Pagube de peste 3 milioane de lei produse de urși în județul Mureș, în 2023 Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 601 Vizualizări

Pagube de peste 3 milioane de lei produse de urși în județul Mureș, în 2023

Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Mureş a anunţat, luni, că pe parcursul anului trecut au fost înregistrate 460 de dosare de despăgubire pentru pagubele produse de animalele sălbatice, în special de urşi, valoarea pagubelor fiind de peste 3 milioane de lei.
„Valoarea pagubelor se ridică la 3.015.957 lei, din care până la ora actuală s-au achitat 1.080.259 lei, pentru restul plăţilor fiind solicitat buget. În perioada următoare se vor efectua noi plăţi. Urşii au distrus sute de hectare de culturi agricole – porumb, ovăz, floarea soarelui, plantaţii de pomi fructiferi (unele distruse chiar în totalitate) şi au omorât peste 1000 de animale (din care ovine 348, bovine 136, suine 13, caprine 15, păsări 429, stupi de albine 96, alte animale 37)”, a precizat APM Mureş, într-un comunicat de presă.
Din rapoartele transmise anul trecut, a arătat instituţia, reiese că 29 de urşi au fost ucişi accidental de maşini sau de tren, 25 dintre acestea fiind accidente în care au fost implicate maşini, soldându-se cu pagube materiale.
„Proprietarii maşinilor avariate nu au fost despăgubiţi deoarece pe drumuri şi autostradă sunt montate indicatoare de avertizare referitoare la animalele sălbatice. În anul 2023, conform prevederilor legale, au fost emise 23 de autorizaţii de mediu pentru recoltare specia urs şi două autorizaţii de mediu pentru recoltare specia lup. În baza raportărilor transmise la Agenţia pentru Protecţia Mediului Mureş de către gestionarii fondurilor cinegetice, au fost recoltaţi un număr de 16 urşi”, se mai arată în comunicat.
De asemenea, anul trecut a fost înregistrat şi un dosar de despăgubire în cazul unui atac produs de urs, soldat cu rănirea unui om.
„Întrucât s-a întocmit un dosar penal aflat pe rolul instanţei de judecată având ca obiect culpa persoanei vătămate, procedura de acordare a despăgubirii a fost suspendată până la soluţionarea dosarului. Având în vedere datele prezentate, numărul mare de pagube şi accidente produse, se datorează efectivelor mult peste numărul optim de urşi pentru judeţul Mureş”, mai precizează APM Mureş. 

(www.agerpres.ro / Foto: https://depositphotos.com/ro/home.html )

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE