ANALIZA sociologului Mircea Munteanu: Horațiu Suciu, ”game changer” pentru Primăria Târgu Mureș Politic
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1259 Vizualizări

ANALIZA sociologului Mircea Munteanu: Horațiu Suciu, ”game changer” pentru Primăria Târgu Mureș

Apreciatul sociolog mureșean Mircea Munteanu a analizat joi, 15 februarie, în cadrul emisiunii ”Jurnal de Mureș” difuzată de postul de televiziune M9TV România, candidatura independentă pentru funcția de primar al municipiului Târgu Mureș anunțată în data de 12 februarie de fostul liberal Horațiu Suciu.

În cadrul emisiunii realizată și moderată de către jurnalistul Lucian Săcălean, doctorul în sociologie Mircea Munteanu a lansat mai multe idei, ipoteze și chiar concluzii despre candidatura doctorului Horațiu Suciu, fost consilier local și președinte al PNL Târgu Mureș.

”Va fi probabil un alt tip de campanie”

”Consider că e un moment foarte interesant care poate să fie un start al unor lucruri care chiar se vor întâmpla de acum încolo în oraș și va fi probabil un altfel de campanie. Pentru că în momentul acesta, de trei-patru luni de zile, poate și mai din spate un pic, foarte multă lume se agita pe margine, dar nimeni nu făcea un pas hotărâtor. Or, până la urmă și o parte din public în momentul acesta aștepta, există un alt tip de orizont de așteptare la nivelul publicului față de nivelul 2020.”

”A fost o mișcare bine gândită”

”Publicul așteaptă pe de o parte rearanjarea unor structuri de forță politice, este așteptată pe de altă parte, și până la urmă cineva trebuie să își asume rolul și eu zic că a fost o mișcare bine gândită, bine articulată, care îl plasează fără îndoială în prima poziție. Pentru că e logic, cine e astăzi acolo, cu cine se luptă, cine a mai apărut? (…) Analizând din această perspectivă, a unei mize politice a alegerilor, mișcarea mi se pare interesantă și benefică și aduce fără îndoială un mare avantaj persoanei care a anunțat-o și din perspectiva faptului că aici în subsidiar mișcarea politică interesantă, demisia din partid, demisia din Consiliu, pentru a-și asuma o candidatură independentă, lucru care în istoria orașului nostru s-a mai întâmplat.”

”La nivelul etniei românești există o altă așteptare, altele sunt dimensiunile la care se va judeca acum și din perspectiva mea aceasta este o mișcare strategică bună pentru că obligă cumva la o aliniere și o raliere la acest proiect, pentru că până în momentul acesta dacă stai să analizezi numele vehiculate poți să pui argumente pozitive, negative, pentru fiecare în balanță, dar la nivel de notorietate, pricepere, alte elemente, oricum dacă îl compari pe actualul anunțat ca intenție candidat independent cu toți ceilalți care au candidat înainte, din start este net în avantaj. De ce? Pentru că acele personaje au fost o dată în bătălia electorală, cam știu cât valorează, au trecut patru ani în care nimic în plus nu s-a întâmplat în bine pentru niciunul dintre ei. Să fie atât de imatur politic să se lanseze într-o luptă care din start ar ști că pierde, nu cred că ar face-o. Pot apărea probabil alții noi care să reclame un loc în competiție.”

”Trebuia să se întâmple ceva”

”Așteptam până la urmă un asemenea gest. Sincer, eu îl așteptam nu de la Horațiu Suciu, ci în general așteptam un gest. Era un fel de tensiune în ultima vreme, prea multă lume stătea pe margine și trebuia să se întâmple ceva. Așa că mi se pare perfect legitim, coerent și cu premise bune pentru proiectul pe care l-a anunțat.”

”Este un fel de ”game changing”

”E vot etnic 100% nu poți să spui că e altceva. Acele mici grupuscule care în anumite contexte din o etnie dau votul unui candidat din altă etnie sunt în situații excepționale. E foarte posibil să ne gândim că personalitatea, anvergura și modul în care ar face campanie corectă Horațiu Suciu chiar ar putea să atragă, așa cum o făcea Dorin Florea, niște voturi de la comunitatea maghiară. Dar altfel, e vot etnic și acum mă întorc la comunitatea românilor. Orizontul de așteptare este că trebuie să schimbe, să avem iarăși ”primarul nostru”, așa se spune. Or, acum, față de 2020, dacă oricine vine și vrea ”să joace” după o mutare de genul acesta va putea fi etichetat cu nume și prenume ca un fel de ”oaie neagră a comunității”, să nu spunem dușman sau trădător. Așa că este un fel de ”game changing” (”schimbare a jocului” – n.a.) interesant această acțiune. Horațiu Suciu devine un ”game changer” (”schimbător de joc” – n.a.) și în funcție de poziția lui asumată se resetează după părerea mea tot jocul politic. Și să vedem ce va urma în viitor.”

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE