate fi construit absolut nimic, ceea ce nu este în regulă. Deci, suntem într-un punct critic și vă asigur că eu, în calitate de Ministru al Justiției, voi depune toate diligențele, nu ține doar de Ministerul Justiției, voi dialoga cu coaliția, cu premierul României, cu colegii mei din Guvern și o să le cer sprijinul pentru a putea găsi soluții în vedere relocării penitenciarelor din orașe. Vreau să știți că această problemă a penitenciarelor este tratată foarte serios, iar anul acesta am reușit să avem deja terminate 737 de locuri noi din care 550 sunt populate de deținuți , targetul nostru pentru sfârșitul anului fiind de 1275 de locuri noi pentru deținuți ”, a precizat Alina Gorghiu, Ministrul Justiției, în cadrul conferinței.

În legătură cu relocarea penitenciarului din Municipiul Târgu Mureș, Ministrul Justiției a afirmat: “Trebuie făcută o discuție serioasă la nivelul județului. Domnul prefect a fost disponibil să genereze un dialog cu autoritățile pe acest subiect, nu este un lucru care se poate întâmpla de pe azi pe mâine, pentru că acest lucru trebuie, în primul rând, să fie agreat la nivel de județ, locul care se va dezvolta trebuie pus la dispoziție de autoritățile locale. Pentru a face acest pas, mutarea penitenciarului în altă zonă, va trebui un agrement la nivel de guvern, pentru că înseamnă mulți bani, vorbim de zeci de milioane de euro ”.

Digitalizarea Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC)

Un alt subiect abordat de Alina Gorghiu a vizat ponderea de activitate a Oficiului Național al Registrului Comerțului la nivelul județului Mureș. Conform datelor furnizate de către aceasta, din totalul de 120.000 de înmatriculări de persoane juridice și fizice înregistrate la ONRC  în primele zece luni ale anului curent, 2673 s-au efectuat în județul Mureș. Tot aceasta a pus în valoare cele două proiecte orientate către acest oficiu, unul în valoare de 18,5 milioane de lei, finanțat prin Programul Operațional Competivitate, care se finalizează la sfârșitul acestui an și care se reflectă prin digitalizarea acestei instituții, mai exact prin asigurarea unui sistem electronic integrat prin care se efectuează activitatea de ținere a registrelor la nivel național în format electronic. Cel de-al doilea proiect este în valoare de 84 de milioane de lei și are în vedere asigurarea unei infrastructuri de hardware, software și de comunicații, tot în vederea transformării digitale, prin care se vor presta în condiții optime serviciile către antreprenori.

Situația proiectelor din cadrul Programelor Naționale de Dezvoltare Locală, în județul Mureș

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Adrian Ioan-Veștea, a comunicat situația actuală a proiectelor care se derulează în județul Mureș: “Referitor la proiectele care sunt în derulare, în județul Mureș pe Programe Naționale de Dezvoltare Locală în prezent sunt în implementare 274 de proiecte, a căror valoare este de 967 de milioane de lei din care au fost decontate sumele de 816 milioane, iar  194 de proiecte au fost finalizate ”.

Adrian Ioan-Veștea a anunțat că Programul Național de Dezvoltare Locală se află în curs de îmbunătățire ca urmare a unei ședințe care a avut loc joi, 23 noiembrie, când s-a impus o Ordonanță de Urgență care prevede redistribuirea unor sume de bani către proiectele care necesită surplus financiar pentru atingerea indicatorilor tehnico-economici.

În județul Mureș, Programul Național Anghel Saligny se află în curs de desfășurare și prezintă 136 de obiective validate printr-un ordin de ministru, care valorează 1.446,000,000 de lei, conform afirmațiilor făcute public de către Adrian-Ioan Veștea. “În urma emiterii ordinului de ministru în luna iulie a anului trecut, fiecare unitate administrativ-teritorială avea obligația de a încărca într-o platforma care era la dispoziția Ministerului Dezvoltării, datele necesare pentru a putea ajunge pe rampa de contractare. Din cele 136 de contracte, 62 de contracte au fost semnate până în prezent, valoarea acestora este de 635 de milioane de lei din care o parte din sume le-am și decontat. Avem 9,320,000 de lei în momentul de față decontate ”, a adăugat acesta.  

În ceea ce privește programul privind Distribuția de Gaze Naturale, județul Mureș înregistrează 21 de proiecte depuse, dintre care 20 au îndeplinit condițiile procedurale, astfel că vor fi implementați 182,000,000 lei.

Mădălina ROHAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE