S-a redeschis Secția de Științele Naturii a Muzeului Județean Mureș. Rinocer lânos, exponat unic în România Slider
  • Amalia Vasilescu
  • 0 comentarii
  • 689 Vizualizări

S-a redeschis Secția de Științele Naturii a Muzeului Județean Mureș. Rinocer lânos, exponat unic în România

Secția de Științele Naturii a Muzeului  Județean Mureș s-a redeschis astăzi, 14 decembrie 2023, la ora 17.00, ca urmare a finalizării lucrărilor de reabilitare și dotării clădirii, realizate în cadrul proiectului ”Reabilitarea Muzeului de Științele Naturii Târgu-Mureș”, cod  SMIS 116375.

” Proiectul are o valoare totală de 11,2 milioane de lei, iar 98% din cheltuieli sunt fonduri nerambursabile. Deși știrea respectivă a fost subiect principal în presa județului Mureș doar pentru o zi, impactul ei a ținut până în prezent. Am reușit să realizăm o investiție de care putem fi mândri, pe bună dreptate, toți cei care, într-un fel sau altul, au contribuit la rezlizarea acestuia. Acum punem punct unui proiect care crește vizibilitatea orașului și a județului și, implicit, va crește numpărul de turiști care ne vizitează. Această clădire a servit dezvoltării regionale încă de la deschiderea sa din 1893 și, prin promovarea turismului, poate deveni una dintre destinațiile preferate ale vizitatorilor.  Se spune că, prin intermediul obiectelor, întreaga noastră istorie, întregul nostru trecut poate fi povestit, poate fi cunoscut. Acesta este ceea ce Secția de Științele Naturii face posibil, prin intermediul expozițiilor sale permanente și temporare, prin sesiunile de educație muzeală și întâlnirile profesionale. Vă îndemn să profitați de această oportunitate! ”, a menționat  preşedintele CJ Mureș, Péter Ferenc, în deschiderea evenimentului.

Noutățile notabile ale acestui proiect

Spațiile expoziționale au fost complet reconfigurate, modernizate și dotate pentru a oferi  vizitatorilor o experiență interactivă și captivant.

Au fost achiziționate exponate noi care completează colecția existentă a Secției de Științele  Naturii de aproximativ 60.000 de piese. A fost configurată o sală didactică și s-a accesibilizat clădirea pentru persoane cu dizabilități locomotorii. Aleea senzorială, grădina terapeutică cu plante aromatice și sera cu plante exotice, nou create prin proiect, vor face posibile explorarea olfactivă și didactică a plantelor existente în colecția muzeului.Exponatul vedetă achiziționat în cadrul proiectului – Resturi scheletice de Rinocer lânos (Coelodonta antiquitatis), este unic în România. Scheletul a fost descoperit în zona râului Irtish, Regiunea Tyumen, Siberia de Vest, conform expertizelor tehnice de specialitate vârsta acestuia fiind de aproximativ 50.000 de ani.

A fost reconstituită peștera de mulaj – Căsoaia lui Ladăș, vizitatorul putând explora virtual această peșteră. Clădirea a fost reabilitată în integralitate (arhitectural, instalații electrice, sanitare, termice, ventilație, gaze naturale, curenți slabi, iluminat arhitectural).

”Permiteți-mi să vă povestesc o mică anecdotă pentru a ilustra farmecul acestui Muzeu de istorie naturală. Odată, mi-am adus copiii la o expoziție de animale primordiale și, în timp ce admiram exponatele, unul dintre ei s-a întors spre mine cu ochii mari și mi-a spus. Tată, asta e mai fain decât orice film cu supereroi. Și, știți ceva?! Avea dreptate. Pentru că supereroii de aici nu sunt personaje fictive. Un muzeu de știință este o investiție în viitorul orașului nostru. Trezește curiozitatea în rândul copiilor și tinerilor noștri, insoirându-i să viseze măreț și să urmeze cariere în domeniile diverse ale științei și explorării, inspiră responsabilitatea dea proteja și de a conserva lumea naturală pentru generațiile viitoare. Acest Muzeu revitalizat nu numai că va fi în folosul locuitorilor orașului, dar va contribui, de asemenea, și la stimularea turismului. Va oferi o experiență culturală și științifică unică pentru toți cei care ne vizitează și va contribui la punerea orașuluiTârgu Mureș, nu doar pe harta rutieră, ci pe harta destinațiilor turistice populare”, a declarat în deschiderea evenimentului Soós Zoltán, primarul Municipiului Târgu Mureș.

În deschiderea evenimentului, câteva cuvinte a rostit și Koppány Ötvös, director al Muzeului Județean Mureș, îndreptându-și atenția spre prof. Daniela Botoș, șef Secția de Științele Naturii, Muzeul Județean Mureș, Mihaela Sămărghițan, cercetător științific și Alexandru Solomon muzeograf, cărora le-a mulțumit pentru felul în care s-au implicat. Felicitați au fost și prof. dr. Vlad Codrea, UBB Cluj Napoca, colaborator al Muzeului Județean Mureș și Liliana Lirca, PR manager al Muzeului Județean Mureș, care a moderat evenimentul.

Județul Mureș în continuă dezvoltare

Prin Programul Regiunii Centru obiectivul general al fondurilor ce vor fi atrase în perioada 2021-2027 prin noul Program prevede ca Regiunea Centru să devină mai curată, mai atractivă pentru locuitorii săi și pentru turiști, cu o economie competitivă bazată pe cunoaștere și inovare, în care grija pentru mediu și utilizarea rațională și durabilă a resurselor să fie o prioritate a fiecărui cetățean.

 ”România a moștenit un patrimoniu foarte mare, monumentele sunt clasificate la nivel național, există o evidență a lor, dar nevoia de investiții și punerea lor în valoare, e destul de mare. Ceea ce face Ministerul Culturii prin fondurile de investiții acoperă puțin. Prin programul regional suntem la al treilea ciclu perioada de programare. Județul Mureș se dezvoltă bine, atât în Regiune, cât și la nivel național. Produsul intern brut ne situează județul Mureș pe locul 14 la nivel național, în situația în care populația nu a scăzut, Tehnologia și investițiile care s-au făcut situează județul Murel pe locul 9, iar din punct de vedere al venitului net/locuitor raportat la luna august, veniturile nete sunt de 170 de euro/persoană, ceea ce situează Mureșul pe locul 7 la nivel național”, a menționat Simion director general ADR.

Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5 –

Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului  cultural, Prioritatea de Investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea  patrimoniului natural și cultural, Autoritatea de Management fiind Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor  Publice și Administrației (MDLPA), iar Organismul Intermediar fiind Agenția pentru Dezvoltare  Regională Centru.

Valoarea totală a proiectului este de 12.091.586,21 lei, din care asistența financiară nerambursabilă solicitată: 9.201.073,17 lei, contribuția beneficiarului 2.890.513,04 lei, incluzând contribuția beneficiarului la cheltuieli eligibile 187.777,00 lei și contribuția beneficiarului la cheltuieli neeligibile 2.702.736,04 lei.Proiectul a început în data de 29.05.2017, data finalizării acestuia este 31.12.2023.

Obiectivul general al proiectului constă în creșterea importanței turismului – reabilitarea  monumentelor istorice fiind elemente care potențează acest factor, răspunzând în același timp  obiectivului general al Programului Operațional Regional prin sprijinirea dezvoltării infrastructurii şi serviciilor pentru dezvoltarea durabilă a județului.

Obiectivele specifice ale proiectului constau în reabilitarea monumentului istoric în care își desfășoară activitatea Muzeul de Științele Naturii, valorificarea durabilă a acestuia prin promovarea  potențialului turistic şi educativ şi implicit creșterea numărului de vizitatori cu 6%. Aceste obiective  răspund atât priorităților de investiții ale județului stabilite în Planul de dezvoltare a județului Mureș pentru perioada 2014-2020, Prioritatea III Dezvoltarea Turismului, Măsura 3.1. Dezvoltareainfrastructurii în turism, conservarea patrimoniului natural, istoric şi cultural, cât şi obiectivelor  generale ale priorităţii de investiţii 5.1, prin reabilitarea şi valorificarea patrimoniului cultural, respectiv prin creșterea numărului de vizite la obiectivul de patrimoniu reabilitat.

Programul de vizitare a expoziției de bază va fi de marți până vineri între orele 9.00 și 16.00, sâmbăta între orele 9.00 și 14.00, duminica între orele 9.00 și 13.00. În zilele de luni este închis.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE