Soós Zoltán candidează pentru un oraș nou, nebântuit de spiritul lui Dorin Florea Politic
  • vali.covaciu
  • 0 comentarii
  • 1124 Vizualizări

Soós Zoltán candidează pentru un oraș nou, nebântuit de spiritul lui Dorin Florea

Primarul Municipiului Târgu Mureș, Soós Zoltán, și-a anunțat candidatura pentru un nou mandat. Lansarea candidaturii a avut loc la Casa Berii, aseară (13 martie), de la ora 19:00. Soós Zoltán a anunțat că va candida, din nou, din postura de independent. Evenimentul s-a desfășurat sub sloganul „Construim un oraș nou”. Înaintea discursului susținut de actualul primar, au luat cuvântul medicul neurochirurg Alexandru Lupșa și omul de afaceri Nyulas Bernát.

Un oraș și mai primitor 

Mesajul de susținere al dr. Alexandru Lupșa, președinte Consiliul Director al Fundației Alpha Transilvană  a fost marcat de nostalgie, dar și încredere în generațiile tinere. „Într-o relație de prietenie și o bună competiție, o generație de oameni care și-a trăit epoca și care în ciuda a tot ce se dorește este absolut încrezătoare că generațiile de oameni tineri, care-și trăiesc astăzi zilele într-un oraș pe care o să-l facem și mai primitor, vor clădi, la fel, ca, poate ei, la vârsta mea să poată spune același lucru: am venit și mi-am plantat rădăcinile în Târgu Mureș.” 

„Oamenii liberi care conduc ONG-uri vin, împreună, pentru a construi acest oraș cu creativitatea lor, cu munca lor, cu cultura lor, cu arta lor”, a mai transmis Alexandru Lupșa.

„Pentru a face tot ceea ce nu s-a făcut până atunci”

„În anul 2020, comunitatea târgumureșeană a decis să iasă din amorțeală, din pasivitate, din resemnare, a decis că orașul nostru merită și trebuie să aibă un viitor (…). Domnul Soós Zoltán este omul care a primit acest cec în alb, adică girul nostru al târgumureșenilor pentru a face tot ceea ce nu s-a făcut până atunci”, a spus Iulian Praja, unul dintre prezentatorii evenimentului.

„Trebuie să construim un oraș nou”

„Construim un oraș nou! Cu 4 ani în urmă, când mi-am anunțat candidatura, orașul nostru era de 20 de ani captiv regimului fostului primar, Dorin Florea. Dezvoltarea urbei stagna. Trebuie să schimbăm soarta orașului, am spus atunci. (…) Tot ceea ce am putut promite atunci a fost înlocuirea regimului Florea și înlocuirea lui cu o instituție transparentă și corectă, respectiv lansarea orașului pe calea progresului”, a afirmat Soós Zoltán, în deschiderea discursului său.

Lungul drum anevoios

În continuare a vorbit despre faptul că, în urmă cu 4 ani, economia orașului stagna, că „autobuzele izbucneau în flăcări” și despre finanțarea insuficientă a școlilor. „Majoritatea școlilor erau dărăpănate, iar sălile de clasă erau învechite.” 

„Am subliniat, de la bun început: cei 20 de ani de stagnare nu pot fi recuperați peste noapte, drumul va fi lung și anevoios și va necesita multă muncă asiduă și perseverență”, a adăugat primarul.

„Rezultate impresionante”

„Rezultatele sunt impresionante, deși ne aflăm încă la începuturile schimbărilor. (…) În 4 ani, veniturile orașului au crescut de la 297 de milioane de lei, la 450 de milioane. Adică, am depășit nivelul de creștere de 150%. Această sporire nu este meritul primăriei, este al dumneavoastră și al întreprinzătorilor din Târgu Mureș. (…) Principala sursă de finanțare s-a bazat pe finanțările obținute din partea Uniunii Europene. În timpul ultimului mandat al primarului Dorin Florea, suma totală de care municipiul Târgu Mureș a beneficiat, din fonduri europene, a depășit cu puțin valoarea 39 de milioane de lei în patru ani. După 2020, din 2021 încoace, de la alegerea mea, am primit pentru dezvoltare de 8 ori mai mulți bani europeni decât în ultimul mandat al lui Dorin Florea, adică: 312 milioane de lei”, a susținut Soós Zoltán. 

De asemenea, acesta a subliniat îmbunătățirea transportului public, achizițiile de autobuze noi, modernizarea unor bulevarde și introducerea noului sistem de management al traficului. A mai menționat investițiile în școli și izolarea blocurilor de locuințe.

„Îmbunătățirile majore aduse infrastructurii, cum ar fi: varianta de ocolire a orașului, se întind de la autorizare până la construcție, pe durata mai multor cicluri electorale. Modernizarea străzii Gheorghe Doja este, de asemenea, un proiect care se întinde pe mai multe cicluri electorale și care, în prezent, este mai degrabă o pacoste pentru șoferi, dar până la sfârșitul anului va deveni principala arteră modernă a orașului”, a mai spus actualul primar.

Bântuit de „spiritul lui Dorin Florea”

„Întrebarea este dacă vom merge înainte sau dacă ne vom poticni. Să nu negăm: va fi mai greu decât a fost acum 4 ani. Umbrele întunecate ale trecutului încă ne pândesc, vocile urii și ale dezbinării răsună din nou mai tare. Incitarea la ură este, parcă, marcă înregistrată a formațiunii politice AUR. Există forțe care ar vrea să dea timpul cu un deceniu sau chiar cu două înapoi, atunci când neînțelegerea guverna acest oraș, iar orașul stagna. Spiritul lui Dorin Florea trebuie alungat din oraș”, a afirmat Soós Zoltán.

Membru UDMR, candidat independent

Întrebat de jurnaliști dacă mai este membru UDMR, în condițiile în care va candida din nou ca independent, în primă fază, Soós Zoltán a evitat răspunsul și a reluat o parte din discursul anterior despre investițiile în infrastructură. Apoi, a admis că este membru al organizației UDMR. Apoi, la întrebarea: „în ce măsură considerați că v-ați atins obiectivul privind transparentizarea activității primăriei?”, a răspuns vag, evitând să spună ceva concret.

„Nu vă cer doar sprijinul, vă solicit să aveți în continuare încredere în forța noastră colectivă, în capacitatea noastră de a transforma Târgu Mureșul într-un exemplu al  coexistenței pașnice, al prosperității și al inovației”, le-a transmis candidatul susținătorilor săi. 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE