5 ianuarie, Ajunul Bobotezei. Ce trebuie să faci în această zi? Religie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 332 Vizualizări

5 ianuarie, Ajunul Bobotezei. Ce trebuie să faci în această zi?

Data de 5 ianuarie simbolizează Ajunul Bobotezei și are o importanță deosebită în rândul enoriașilor, fiind ziua în care credincioșii se pregătesc vrednicește pentru a primii Sfântul Botez a doua zi. În această zi are loc Sfințirea Apei, cunoscută drept Agheasma Mare, licoarea tămăditoare de boli și întăritoare de credință.

Post negru în Ajunul Bobotezei

Conform calendarului ortodox, în această zi se ține post negru, nu se bea și nu se mănâncă absolut nimic, Ajunul Bobotezei fiind una dintre sărbătorile care intră în categoria posturilor de o zi din cursul anului bisericesc. Cutuma postului negru datează încă din secolele IV-VI, din vremurile când catehumenii se pregăteau prin post și rugăciune pentru Sfântul Botez din ziua următoarea.

În zilele noastre, creștinii țin post pentru a fi vrednici de a gusta din apa Sfințită, din Agheasma Mare, care se sfințește în Ajunul Bobotezei și de Bobotează. Conform tradiției, credincioșii gustă pe nemâncate din Agheasmă timp de 8 zile de la Bobotează, până în data de 14 ianuarie inclusiv, când se încheie praznicul cu slujbele și cântările Bobotezei. Totodată, credincioșii pot gusta din Agheasma Mare și pe parcursul anului bisericesc atunci când sunt bolnavi sau simt presiunea unor ispite, dar doar cu binecuvântarea duhovnicului. Agheasma Mare este folosită într-o multitudine de lucrări ale bisericii, precum binecuvântarea crucilor, troițelor, veșmintelor, clopotelor, obiectelor de cult etc…Alături de Sfințirea Apei, în Ajunul Bobotezei sunt săvârșite și Ceasurile împărătești, Liturghia Sfântului Vasile cel Mare și Vcernia. Tot în această zi, preoții colindă gospodăriile credincioșilor spre a le sfinții prin  stropire cu apa sfințită.  

Sfinții Mucenici Teotempt și Teona și Sfânta Cuvioasa Sinclitichia

În această zi sunt prăznuiți Sfinții Mucenici Teotempt și Teona, a căror poveste despre credință datează încă din secolul al III-lea, în timpul stăpânirii împăratului Dioclețian, când Sfântul Teotempt a fost decapitat din cauza puternicii sale iubiri față de Iisus Hristos, nu înainte de a- converti la creștinism și pe vrăjitorul Teona.

Mădălina ROHAN

Sursa foto: Ziarul Lumina

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE