Nicu Vasile, președinte LAPAR: „Agricultura se bazează pe unitate și seriozitate” Agricultura
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 102 Vizualizări

Nicu Vasile, președinte LAPAR: „Agricultura se bazează pe unitate și seriozitate”

Sâmbătă, 27 ianuarie, PRIAevent, sub egidia Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, APIA și AFIR, a organizat cea de-a doua ediție a Galei Fermierilor, la Universitatea Sapientia din Târgu Mureș. În cadrul evenimentului, mai mulți fermieri din Ardeal au fost premiați pentru efortul, contribuția și munca depusă de-a lungul anului 2023, dar și inovația, diversitatea, seriozitatea, creșterea de care au dat dovadă aceștia de-a lungul anilor afost răsplătită.

Unul dintre invitații de onoare, Nicu Vasile, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), a vorbit despre unitate și despre șansa de a acumula informații esențiale de la cele mai specilizate comisii la nivel european, toate acestea, în cadrul Galei Fermierilor organizată în data de 27 ianuarie la Târgu Mureș, eveniment laînceputul căruia mai mulți lideri ai agriculturii din Transilvania au fost premiați pentru truda și reușitele lor în domeniul cercetării în agricultură, horticultură și zootehnie.

LAPAR, că tot auzim de el, înseamnă Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România, și este o federație la nivel național care deține peste 845 de mii de hectare te teren cultivabil. Asociația de la Târgu Mureș, unde președinte este domnul Fazakas Miklós, a dezvoltat lucruri foarte frumoase de-a lungul timpului. Ba mai mult de atât, odată cu venirea mea la conducerea LAPAR-ului, am făcut demersuri înspre unitate, mai ales la nivel sectorial. M-am bazat pe deplin pe această alianță în agricultură unde suntem membri atât cooperative, cât și ca asociații ale marilor fermieri. Copa Cogeca este cea mai mare asociație la nivel european, adică peste 10 milioane de fermieri. Sunt 22 de voturi la nivelul comunității europene pe care noi le avem, împreună cu 33 de voturi ale europarlamentarilor, eu cred că putem face lucruri fenomenale. Dar asta depinde doar de dumneavoastră, pentru a construi împreună politici economice viabile pentru fiecare dintre noi”, a declarat preşedintele LAPAR la începutul evenimentului.

Nicu Vasile: „Totul se bazează pe unitate și seriozitate”

Printre toate subiectele atinse, președintele LAPAR s-a oprit asupra unei discuții legate de unitatea agricultorilor din România.

Nu putem să nu discutăm de profitabilitate pe fiecare unitate, indiferent de mărimea societății comerciale, discutăm de antreprenori ce trebuie să gândească exact ca un capitalist, toate acestea pentru a ne transforma visele în țeluri, iar țelurile în realitate. Dar, toate acestea, așa cum am mai spus-o, se bazează pe unitate și seriozitate”, a subliniat Nicu Vasile.

Preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Nicu Vasile

Totodată, acesta a discutat și despre prezența esențială a fermierilor români în cadrul întâlnirilor de la Bruxelles făcute de comisiile europene agricole. El le-a recomandat celor prezenți la eveniment să participe la aceste genuri de întâlniri, cu scopul de a fi mereu informați din cele mai bune surse.

Am participat de curând la o ședință în care am discutat despre acordarea de credite, ca și noutate, dacă doriți. Va merge în continuare IMM Invest-ul pentru agricultură, cu subvenționări, program care va fi pus în practică din luna aprilie 2024. Se va vota pe parcursul săptămânii 29 ianuarie- 2 februarie acest tip de subvenționare, urmând să ajungă apoi la comisie. Eu vă stau la dispoziție pentru orice informație, ba mai mult de atât, în cazul în care unul dintre dumneavoastră dorește să participe la aceste comisii de la Bruzelles vă aștept cu mare plăcere. Sunt 45 de comisii din diferite domenii ale agriculturii și zootehniei, plecând de la piscicultură, la fermă vegetală și până la fermă viticolă, iar faptul că noi nu suntem prezenți în cadrul întrunirilor celor 45 de comisii, înseamnă că pierdem din negocierile discutate, pierdem informații absolut esențiale, tocmai de aceea vă recomand să mergeți, să nu pierdeți ocazia de a fi prezent în bucricul târgului agricol, să-i spun așa”, a încheiat Nicu Vasile.

Lorena PINTILIE

Foto: Paul VASIU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE