IPJ Mureș: 2023, un an mai sigur și mai liniștit față de 2022 Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 400 Vizualizări

IPJ Mureș: 2023, un an mai sigur și mai liniștit față de 2022

Inspectoratul Județean de Poliție Mureș a organizat joi, 22 februarie, o conferință de presă în care s-a discutat despre statisticile anului 2023 pentru fiecare departament aflat sub tutela IPJ Mureș și anume Poliția Municipiului Târgu Mureș, Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității, Compartimentul de Siguranță Școlară, Serviciul Rutier Mureș, Biroul Fondului Forestier și Piscicol din cadrul Serviciului de Ordine Publică și Serviciul de Investigați Criminale.

Șeful Inspectoratului Județean de Poliție Mureș, comisar-șef Constantin Mihalache, alături de adjunctul său comisar-șef de poliție Cătălin Rădulescu și reprezentanții conducerii fiecărui birou și serviciu al Poliției Mureșene menționate anterior, au evaluat activitatea IPJ Mureș din anul 2023. Printre cele mai importante puncte din lista analizată de comisari se află statisticile colectate pe parcursul anului anterior în materie de combatere a criminalității și menținerea ordinii și siguranței publice.

La fel ca de fiecare dată, și în anul 2023, datorită continuităţii efortului depus de poliţişti și canalizării resurselor necesare desfăşurării adecvate a activităţilor curente, s-a reuşit asigurarea unui cadru de siguranță, corespunzător, pentru întreaga comunitate. Cât despre menținerea ordinii și siguranței publice. În județul Mureș, această activitate a avut drept obiectiv general dezvoltarea şi adaptarea funcţională a capacităţii poliţiei pentru a răspunde prompt aşteptărilor cetăţenilor în asigurarea climatului de siguranţă și ordine publică în localităţile urbane şi rurale, prevenirea şi combaterea criminalităţii, desfăşurarea de activităţi în sistem integrat şi într-un mediu comun de operare cu structurile M.A.I. şi cu celelalte autorităţi cu atribuții în domeniu, precum şi cercetarea şi soluţionarea cauzelor aflate în competenţă”, a declarat comisar-șef Constantin Mihalache la începutul discuțiilor.

Menținerea ordinii și siguranței publice

În acest sens, în anul 2023, au fost organizate 74 de acțiuni de amploare/semnificative, în cadrul cărora au fost puse în executare 324 de mandate de percheziție și au fost dispuse măsuri preventive față de 159 de persoane. În total, în anul 2023, polițiștii au dispus 381 de rețineri în baza probatoriilor administrate față de persoanele care au săvârșit infracțiuni. De asemenea, polițiștii au efectuat 1.933 de controale şi verificări în domeniul sistemelor de pază, au desfășurat, în total, 3.637 de activități specifice în școli și în zona adiacentă și au depistat 887 de minori lipsiți de supraveghere. Tot în perioada de referință au fost aplanate 3.282 de stări conflictuale, au fost puse în executare 1.409 mandate de aducere și au fost soluționate 2.704 petiții și sesizări din partea cetățenilor”, a adăugat șeful IPJ Mureș.

Inspector șef al Inspectoratul Județean de Poliție Mureș, comisar-șef Constantin Mihalache

Combaterea Criminalității

În anul 2023, din totalul infracțiunilor sesizate, un procent de aproximativ 62% este reprezentat de infracțiunile de natură judiciară, urmate de infracțiunile de altă natură și apoi de cele din domeniul economico-financiar. De asemenea, un procent de 9.79% din infracţiunile sesizate au fost descoperite în flagrant de către polițiști.

Criminalitatea stradală

Criminalitatea stradală este caracterizată, în general, de infracţiuni fără un pericol social deosebit, cauzând însă, prin locul de comitere, o stare de disconfort şi nesiguranţă în rândul cetăţenilor.

În anul 2023 la nivelul I.P.J. Mureș abordarea statistică a criminalităţii stradale scoate în evidenţă faptul că 70% dintre fapte au fost sesizate în mediul urban şi 30% în mediul rural, 2% dintre acestea fiind descoperite în flagrant delict . Totodată 62% dintre fapte au fost comise pe timpul zilei, iar 38% pe timp de noapte. Din punct de vedere al gradului de gravitate, cele mai deosebite fapte din acest segment de criminalitate sunt infracțiunile de tâlhărie stradală. În anul 2023, aceste infracțiuni au înregistrat scăderi cu un procent de -20%”, a explicat Constantin Mihalache.

Infracţiuni economico-financiare

Poliţia a acţionat în funcţie de evoluţia fenomenului specific, pentru prevenirea, descoperirea şi combaterea activităţilor ilicite în domeniul economico-financiar. În perioada de referință, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, în colaborare cu alte structuri, au organizat şi desfăşurat 11 acţiuni de amploare, fiind puse în aplicare 105 mandate de percheziţie domiciliară.

Poliţiştii de profil au confiscat bunuri și numerar în valoare de 249.732 de lei și au recuperat prejudicii în valoare de 2.820.101 lei. Totodată, în cursul perioadei analizate, polițiștii serviciului au aplicat măsuri asigurătorii până la concurența sumei de 5.305.135 de lei asupra a 5 imobile, 3 terenuri și 2 autovehicule. De asemenea, tot în domeniul economico-financiar, s-au aplicat 111 sancțiuni în cuantum de 657.500 de lei”, a specificat comisarul-șef.

Criminalitatea în mediul rural

Față de anul 2022, în 2023 rata de criminalitate din mediul rural a crescut cu 15%, însă, alte infracțiuni au avut un trend descendent.

Infracţiunile sesizate în mediul rural înregistrează o creștere cu 15%, faţă de anul 2022. Pe domenii, creșteri se înregistrează la infracțiunile de natură judiciară (+27%), în timp ce infracțiunile economico-financiare (-31%) și de altă natură prezintă un trend descendent față de aceeași perioadă a anului 2022”, a subliniat șeful IPJ Mureș.

Criminalitatea contra persoanei

În anul 2023, infracţiunile contra persoanei au reprezentat 31% din totalul infracţiunilor sesizate și 50% din totalul infracțiunilor de natură judiciară. Datele statistice indică faptul că un trend ascendent este înregistrat de infracțiunile de amenințare și lovire, în timp ce infracțiunile de vătămare corporală din culpă și încăierare înregistrează scăderi”, a concluzionat comisar-șef Constantin Mihalache.

Lorena PINTILIE

Foto: Diana CĂRBUREAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE